Đorđe Vajfert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Đorđe Vajfert
Djordje Vajfert.jpg

Született 1850. június 15.
Pancsova
Elhunyt1937. január 12. (86 évesen)
Belgrád
Sírhely Pancsova

Foglalkozás
  • gyáriparos
  • bankár
  • érmegyűjtő
  • könyvgyűjtő

Đorđe Vajfert aláírása
Đorđe Vajfert aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Đorđe Vajfert témájú médiaállományokat.

Đorđe Vajfert (szerbül: Ђорђе Вајферт, németül: Georg Weifert, magyarul: Weifert György; Pancsova, Magyar Királyság, 1850. június 15.Belgrád, Jugoszláv Királyság, 1937. január 12.) német származású szerb gyáros, a Szerb, majd Jugoszláv Nemzeti Bank kormányzója.[1] Szerbiában a modern bányászati szektor alapítójának, nagy jótevőnek tartják.

Élete[szerkesztés]

Vajfert a bánsági Pancsovában született dunai sváb családba. Már kiskorától édesapjával, Ignatz Weiferttel dolgozott belgrádi sörfőzdéjükben, ez volt az első ilyen a Szerb Királyságban. A München melletti Weihenstephanban található Braumeisterschuléban diplomázott. Visszatérve Szerbiába, átvette a sörfőzdét édesapjától, majd növelni kezdte azt. Nyereségét egy kostolaci szénbányába, egy bori rézbányába, egy zaječari Steinberg-gyárba, majd egy aranybányába fektette be. Ő volt Szerbia leggazdagabb embere, a későbbi Jugoszlávia egyik legnagyszerűbb gyárosa.

1890-ben a Szerb Nemzeti Bank kormányzójának nevezték ki. 1902-ig maradt ezen a poszton, majd 1912-től 1914/1918-g ismét ő vette át.[1] Ez idő alatt fenntartotta a szerb dinár értékét és hitelét. 1918 után a Jugoszláv Nemzeti Bank élére nevezték ki.[1] Legismertebb tette ebben a minőségében az osztrák–magyar korona átvezetése volt jugoszláv dinárba. Ezért kritizálták is, mivel a korábbi szerb dinárt 1:1 arányban váltották át, a Monarchia pénzét pedig csak 4:1 arányban, ez jelentős veszteségeket okozott a korábban az Osztrák–Magyar Monarchia területén élőknek.

Vajfert az 1000 szerb dináros bankjegyen

Đorđe Vajfert a humanitárius és kulturális intézmények patrónusa volt. Ókori érmegyűjteményét és magánkönyvtárát a Belgrádi Egyetemnek adományozta. Pancsovában, ahonnan szülei származtak, a római katolikus egyházra egy kis kápolnát hagyott, melyet édesanyja emlékére Anina crkvának, azaz Anna-templomnak nevezett el.

Az egyik fő támogatója volt az újonnan nyíló nagy pancsovai római katolikus temetőnek, ahová a mai napig temetkeznek a Vajfert család tagjai. Ők is számos jótékonysági szervezetet támogatnak.

1937. január 12-én 17 óra 20 perckor hunyt el belgrádi villájában. Gyászszertartását január 14-én tartották a pancsovai Szent Anna-templomban, másnap temették el a katolikus temetőben. Vállalatbirodalmát unokaöccse, Ferdinand Gramberg örökölte. 2001 óta arcképe szerepel az 1000 szerb dináros bankjegyen.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c [1]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Đorđe Vajfert című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]