Öngyógyszerezés, öngyógyítás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
OTC gyógyszerek. 2013. március 15., Prága
Ibuprofen a házipatika része. 2011. február 23.
Pár hete betegeskedőnél, egy egyetemi egészségügyi központban sinus fertőzést diagnosztizáltak, a képen látható gyógyszereket szedte. 2007. november

Az öngyógyszerezés (angol: self-medication) a beteg döntése, ami egészségügyi szakértői kontroll nélküli gyógyszerszedést jelent a legtöbb esetben.[1][2] Az öngyógyszerezés a betegmagatartás azon formája, amely a tünetek szubjektív megítélésének következménye, és amely során a betegek gyógyszereket alkalmaznak szakember felügyelete nélkül. Öngyógyítás emberi viselkedés, amikor az egyén az orvos által nem diagnosztizált és receptre fel nem írt gyógyszert alkalmaz betegségének kezelésére. A pszichológia az ilyen viselkedést sajátos összefüggésében használja az életstílusgyógyszerekkel kapcsolatban (rekreációs drogok, pszichoaktív drogok, az alkohol és más önálló megnyugtató magatartásformák).[3] A lelki tünetek enyhítésére, a stressz és a szorongás, beleértve a mentális betegségeket és/vagy pszichológiai traumákat,[4][5] amelyek különösen egyediek és alapul szolgálhatnak a fizikai és mentális egészség súlyos károsodására, ha ez az addiktív mechanizmusokon keresztül motivált.

A megbízható és időbeni orvosi ellátáshoz jutás problematikus lehet számos esetben. Ennek eredményeként, bizonyos gyógyszerek használata előtt a betegnek képesnek kell lennie saját panaszainak diagnosztizálására és kezelésére.[6][7]

Öngyógyításról általában[szerkesztés]

Öngyógyszerezést gyakran tekintik a személy függetlenségének meghatározott gyógyszer megszerzésének tekintetében.[8] Öngyógyítás egyik eszköze a nem receptköteles gyógyszerek vásárlása és szedése. A legfontosabb szempont az a stratégia, hogy felismerje a beteg a rá váró kockázati tényezőket, és megtanulja az öndiagnózis felállítását, illetve a gyógyszeres kezelés kiválasztását az adott körülmények között. A kulcs a sikeres önkezelési stratégia, amely a betegség vagy állapot meghatározásával kezdődik, majd ennek segítségével a szükséges gyógyszer megválasztásával fejeződik be.

Általános előnyei az öngyógyításnak:

  • időtakarékos
  • elkerülhető a nosocomialis infekció
  • növelheti a beteg saját egészsége iránti felelősségérzetét
  • olcsóbb

Hátrányai az öngyógyításnak:

  • gyógyszermellékhatások előfordulása (pl. vesekárosodás: paracetamol, antibiotikumok, nemszteroid-gyulladáscsökkentők)
  • gyógyszerkölcsönhatások növekedése
  • téves diagnózis miatt a gyógyulás elmaradása, a betegség súlyosbodása
  • adagolási hiba miatt toxikus hatóanyag koncentráció a vérben, esetleg a túl alacsony dózisok miatt elmaradt gyógyulás.

Gyógyszerbeadás írott és íratlan szabályai[szerkesztés]

Az édesanya bátorítja fiát, hogy igya meg a féreghajtó gyógyszert. 2008. március 29. Afrika szarva

A receptköteles gyógyszerek orvosi ellenőrzés nélküli szedése (öngyógyszerezés) köztudottan számos veszéllyel jár. Sokkal kevésbé veszélyes a recept nélkül kapható gyógyszerek alkalmazása, de azért ez sem veszélytelen, ezért az alábbi szempontok megfontolandók, az öngyógyszerezés, öngyógyítás során az erre vonatkozó írott és íratlan szabályokat be kell tartani:

  • A családtag a gyógyszert nem csak egyszerűen „továbbítja” önmagának vagy a családtagnak, hanem:
  1. felméri és ismeri a gyógyszerekkel kapcsolatos adatokat, információkat (a gyógyszer mire jó, adagolása, mellékhatásai, interakciói, tárolása stb.)
  2. a beteg (pl.: gyermek) értelmi és kooperációs képességét, jelen állapotát, a gyógyszerszedéssel kapcsolatos attitűdjét,
  3. tervezi és megvalósítja a helyes gyógyszeralkalmazást
  • A gyógyszerbevétel, beadás („gyógyszerezés”) biztonságának szabályai:
  1. a megfelelő gyógyszert ("hármasszabály",[9] ellenőrizni kell a gyógyszer dobozának feliratát három alkalommal)
  2. megfelelő adagban
  3. megfelelő betegnek (pl.: 4 gyermek van a családban vagy ikrek)
  4. megfelelő időben: az időrendi előírásokat pontosan be kell tartani és megfelelően kell értelmezni (Pl.: a „8 óránként” alkalmazás előírása nem azonos a „naponta háromszor” előírással stb.).
  5. megfelelő állapotban
  6. megfelelő minőségben kell használni.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Pharmacy
A Wikimédia Commons tartalmaz Öngyógyszerezés, öngyógyítás témájú médiaállományokat.

Bővebben[szerkesztés]

  • Essentials of Nonprescription Medications and Devices Mackowiak, Elaine ISBN 978 0 85369 861 6 Published Nov 2009 Pharmaceutical Press
  • Dietary Supplements Pocket Companion Mason, Pamela ISBN 978 0 85369 761 9 Published Sep 2008 Pharmaceutical Press
  • Evaluation of Herbal Medicinal Products Perspectives on quality, safety and efficacy Houghton, Peter; Mukherjee, Pulok K ISBN 978 0 85369 751 0 Published Aug 2009 Pharmaceutical Press
  • Rang & Dale's Pharmacology, 7th Edition Churchill Livingstone 2011 ISBN 9780702034718
  • A. V. Yadav: Hospital And Clinical Pharmacy Pragati Books Pvt. Ltd., 2008.08.07
  • FASTtrack: Complementary and Alternative Medicine Kayne, Steven B First edition ISBN 978 0 85369 774 9 Published Sep 2008 Pharmaceutical Press

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Öngyógyszerezés helyzete Magyarországon Doktori értekezés Dr. Major Csilla Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Doktori Iskola 2010.
  2. A KÁBÍTÓSZER-PROBLÉMA EURÓPÁBAN 2011. © Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja
  3. Kirstin Murray (11/10/2010). "Distressed doctors pushed to the limit". Australian Broadcasting Corporation. Hozzáférés ideje: 27 March 2011
  4. Dr Vivek Benegal (October 12, 2010). "Addicted to alcohol? Here's why". India Today. Hozzáférés ideje: 27 March 2011.
  5. Howard Altman (October 10, 2010). "Military suicide rates surge". Tampa
  6. Öngyógyszerezés helyzete Magyarországon doktori értekezés Dr. Major Csilla Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Doktori Iskola 2010.
  7. Az öngyógyszerezés a betegmagatartás azon formája, amely a tünetek szubjektív megítélésének következménye, és amely során gyógyszereket alkalmaznak szakember felügyelete nélkül.
  8. Benefits and risks of self medication
  9. a. Mielőtt a gyógyszer dobozát kivesszük a gyógyszert tároló szekrényből b. Amikor a szükséges gyógyszermennyiséget (egyszeri adagot) kivesszük a gyógyszeres fiolából. c. Mielőtt a gyógyszeres dobozt visszatesszük a gyógyszert tároló szekrénybe.