Üvegművészet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Üvegtervezés szócikkből átirányítva)
Üveggömb; készítette: Tyler Hopkins.

Az üvegtervezés azon iparművészeti alkotásokat foglalja magába, amelyek a üvegből készülnek, a célszerűség mellett a szépség követelményének is megfelelnek.

Története[szerkesztés]

8000 éve már készültek üvegből, obszidiánból ékszerek és szerszámok. Ezt Jerikóban talált leletek bizonyítják. Az ókori Rómában üvegtükröket, vázákat, (Portland-váza, Lükurgosz-csésze) is készítettek. A középkorban a gótikus templomi üvegablakok az írást pótolták.

Kortárs magyar üvegművészet[szerkesztés]

A XX-XXI. század üvege a gondolatra épül – minthogy az anyaga maga az absztrakció, ez nem is esik különösképpen nehezére – : az eleddig megszokott anyag-funkció kettős kiindulás helyett a koncepció-tartalom-kifejezés hármas iránya dominál. Az üvegművészetben is szerephez jut a "mixed media", mely sok esetben különböző, a művész által sugallt, gyakran ambivalens értelmezési lehetőségeket rejt magában. Polyák Mihály munkáiban az üveg domináns szerepét, a kő vagy kerámia által üvegbe zárt fény játékát, az ezáltal teremtett mikrokozmoszt emeli ki. Az üveg és a fény kapcsolatának szubjektív, szimbolikus értelmezése – homlokegyenest más technikai eszközökkel: hideg, illetve meleg üveg, azonos technikai profizmussal – jellemzi Bohus Zoltán és Horváth Márton munkásságát. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen és a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában lehet tanulni üvegművészetet.

Irodalom[szerkesztés]

  • Iparművészet, Műcsarnok, Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, Raszter Pinter Kft., 2001.