Újpesti Erőmű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Újpesti Erőmű
Ország Magyarország
HelyBudapest, IV. kerület, Tó u. 7.
Építési adatok
Megnyitás1910
Hasznosítása
TulajdonosElectricité de France
Alapadatok
Kimenő teljesítmény102 MW
Elhelyezkedése
Újpesti Erőmű (Budapest IV. kerülete)
Újpesti Erőmű
Újpesti Erőmű
Pozíció Budapest IV. kerülete térképén
é. sz. 47° 33′ 14″, k. h. 19° 06′ 07″Koordináták: é. sz. 47° 33′ 14″, k. h. 19° 06′ 07″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Újpesti Erőmű témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Újpesti Erőmű Budapest IV. kerületében található. A kor színvonalának megfelelő termelő technológia 1910-ben kezdte meg a villamosenergia-termelést.[1] A francia Électricité de France (EdF) tulajdonában lévő Budapesti Erőmű Zrt-hez tartozik.

Története[szerkesztés]

Az erőmű a Phöbus Villamos Vállalatok Részvénytársaság nevű vállalat beruházásában épült 1908 és 1910 között.[1] A második világháborút követően romlani kezdett a szén minősége. 1953-tól a fűtőérték növelésé érdekében pakuratüzelést is alkalmaztak. 1968-ban vezették be a kazánok földgáztüzelését és ekkoriban indult el a hőtermelés. A környéken felépült lakótelepek számára a távfűtési rendszerbe történő forróvíz szolgáltatás 1978-ban kezdődött el.[2] Ebben az időszakban épült a 146 méter magas kémény, amelyet ma is használnak. A környező városrészek energiaigényének változásával összhangban több lépésben esett át korszerűsítésen és kapacitásbővítésen. 1999-2002 között épült az új, korszerű technológiájú blokk. A jelenleg is üzemelő gáz-gőz körfolyamatú berendezései 2002-ben álltak üzembe.[3]

Energiatermelés[szerkesztés]

Az elsődleges tüzelőanyag csővezetéken érkező nagynyomású földgáz. A tartalék tüzelőanyag vasúton beszállított tüzelőolaj, melyből 10 000 m³ -t a helyszínen tárolnak. Az erőmű által ellátott távhő körzetek: Káposztásmegyer, Újpest-Városközpont, Angyalföld. A távhőszolgáltatásban az erőmű a hőtermelésen kívül ún. rendszerszolgáltatásokat is biztosít, úgymint a távfűtési keringtetés, nyomástartás, pótvíz-betáplálás.

Kidekorált forróvíz csővezeték Újpalota és Káposztásmegyer felé[4]

Az erőmű berendezései[szerkesztés]

Az alapberendezésként üzemeltetett kombinált ciklus (gázturbina, hőhasznosító kazán, gőzkazán, ellennyomású gőzturbina) mellett rendelkezésre állnak forróvíz termelést szolgáló kazánok, melyeket igény szerint csúcsberendezésként üzemeltetünk. Az erőmű főberendezései a téli, fűtési idény időszakában jellemzően nagy terheléssel, optimális kihasználtsággal üzemelnek.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]