Újpest-központ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Újpest-Központ szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Újpest-Központ, az Árpád út felől nézve

Újpest-központ (2018-ig nagybetűvel: Újpest-Központ[1]) Budapest IV. kerületében található csomópont, az Árpád út és az István út (kialakításakor: Bajcsy-Zsilinszky út) kereszteződése. Nevét az M3-as metróvonal újpesti szakaszának átadásakor kapta, 1990-ben[2] az Újpest-központ metróállomásról.

Története[szerkesztés]

Az útkereszteződés ma ismert tágasságát a korábbi Bajcsy-Zsilinszky (mai István) út kiszélesítésével érték el. Ez már Újpest 1959-es városrendezési tervében is téma volt, megvalósítása azonban csak az Újpesti lakótelep megépítésének idején kezdődött az 1970-es években, és a M3-as metróvonal újpesti végállomásának átadásával, 1990-ben fejeződött be. A korábbi, egy-egy sávos utcát építették át 2X2 + 2X1 villamospálya szélességűre - a Bajcsy-Zsilinszky út egyik oldalán álló házsor lebontásával.[2]

A metrószerelvények 1990 óta állnak meg itt, a megnyitó ünnepség 1990. december 14-én zajlott, amikor Demszky Gábor főpolgármester és Siklós Csaba közlekedési miniszter felavatta az új metrószakaszt, ám a felszíni és a föld alatti forgalmi változások csak másnap, 15-én léptek életbe, amikor üzemkezdettől az első metrószerelvény megérkezett ide.[3] Tervezik a vonal meghosszabbítását Káposztásmegyerig, de a munkálatok még nem kezdődtek meg. Az állomás felszín alatti, különlegessége, hogy az üzemi helységek a peron felett, a gyalogos aluljáró szintjén találhatók.

Egyéb járatok állomása[szerkesztés]

Végállomások[szerkesztés]

  • BKV busz symbol.svg 25-ös busz, másik végállomás: Mexikói út Budapest M1 Metro.svg
  • BKV busz symbol.svg 120-as busz, másik végállomás: Göncz Árpád városközpont Budapest M3 Metro.svg
  • BKV busz symbol.svg 147-es busz, másik végállomás: Megyer, Julianus barát utca
  • BKV busz symbol.svg 170-es busz, másik végállomás: Rákospalota, Csömöri-patak
  • BKV busz symbol.svg 220-as busz, másik végállomás: Újpest, Erdősor út
  • BKV busz symbol.svg 270-es busz, másik végállomás: Rákospalota, Csömöri-patak
  • Budapest M3 Metro.svg -as metró, másik végállomás: Kőbánya-Kispest

Áthaladó járatok[szerkesztés]

Buszok[szerkesztés]

Villamosok[szerkesztés]

Volánbusz-járatok[szerkesztés]

A csomópont[szerkesztés]

Újpest-Központ az Árpád, valamint az István út keresztezése, a forgalom elkerülése végett nincs kijelölt gyalogos átkelőhely, a járókelők aluljárót vehetnek igénybe.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Medvegy Gábor: Az állomásokat is átnevezik a 3-as metró felújítása után. 24.hu (2018. jan. 22.) (Hozzáférés: 2021. júl. 13.)
  2. a b Krizsán Sándor: „Újpest-Központ végállomás!” 2. rész: Az elsô kapavágás elôtt… Újpesti Helytörténeti Értesítő, XVIII. évf. 1. sz. (2011. márc.) 16. o.
  3. Krizsán Sándor: „Újpest-Központ végállomás!”: 8. rész: Ami a metróátadással járt… Újpesti Helytörténeti Értesítő, XIX. évf. 3. sz. (2012. szept.) 21. o.