Új Művészet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Új Művészet (1990 óta) Művészeti folyóirat, alapító és főszerkesztő Sinkovits Péter. Székhely: Budapest. Kiadója az Új Művészet Alapítvány. Periodicitás: havonként.

Szerkesztők, munkatársak[szerkesztés]

Vezető szerkesztők: Pataki Gábor, Rudolf Anica, rovatvezetők: Lóska Lajos, Muladi Brigitta. Fotós: Berényi Zsuzsa.[1]

Tartalmáról[szerkesztés]

A képzőművészeti kultúra kortárs eseményeivel foglalkozik elsősorban, összefüggésben a teljes 20. század s a régi korok kiemelkedő stílusirányzataival. Művészeti és kritikai folyóirat, de nem függetleníti magát a képzőművészeti közélet problémáitól. A képzőművészeti értékrend körül szerveződik mondanivalója éppen úgy, mint a közeli múlt számos retrospektív képzőművészeti kiállítása, köztük Csontváry Kosztka Tivadar, Szinyei Merse Pál, a Nagybányai művésztelep, Rippl-Rónai József, Székely Bertalan munkái.

A kiállításokról írt elemzések méltán szerepelnek a folyóirat értékei közt. Közelkép című rovatukban az 1970-es évek Iparterv kiállításokkal nyitó szerzőit mutatták be, köztük Bak Imre, Nádler István, s nem maradhatott ki a szürrealisztikus Csernus Tibor vagy a neoavantgárd Molnár Sándor, stb. Miközben a lap elsősorban a magyar képzőművészeti eseményeket követi, nem felejtkezik el a nagyvilágról sem, figyelemének köréből nem marad ki a velencei biennálé, a Berlini Biennále, a Documenta vagy a nagy művészeti vásárok eseményei (Bázel, Köln, Párizs, Madrid, Chicago, Moszkva, stb.). Az aukciókat, s egyes műtárgyak sorsát is nyomon követik.

Ösztönözik a fiatal alkotókat esszék írására, ezért alapították a legjobb esszéért járó díjat 1991-ben. Ezen díjat már többször is kiosztották.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Új Művészet – Szerkesztőség. [2015. április 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 13.)

Források[szerkesztés]

  • Kortárs magyar művészeti lexikon III. (P–Z). Főszerk. Fitz Péter. Budapest: Enciklopédia. 2001. 776. o. ISBN 963-8477-46-6

Külső hivatkozások[szerkesztés]