Ugrás a tartalomhoz

Új Művészet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Új Művészet
Adatok
Típusfolyóirat

Ország Magyarország
Alapítva1990.
KiadóÚj Művészet Alapítvány
FőszerkesztőPataki Gábor, Rudolf Anica
TársszerkesztőLóska Lajos
MunkatársakJankó Judit, Sinkó István, Sípos László, Tayler Patrick
Nyelvmagyar magyar
Szakterületképzőművészet
Székhely1065 Budapest, Nagymező utca 49.

Az Új Művészet weboldala

Új Művészet (1990 óta) Művészeti folyóirat, alapító és főszerkesztő Sinkovits Péter. Székhely: Budapest. Kiadója az Új Művészet Alapítvány. Periodicitás: havonként.

Szerkesztők, munkatársak[szerkesztés]

Vezető szerkesztők: Pataki Gábor, Rudolf Anica, rovatvezetők: Lóska Lajos, Muladi Brigitta. Fotós: Berényi Zsuzsa.[1]

Tartalmáról[szerkesztés]

A képzőművészeti kultúra kortárs eseményeivel foglalkozik elsősorban, összefüggésben a teljes 20. század s a régi korok kiemelkedő stílusirányzataival. Művészeti és kritikai folyóirat, de nem függetleníti magát a képzőművészeti közélet problémáitól. A képzőművészeti értékrend körül szerveződik mondanivalója éppen úgy, mint a közeli múlt számos retrospektív képzőművészeti kiállítása, köztük Csontváry Kosztka Tivadar, Szinyei Merse Pál, a Nagybányai művésztelep, Rippl-Rónai József, Székely Bertalan munkái.

A kiállításokról írt elemzések méltán szerepelnek a folyóirat értékei közt. Közelkép című rovatukban az 1970-es évek Iparterv kiállításokkal nyitó szerzőit mutatták be, köztük Bak Imre, Nádler István, s nem maradhatott ki a szürrealisztikus Csernus Tibor vagy a neoavantgárd Molnár Sándor, stb. Miközben a lap elsősorban a magyar képzőművészeti eseményeket követi, nem felejtkezik el a nagyvilágról sem, figyelemének köréből nem marad ki a velencei biennálé, a Berlini Biennále, a Documenta vagy a nagy művészeti vásárok eseményei (Bázel, Köln, Párizs, Madrid, Chicago, Moszkva, stb.). Az aukciókat, s egyes műtárgyak sorsát is nyomon követik.

Ösztönözik a fiatal alkotókat esszék írására, ezért alapították a legjobb esszéért járó díjat 1991-ben. Ezen díjat már többször is kiosztották.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Új Művészet – Szerkesztőség. [2015. április 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 13.)

Források[szerkesztés]

  • Kortárs magyar művészeti lexikon III. (P–Z). Főszerk. Fitz Péter. Budapest: Enciklopédia. 2001. 776. o. ISBN 963-8477-46-6

További információk[szerkesztés]