Új Forrás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Új Forrás
Új Forrás együttes
Új Forrás együttes
Információk
Eredet Gödöllő, Magyarország
Aktív évek 1989–
Műfaj Keresztény, Etno, Gospel, Folk
Tagok
Pálhegyi Dávid
Pálhegyi Virág
Szigeti Gábor
Horváth Bea
Varga Péter
Tóth Zoltán
Pálhegyi Nátán

Az Új Forrás weboldala

Az Új Forrás zenekar bibliai világnézetet magáénak valló magyar keresztény együttes. Zenei stílusuk az úgynevezett etno-gospel. Dalaikat a zenekar alapítója és vezetője, Pálhegyi Dávid szerzi. Szövegeik isteni magasztalások, melyhez magyaros jellegű örömzenét hangszerelnek.

Történet[szerkesztés]

Az Új Forrás együttes elődje Forrás néven 1988–89-ben alakult a két Pálhegyi: Dávid és Máté, valamint Szigeti Gábor közreműködésével. Az első dalok a kötelező sorkatonai szolgálatuk alatt íródtak. Ezek a dalok a laktanya sivárságában, a Biblia tanulmányozása mellett születtek, és egyfajta vallásos dicséretek.[1] A leszerelést követően az együttes együtt maradt, és az evangélium hirdetését egyetemeken, kollégiumokban és ifjúsági táborokban végezte.

Első lemezüket végül 1990 őszén jelentették meg, Forrás címmel. Ekkor a hangszerelés még teljesen akusztikus volt. Akusztikus gitárral, csellóval, fuvolával és népi hegedűvel adták elő a különféle – leginkább a magyar népzene elemeit integráló – dalaikat.

1992-ben csatlakozott az együtteshez Horváth Bea, aki hegedűvel és énekkel segítette a zenekart. A következő album, a Száraz földből virág nyílik már az ő közreműködésével jött létre 1993-ban.

1995-ben az együttes tagjai egymástól független döntés alapján csatlakoztak a Hit Gyülekezetéhez. Ezután már a gödöllői helyi közösség tagjaiként működtek tovább.

2001-ben újabb tagokkal – Takács László (dob), Varga Péter (szintetizátor), Tóth Zoltán (szólógitár) – kiegészülve a zenekarnak kialakult a jelenlegi összeállítása. Ekkor vették fel az Új Forrás nevet. Még ebben az évben született meg a Négy szelek felől című albumuk.

Több tagcserét követően 2013-ban két új tagja lett a zenekarnak: Pálhegyi Nátán (dob) és Pálhegyi Virág (ének, fuvola), akik a zenekar egyik alapítójának, Pálhegyi Dávidnak a gyermekei.[2]

A közösség[szerkesztés]

A zenekar tagjai jelenleg is a gödöllői Hit Gyülekezetéhez tartoznak, amelynek pásztora 1994 óta Mihály József. A zenekar tagjai a helyi dicséretszolgálatot is erősítik; mindannyian tevékenyen részt vesznek a gyülekezet munkájában.

A zenekar tagjai[szerkesztés]

 • Pálhegyi Dávid: ének, akusztikus gitár, népi hegedű, más népi hangszerek. A zene és a dalszövegek szerzője. 5 gyermek édesapja. A Zeneművészeti Főiskola hegedű tanszakán végzett, de zenei anyanyelvét a táncház mozgalomban szerezte a 80-as években. Okleveles teológus, fafaragó művész, hitoktató.
 • Szigeti Gábor: ének, vokál, cselló, basszusgitár. 7 gyermek édesapja. A Zeneművészeti Főiskola cselló tanszakán végzett.Teológus, hitoktató, galéria tulajdonos.
 • Pálhegyi Virág: ének, vokál, fuvola A Szent István Zeneművészeti Szakközépiskola fuvola tanszakán végzett, jelenleg egyetemi tanulmányait folytatja.
 • Horváth Bea: hegedű. 4 gyermek édesanyja. A Zeneművészeti Főiskola hegedű tanszakán végzett. Jelenleg hegedű tanár.
 • Varga Péter: szintetizátor. 4 gyermeke van. Klasszikus zenei képzés mellett önszorgalomból a könnyűzenei billentyűs játékot is elsajátította.A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen végzett.
 • Tóth Zoltán: szólógitár. 4 gyermeke van, 1 unokája van. Gitár tanulmányait magán úton végezte. Megtérése előtt "nehéz fiú" volt. Azóta csak az ördög ellen keménykedik.
 • Pálhegyi Nátán: dob, ütős hangszerek. 2016-ban érettségizett a Bornemissza Péter Gimnáziumban. Zenei tanulmányait 6 éves kora óta folytatja.

Albumok[szerkesztés]

 • Forrás (1990)
 • Száraz földből virág nyílik (1993)
 • Négy szelek felől (2001)
 • Egy szó kiált... (2003)
 • Nem úgy lesz holnaptól... (2006)
 • Csillagösvényeken (2015)

Díjak, elismerések[szerkesztés]

Szikra díj 2016

2016-ban Magyarország keresztény könnyűzenei díját, a Szikra-díjat két kategóriában is megkapta.

 • Legjobb album: Új Forrás Etno-Gospel - Csillagösvényeken
 • Közönségdíj: Új Forrás Etno-Gospel

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Új Forrás - ars poetica. www.uj-forras.hu. (Hozzáférés: 2016. január 14.)
 2. Új Forrás együttes története. uj-forras.hu. (Hozzáférés: 2016. január 15.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]