Örménygyökér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Örvénygyökér szócikkből átirányítva)
Örménygyökér
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 5 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Fészkesvirágzatúak (Asterales)
Család: Őszirózsafélék (Asteraceae)
Alcsalád: Őszirózsaformák (Asteroideae)
Nemzetség-
csoport
:
Inuleae
Nemzetség: Peremizs (Inula)
Faj: I. helenium
Tudományos név
Inula helenium
L., 1753.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Örménygyökér témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Örménygyökér témájú médiaállományokat és Örménygyökér témájú kategóriát.

Az örménygyökér vagy örvénygyökér, pompás peremizs[1] (Inula helenium) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába, az őszirózsaformák (Asteroideae) alcsaládjába tartozó növényfaj. További elnevezései: örményfű, örvényfű. Dél- és Délkelet-Európától Közép-Ázsia területéig őshonos, de sokfelé elvadult, meghonosodott. Magyarországon többek közt a Cserhátban, valamint a Börzsönyben fordul elő.[2][3][4]

Jellemzése[szerkesztés]

Nagy termetű évelő növény, amelynek elágazó szára több mint 1 méter magasra nő. Széles lándzsa alakú, szürkés-molyhos fonákú, egyenlőtlenül fogazott levelei vannak. Alsó levelei hosszú levélnyelűek, a felső levelek ülők, szárölelő vállúak. Aranysárga virágai 6–7 cm széles fészekvirágzatot alkotnak; a 3–4 cm-es keskeny nyelves virágok, és a csöves virágok színe is sárga. Erőteljes, vastag gyökértörzsén sok oldal- és hajszálgyökeret találunk. Kaszattermése bóbitás. Magyarországon védett növény.

Tartalmi anyagai[szerkesztés]

Szeszkviterpén-, például alantolakton-tartalmú illóolajokat, poliineket, inulint (a növény tudományos nevéből származik a vegyület neve) tartalmaz.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Priszter Szaniszló: Növényneveink: A magyar és a tudományos növénynevek szótára. Budapest: Mezőgazda. 401. o. ISBN 963 9121 22 3 1998. [1999]  
  2. [http://kitaibelia.unideb.hu/articles/Kitaibelia_vol51_p61-62.pdf Adatok a Cserhát flórájához]. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 20.)
  3. Felhagyott szőlők botanikai és tájtörténeti vizsgálata az Északi-Cserhátban. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 20.)
  4. Adatok a Börzsöny-hegység flórájához. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 20.)

Források[szerkesztés]