Ördöglakat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fa ördöglakat kötéllel, karikákkal.

Az ördöglakat többnyire fémből vagy fából készült logikai játék.

Egyes feljegyzések szerint már az 1200-as években készítettek Európa-szerte ördöglakatokat.

Segítik a logikus gondolkodást, a térlátást, hogy az ember másképp lássa át a feladatokat, más módon közelítsen meg egy-egy problémát. Két fő típusba sorolhatók:

 • Szétszedés a cél
  • Egymásba kapcsolódó fémalakzatokat kell szétválasztani
  • Kötélre fűzött fagolyókat (esetleg ezekre fűzött karikákat) kell leszedni a falapokról. (Visszatenni sokszor nehezebb, mint leszedni)
 • Összerakás a cél
  • Főleg fakockákat, -gúlákat kell összerakni különféle alakú elemekből. Fontos, hogy milyen sorrendben következnek az elemek, mert általában csak egy adott variációban lehet összeállítani az alakzatot.

Versenyek, közösségek[szerkesztés]

Az International Puzzle Party[1] az ördöglakat- és kirakójátékkészítők nemzetközi közössége, amely évente rendezi meg a Nob Yoshigahara versenyt[2] az ördöglakat tervezők számára. Magyarországon Bakonysárkányból indult az Ördöglakat találkozó, e rendezvény keretében évente gyűlnek össze a témában érdekeltek.

Ördöglakatokat megoldó állatok[szerkesztés]

Egy tokiói állatkert papagája naponta tucatszor is bizonyítja a látogatóinak, hogy fél perc alatt képes szétszedni ördöglakatokat, szemben az emberekkel, akiknek gyakran egy óra is kell hozzá.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. International Puzzle Party - angol nyelvű oldal
 2. Nob Yoshigahara Puzzle Design Competition - angol nyelvű honlap. [2012. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. február 1.)
 3. Lenyomja az embert az intelligens papagáj (Index, 2008. március 28.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]