Óriásliliom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Óriásliliom
Himalájai óriásliliom (Cardiochrinum giganteum)
Himalájai óriásliliom (Cardiochrinum giganteum)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Rend: Liliomvirágúak (Liliales)
Család: Liliomfélék (Liliaceae)
Alcsalád: Liliomformák (Lilioideae)
Nemzetség: Cardiocrinum
Lindl.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Óriásliliom témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Óriásliliom témájú médiaállományokat és Óriásliliom témájú kategóriát.

Az óriásliliom (Cardiocrinum) a liliomfélék családjának egyik nemzetsége. A csoportba három évelő, fagyot jól tűrő faj tartozik. A Lilium nemzetség közeli rokonai, korábban hozzájuk sorolták őket.

Leírása[szerkesztés]

Cardiocrinum cordatum

Az óriásliliomok magjából több mint öt év alatt fejlődik ki szív alakú, élénkzöld, fényes felületű leveleinek rozettája, amelyből aztán virágzatának magas, egyenes, elágazás nélküli szára kinő. Virágzata 4-20, akár a 20 cm-es hosszt is elérő, fehér alapszínű, illatos, megnyúlt tölcséres virágból áll.

Virágzás és magérlelés után a növény elpusztul, de főhagymája körül akár tíz kis sarjhagyma nő ki, melyek aztán méretüktől függően 3-5 év múlva újra virágoznak.

Elterjedése[szerkesztés]

A nemzetség valamennyi faja Ázsiában él. A félárnyékos, tápanyagban gazdag, állandóan nedves üde talajokat kedvelik. Dekoratív virágaiért európai kertekben is ültetik.

Fajok[szerkesztés]

A nemzetség tudományos neve - Cardiocrinum - a görög kardio, szív és krinum, liliom szavakból ered. Három faj tartozik hozzá:

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Riesenlilien című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.