Óriás hibiszkusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Mocsári hibiszkusz
Hibiscus moscheutos
Hibiscus moscheutos
Óriás hibiszkusz vörös virága
Óriás hibiszkusz vörös virága
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids II
Rend: Mályvavirágúak (Malvales)
Család: Mályvafélék (Malvaceae)
Nemzetség: Hibiszkusz (Hibiscus)
Faj: H. moscheutos
Tudományos név
Hibiscus moscheutos
L.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mocsári hibiszkusz témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mocsári hibiszkusz témájú médiaállományokat és Mocsári hibiszkusz témájú kategóriát.

Az óriás hibiszkusz (Hibiscus moscheutos) a mályvavirágúak (Malvales) rendjébe és a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó faj.

A mocsári hibiszkusz elnevezés a rendszertani felfogástól függően mást és mást jelent. Korábban Carl von Linné elkülönítette egymástól a Hibiscus moscheutos és a Hibiscus palustris fajokat. Később a H. palustrist az óriás hibiszkusz alfajának kezdték tekinteni H. moscheutos subsp. palustris néven, melyet Priszter Szaniszló magyarul mocsári hibiszkusznak[1] említ könyvében. Míg a The Plant List ismét önálló fajként tekint a mocsári hibiszkuszra (H. palustris),[2] addig mások nem tekintik érvényes fajnak, sőt alfajnak sem,[3] hanem csupán az óriás hibiszkusz (Hibiscus moscheatus) egyik színváltozatának,[4] azaz ebben az esetben a H. palustris a H. moscheutos szinonimája. Aki ez utóbbi értelmezést követi, annak tehát a mocsári hibiszkusz név az óriás hibiszkusz név szinonimája.

Jellemzői[szerkesztés]

Mintegy másfél méter magasra növő bokor. Virágai nagyok, színük fehér, rózsaszín, piros, bordó, szagtalanok. A virágok mérete 20–25 cm. Egy tő akár 300 virágot is hozhat egy évben.

Dísznövényként[szerkesztés]

Magyarországon a hajtások télen elfagynak. Takarással kell védeni. Általában a komposztos takarást használják, de megfelel a nem túl kötött termőföld is. A hajtásokat kora tavasszal, márciusban kell kb. 5 cm-re visszavágni. A takarást a locsolással lehet eltávolítani. Célszerű tavasszal nagyobb mennyiségű tápanyag juttatása, de év közben is meghálálja a tápanyag utánpótlást.

Igényessége[szerkesztés]

Jól láthatóak az előző napi elnyílt virágok
Termése és magvai (toulouse-i múzeum)

A talajra különösebben nem kényes. Napfényes, esetleg félárnyékos helyre lehet ültetni. Vízigénye: heti kétszeri öntözést igényel. Kiszáradása esetén bimbóit elhullajtja, de a pangó vizet sem szereti. Virágai általában egy napig virágoznak, de folyamatosan hozza a bimbókat, így folyamatosan virágzik júliustól. A virágok mérete 20–25 cm. Egy tő akár 300 virágot is hozhat egy évben.

Szaporítása[szerkesztés]

Legegyszerűbben tőosztással szaporítható. Ideje kora tavasszal van. Átültetésnél, tőosztásnál ügyelni kell a gyökérzet minél kisebb megsértésére.

Betegségei, kártevői[szerkesztés]

Nincs komolyabb kártevője.

Gyógynövényként[szerkesztés]

Virágából nyálkaoldó tea főzhető.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Priszter Szaniszló: Növényneveink: A magyar és a tudományos növénynevek szótára. Budapest: Mezőgazda. 394. o. ISBN 963 9121 22 3 1998. [1999]  
  2. A(z) „Hibiscus palustris L.” adatlapja a The Plant List adatbázisában. The Plant List, Version 1.1. Royal Botanic Gardens, Kew és Missouri Botanical Garden, 2013. szeptember. (Hozzáférés: 2014. szeptember 14.)
  3. A taxon adatlapja az ITIS adatbázisában. Integrated Taxonomic Information System. (Hozzáférés: 2014. szeptember 14.)
  4. http://eol.org/pages/584770/overview
  5. Termesszék velem: mocsári hibiszkusz

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]