Ítélet (logika)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

George Boole, angol matematikus és filozófus által megalkotott Boole-algebra alapjait csak 1847 tavaszán fejtette ki a(z) Mathematical Analysis of Logic című írásban. Ezt a munkát tökéletlennek tekintette és a(z) "An Investigation of the Laws of Thought, on which are founded the Mathematical Theories of Logic and Probabilities" írásában dolgozta ki a végső formáját. Boole nem tekintette a logikát a matematika ágának, hanem rámutatott az alapvető hasonlóságra az algebrai szimbólumok és a véleménye szerint a logika leírásában használható szimbólumok között. Az ítélet állítást vagy predikátumot jelent. [1] Claude Shannon, közel 70 évvel később filozófia kutatása közben talált rá George Boole írásaira és implementálta az informatika és elektrotechnika világába a Boole-algebrát.

Néhány példa az ítéletek megfogalmazására, jelekkel való átírására és igazság-táblázataik felírására:

(A [valami] állítások tetszőlegesen implementált állítások, az állítások előtt és között található kulcsszavak segítenek felfedni a két vagy több állítás között lévő kapcsolatokat - relációkat.)

Konjunkció (Logikai "ÉS")
A B A ∧ B
1 1 1
1 0 0
0 1 0
0 0 0

Konjunkció esetén egyszerű megoldást biztosít, ha észben tartjuk, hogy "A ÉS B" esetén, akkor igaz a kimenetünk ha mindkét állítás, "A" és "B" is igaz.

Állítás (ítéletként megfogalmazva): "Vásárolt egy lakást és elköltözött". A: Vásárolt egy lakást B: elköltözött. Jelekkel: A ∧ B, Konjunkció jelenlétére mutató környezet: "[valami] és [valami]".

Diszjunkció (Logikai "VAGY")
A B A ∨ B
1 1 1
1 0 1
0 1 1
0 0 0

Diszjunkció esetén egyszerű megoldást biztosít, ha észben tartjuk, hogy "A VAGY B" esetén, akkor hamis a kimenetünk ha mindkét állítás, "A" és "B" is hamis.

Állítás (ítéletként megfogalmazva): "Keressen fel mobiltelefonon, vagy üzenetben." A: Keressen fel mobiltelefonon B: üzenetben. Jelekkel: A ∨ B, Diszjunkció jelenlétére mutató környezet: "[valami], vagy [valami]".

Implikáció
A B A → B
1 1 1
1 0 0
0 1 1
0 0 1

Implikáció esetén egyszerű megoldást biztosít, ha észben tartjuk, hogy "A IMPLIKÁCIÓ B" esetén, akkor hamis a kimenetünk ha az első állításunk "A" igaz de "B" hamis.

Állítás (ítéletként megfogalmazva): "Ha esik az eső, akkor az út vizes." A: esik az eső, B: az út vizes. Jelekkel: A → B, Implikáció jelenlétére mutató környezet: "Ha [valami], akkor [valami]".

Ekvivalencia
A B A ⇔ B
1 1 1
1 0 0
0 1 0
0 0 1

Ekvivalencia esetén egyszerű megoldást biztosít, ha észben tartjuk, hogy "A EKVIVALENCIA B" esetén, akkor igaz a kimenetünk ha az első állításunk "A" illetve "B" egyöntetűen igaz vagy hamis.

Állítás (ítéletként megfogalmazva): "Akkor és csak akkor megyek le az udvarra, ha esni fog az eső." A: Lemegyek az udvarra, B: esni fog az eső. Jelekkel: A ⇔ B, Ekvivalencia jelenlétére mutató környezet: "Akkor és csak akkor[valami], ha [valami]".

Megjegyzések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Matematikai logika: ítéletek, műveletek, kifejezések – Érettségi 2024 (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2023. október 21.)

Források[szerkesztés]