Írország normann inváziója

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
A normann hódítás következményei: az 1300-ban a normannok ellenőrizte területek kékkel, az őslakó íreké zölddel.

Írország normann inváziója katonai támadás volt, amely 1169. május 1-jén vette kezdetét. A támadókat Diarmait Mac Murchada leinsteri király hívta be. Az invázió eredményét II. Henrik angol király szilárdította meg 1171. október 18-án és ez az Ír-szigetet felölelő Ír Birtok (Lorship of Ireland) betagolódásához vezetett az Angevin Birodalomba. A normann invázió azonnali hatása az Ír Nagykirályság bukása volt.

Az 1169-es invázió[szerkesztés]

Amikor Muirchertach MacLochlainn nagykirály, Tyrone ura 1166-ban meghalt, Diarmait Mac Murchada (angol forrásokban Dermot MacMurrough) fontos támaszát veszítette el, és az új nagykirály, Ruaidri mac Tairrdelbach Ua Conchobair (Rory O'Connor) vezette ír csapatok el is űzték székéből.

Mac Murchada először Bristolba, majd Normandiába menekült. Sikerült megszereznie II. Henrik király engedélyét, hogy a király alattvalóinak segítségével próbálja meg visszaszerezni leinsteri trónját. 1167-ben Mac Murchada szolgálatába állt Maurice Fitz Gerald. Utóbbi meggyőzte Rhys ap Gruffyddet, Deheubarth hercegét, hogy engedje el Fitz Gerald fogságban tartott féltestvérét, Robert Fitz-Stephent, hogy az is részt vehessen a katonai vállalkozásban. Fitz Gerald legfontosabb hozzájárulása azonban az volt, hogy megszerezte Pembroke earlje, a Strongbow néven is ismert Richard de Clare támogatását.

Az első normann lovag, aki partra szállt Írországban, Richard fitz Godbert de Roche volt 1167-ben, a normann, walesi és flamand fő sereg csak 1169-ben érkezett meg, Wexfordba. Rövid idő alatt visszaszerezték Leinstert, Dublin és Waterford Mac Murchada ellenőrzése alá került. Strongbow feleségül vette Diarmait lányát, Aoifét és a leinsteri kiralyság örökösévé vált. Ez az utóbbi fejlemeny gondolkodóba ejtette II. Henriket, aki attól tartott, hogy az Ír-szigeten rivalis normann királyság születhet. Ezért úgy döntött, hogy Leinsterbe megy és biztosítja a saját uralmát.

II. Henrik érkezése 1171-ben[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Norman invasion of Ireland című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.