Így neveld a sárkányodat (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Így neveld a sárkányodat
Szerző Cressida Cowell
Eredeti cím How to Train Your Dragon
Ország  Egyesült Királyság
Nyelv angol
Műfaj fantasy
Kapcsolódó film Így neveld a sárkányodat
Díjak Genesis Award
Kiadás
Kiadó Egyesült Királyság Hodder & Stoughton
USA Little, Brown and Company
Kiadás dátuma 2003
Magyar kiadó Egmont-Hungary
Magyar kiadás dátuma 2007
Fordító Dudik Éva Annamária
Média típusa könyv
Oldalak száma 222
ISBNISBN 9789636287160
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Így neveld a sárkányodat témájú médiaállományokat.

Az Így neveld a sárkányodat című regény Cressida Cowell tizenkét részes gyermekkönyv sorozata, a DreamWorks Animation azonos című animációs filmjének alapja.

Cselekmény[szerkesztés]

Vikinggé válni nem egyszerű dolog. Főleg nem Hibbanton. Az első beavatási próba az hogy minden vikingnek szereznie kell egy sárkányt. Harald már a legelején bebizonyítja hogy milyen bátor és önzetlen mikor saját sárkányát odaadja Halvérnek aki egyet sem tudott fogni és helyette a világ talán legkisebb sárkánya lesz az övé. Fogatlan (mint később kiderült a sárkánynak még foga sincs) nem nagyon akar tanulni. Harald viszont rájön, hogy Fogatlan odáig van a viccekért(na jó a favicceken is nevet) és ezért bármit kész megtenni(még halászni is). Eljön a beavatás napja, amikor az összes hibbanti és mócsing szigeti viking aki szeretne népe tagja lenni. Ám a próbát mindenki elbukja, mivel a sárkányok egymásnak esnek. Így minden fiatal vikinget száműznek. Aztán másnap jön a katasztrófa: egy hatalmas sárkány, amely addig a víz mélyén tanyázott ver tanyát Hibbanton. A vikingek hiába próbálják bevetni sárkányszelídítői képességüket (mármint az ordítást) a szörny nem akar odébbállni. ekkor fedezik fel hogy még egy ilyen Sárkányus Giganticus Maximus van a szigeten. A vikingek visszafordulnak tanácskozni és ekkor (Halvér közbenjárásával) elküldik Haraldot a Zöld Halálhoz, hogy kérdezze meg tőle mit akar: háborút vagy békét. A sárkány pedig közli vele, hogy békével jött, de azért mindenkit meg fog enni. Amikor ezt Harald közli a többi vikinggel a fiatal immár száműzött banda elhatározza, hogy ők fogják megmenti Hibbantot meg a mócsingokat. kieszelik (pontosabban Harald ) az Ördögien okos haditervet ami nem más hogy egymás ellen uszítják a két sárkányt. Ez be is jön, hála a tollbombáknak. Kezdetét veszi hát a Halálfej-félszigeti ütközet. Csak hát hamar vége lesz miután a zöld Halál fogja és megeszi a Bíbor Halált. Minden viking menekülni kezd kivéve Haraldot, akire a sárkány vadászik bosszúra szomjazva. ha Fogatlan nem lép közbe Harald meghalt volna. De így szegény fogatlan sérült meg aki így kómába esik csak. De a vikingek erről az állapotról nem tudnak ezért Fogatlant viking temetéssel akarják elbúcsúztatni (mint a 2. filmben Pléhpofát). Fogatlan viszont az utolsó pillanatban elhagyja a lángoló hajót és elfoglalja a helyét gazdája, Harald vállán.

Eltérések a mozifilmtől[szerkesztés]

A Cressida által megálmodott Hibbanton nincs háború a vikingek és a sárkányok között, béke honol. Minden vikingnek van legalább egy sárkánya, akivel vadászni, halászni, stb. jár. Pontosabban a sárkányok vadásznak, halásznak az embereknek hiszen, a sárkányok alantas lények, beszélni velük szigorúan tilos”. Ha egy viking a törzshöz szeretne tartozni, feltétlenül szereznie kell egy sárkányt.

A sárkányok szinte teljesen mások, mint a filmben. Kisebbek és rengeteg fajta van. Van néhány olyan faj, amelyik közös a regényben és a filmben is: Gronkel, Szörnyennagy rémség, Siklósárkány. Az első film főellensége, a vörös Halál is felbukkan Zöld Halál, amely a Sárkányus Giganticus Maximus fajtájába tartozik. A regényben két ilyen fajtájú sárkány szerepel. Fogatlan a közönséges vagy mezei barnák közé tartozik. Ez a sárkányfaj a filmbeli rettenetes rémmel egyezik meg. Ő állandóan makacskodik és ellentmond Haraldnak, nagyon hűséges társ is tud lenni már ha akar.

A vikingeknél nincsen nagy eltérés a film- és regényváltozat között. Pléhpofa a törzsfőnök, Harald (a filmben Hablaty) pedig ugyan olyan, mint a filmben, de tud beszélni a sárkányokkal. Harald és Takonypóc unokatestvérek, Takonypóc egyetlen célja nem más, mint megszabadulni Haraldtól, hogy ő legyen a törzsfőnök. A könyvben Harald legjobb barátja Halvér, aki nagyjából olyan mint a filmben. Különbség még hogy a könyvben nem szerepel Astrid, mert őt „a filmhez találtàk ki”.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]