Ugrás a tartalomhoz

Év Gyermekkönyve díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Év Gyermekkönyve díj
Az Év Gyerekkönyve díj 2020. évi nyertesei a díjátadáskor. Margó Irodalmi Fesztivál, 2021
Az Év Gyerekkönyve díj 2020. évi nyertesei a díjátadáskor. Margó Irodalmi Fesztivál, 2021
Szervezet neveHUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum
Alapítás éve2000
OrszágMagyarország

Az Év Gyermekkönyve díjat (újabban Év Gyerekkönyve díj) az IBBY[1] (International Board on Books for Young People, Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) 2015-ben alakult magyar tagozata, a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum által felkért szakmai zsűri ítéli oda öt kategóriában, melyekbe a kiadók jelölnek könyveket az előző év kiadványaiból. Az öt kategória: (1) az Év Gyerekkönyv írója,[2] (2) az Év Ifjúsági Könyv írója,[3] (3) az Év Illusztrátora, (4) az Év Fordítója és (5) az Év Leginnovatívabb Könyve, melyekhez 2020-től további két új járul: a Gyerekkönyvírói (0-6 éves korig) díj és az Ismeretterjesztő Könyv díj. Ezen kívül kiosztásra kerül a gyerekzsűri néhány díja, valamint a HUBBY-díj, melyet a gyerekirodalom területén régóta működő meghatározó szerzőnek vagy műhelynek adományoznak a HUBBY elnökségének megítélése alapján. A díjak a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint a Bookline jóvoltából pénzjutalommal is járnak.

A díj 2000 óta kerül rendszeresen kiosztásra (korábban IBBY-díj néven), ezzel az egyik legrangosabb magyar gyerekirodalmi elismerésnek számít. A díjakat ünnepélyes keretek között többnyire az Ünnepi könyvhét során adják át.

A díjazás menete[szerkesztés]

Az Év Gyerekkönyve díj zsűrije minden évben új tagokból áll össze, de azonos szempontok alapján. A zsűri tagjait a díj öt kategóriájának (2020-tól hét kategóriájának) megfelelő szakterületről választják ki.

A kiadók december 31-ig nevezik az adott évben megjelent könyveiket a nevezett kategória feltüntetésévél. Nevezési díj nincsen, csupán 3 példányt kell eljuttatni a zsűri részére.

Az öttagú zsűri a nevezett könyvekből állít össze egy 5-6 könyvből álló rövid listát, ún. shortlistet, melyet általában április során tesz közzé a HUBBY. Ezt követően csatlakozik a zsűri munkájához az elnök, akivel egy közös megbeszélés során döntenek a kategóriagyőztes könyvekről, amelyek csak a shortlisten szereplő könyvek közül kerülhetnek ki.

A díjátadó általában az Ünnepi könyvhét egyik kiemelt rendezvénye. A nevezett könyvek 3 példányából 1 példányt a HUBBY saját költségén eljuttat a Nemzetközi Gyerekkönyvtárba, 1 példányt a Fordítástámogatási Iroda a magyar gyerekkönyvek népszerűsítésére használ fel, 1 példány pedig részt vesz abban a projektben, melynek során a nevezett könyvek hátrányos helyzetű magyarországi iskolák könyvtárába jutnak el.

A HUBBY a díjazott könyvek közül tesz javaslatot az IBBY Honour Listjére, mely az egyik legrangosabb nemzetközi gyerekirodalmi elismerésnek számít.

Legfrissebb Év Gyerekkönyve díjas szerzők[szerkesztés]

2020[szerkesztés]

A 2020-ban megjelent gyermek- és ifjúsági könyvek közül hét kategóriában osztottak díjat. A korábbi öt díjhoz tehát két új járult: a Gyerekkönyvírói (0-6 éves korig) díj és az Ismeretterjesztő Könyv díj. A Hubby-díjat csak a kiadói kategóriában adták ki. A díjakat ezúttal a 2021. tavaszi Margó Irodalmi Fesztiválon hirdették ki és adták át. A gyerekzsűri díjainak odaítélését őszre halasztották.[4]

A Csimota Könyvkiadó három képviselője a HUBBY-különdíj átvételekor (a kép bal oldalán). Margó Irodalmi Fesztivál, 2021
 • Az Év Gyerekkönyv írója díj (6 év alatti kategória): Dániel András (A kuflik és az elveszett folt, Pozsonyi Pagony)
 • Az Év Gyerekkönyv írója díj (12 év alatti kategória): Kiss Ottó (A bátyám öccse, Pozsonyi Pagony)
 • Az Év Ifjúsági Könyv írója díj (12 év feletti kategória): Lipták Ildikó (Csak neked akartunk jót, Csimota Könyvkiadó)
 • Az Év Illusztrátora díj: Grela Alexandra (A vakok és az elefánt – Papírszínház, Csimota Könyvkiadó)
 • Az Év Fordítója díj: Érsek-Obádovics Mercédesz (Az utolsó bárány, Scolar Kiadó)
 • Az Év Leginnovatívabb Könyve: Amikor a kukák világgá mennek, Móra Könyvkiadó)
 • Az Év Ismeretterjesztő Könyve: Tittel Kinga: A Duna kincsei, Kolibri Könyvkiadó)

A diákzsűri döntése a pandémiára való tekintettel elmaradt.

HUBBY-díj[szerkesztés]

A kategóriák szerinti győztesek a korábbi években[szerkesztés]

Év Gyerekkönyv írója díj[szerkesztés]

Az Év Gyerekkönyv írója díj a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum által szervezett Év Gyermekkönyve díj egyik kategóriája, ami minden évben kiosztásra kerül az Ünnepi Könyvhét keretén belül. A kiadók által delegált, 12 éven aluliaknak szóló könyvek tartoznak ebbe a kategóriába. Az egyik legrangosabb magyar gyerekirodalmi díj. A 2021-es díjkiosztó óta a kategória ketté vált a 0-6 éves korosztálynak, valamint a 6-12 éves korosztály számára szóló könyvek szerint.

Év Ifjúsági Könyv írója díj[szerkesztés]

Az Év Ifjúsági Könyv írója díj a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum által szervezett Év Gyermekkönyve díj egyik kategóriája, ami minden évben kiosztásra kerül az Ünnepi Könyvhét keretén belül. A kiadók által delegált, 12 éven felülieknek szóló könyvek tartoznak ebbe a kategóriába. Az egyik legrangosabb magyar ifjúsági irodalmi díj.

Év Illusztrátora díj[szerkesztés]

Az Év Illusztrátora díj a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum által szervezett Év Gyermekkönyve díj egyik kategóriája, ami minden évben kiosztásra kerül az Ünnepi Könyvhét keretén belül. A kiadók által ebbe a kategóriába nevezett könyvek közül választja ki a szakmai zsűri, az előző évben melyik könyv, melyik illusztrátora érdemli meg az elismerést. Az egyik legrangosabb magyar gyerekirodalmi, illetve illusztrációs díj.

Év Fordítója díj[szerkesztés]

Az Év Fordítója díj a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum által szervezett Év Gyermekkönyve díj egyik kategóriája, ami minden évben kiosztásra kerül az Ünnepi Könyvhét keretén belül. A kiadók által ebbe a kategóriába nevezett könyvek közül választja ki a szakmai zsűri, az előző évben melyik könyv fordítója érdemli meg az elismerést. Az egyik legrangosabb magyar gyerekirodalmi, illetve fordítói díj.

Év Leginnovatívabb Könyve díj[szerkesztés]

Ebben a kategóriában olyan könyveket díjaz a zsűri, amelyek valamilyen szempontból újítónak számítanak, a gyerek- és ifjúsági irodalom új útjait, lehetőségeit mutatják. Ennélfogva itt eredeti magyar és fordított külföldi könyv is díjazásra kerülhet.

Év Ismeretterjesztő Könyve díj[szerkesztés]

A 2021. évi díjkiosztó óta létező kategória, ahol az ismeretterjesztő könyvek kerülnek díjazásra.

Diákzsűri díjazottjai[szerkesztés]

A 2018. évi díjátadó, azaz a 2017-es Év Gyerekkönyve díj óta kerül kiosztásra a Diákzsűri díja is, mely a fordítói kategória kivételével ugyanazokban a kategóriákban kerülnek kiosztásra.

HUBBY-díj[szerkesztés]

Az Év Gyerekkönyve díj keretén belül kerül kiosztásra a HUBBY-díj is, mely egy, a gyerekirodalom területén régóta meghatározó írónak vagy szerkesztőnek, illetve egy illusztrátornak kerül odaítélésre a HUBBY elnökségének megítélése alapján.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Az IBBY Zürichben alakult 1953-ban. 2019-ben világszerte 75 nemzeti szekciója működött.
 2. Helyesen: Év Gyerekkönyvírója
 3. Helyesen: Év Ifjúságikönyv-írója
 4. HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek (margofeszt.hu, hozzáférés: 2021-06-12)

További információk[szerkesztés]