Ételpiramis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
USDA ételpiramis

Az élelmiszerpiramis egy piramis formájú szemléltető eszköz a helyes táplálkozáshoz. Az ábra a különféle ételcsoportokat osztja fel, annak ajánlott bevitele szerint. A klasszikus ábra alján a gabonák helyezkednek el, ezt a zöldségek-gyümölcsök követik, majd feljebb haladva a tejtermékek és húsok, a piramis csúcsán pedig a cukrok és zsírok találhatók. Az ábra értelmezése egyszerű, minél feljebb haladunk, annál kevesebbet kell fogyasztanunk az adott élelmiszercsoportból. Ez a táplálékpiramis mára már elavultnak számít, ám még mindig ez a legismertebb táplálkozási útmutató.

Az első élelmiszer-piramisok[szerkesztés]

Az első piramist Svédországban hozták nyilvánosságra 1974-ben, melynek ötlete Anna Britt Agnsäter nevéhez kötődik. Ez már megközelítette az 1992-es verziót, ám mégis vetélytársra akadt az „Basic Seven” elnevezésű „étrendi körrel”, ami az élelmiszereket hét szeletre osztotta, ezek azonban egyenlő nagyságúak voltak, így nem jelezték, hogy miből mennyi az optimális bevitel.

Az 1992-ben, az Amerikai Egyesült Államokban létrehozott ábra már tudományosabbnak számít és 2005-ig az összes piramis ennek a mintájára készült. Ebben már különböző szimbólumokkal jelzik az ételekhez hozzáadott cukrokat, zsiradékokat, illetve megadják az ebből fogyasztandó optimális mennyiséget. Az elterjedésében fontos szerepet játszott az is, hogy a háziasszonyok számára bögrében, vagy tálban mérve írták le az ajánlott fogyasztást, így bárki számára egyszerűen értelmezhetővé vált. Ez az illusztráció a piramist még hat vízszintes szakaszra osztotta, de 2005-ben szükségessé vált ennek a módosítása.

A Mypyramid[szerkesztés]

Az előzőekkel ellentétben a vízszintes csíkozást a függőleges váltotta fel és az elnevezés „Mypyramid”-ra változott, ami magyarul egyszerűen csak „új élelmiszerpiramis”-ként terjedt el, főként csak a tudatosan táplálkozók körében, a köztudatban, így a tankönyvekben továbbra is a klasszikus ábra maradt a mérvadó. A „Mypyramid” az egyes élelmiszercsoportokat különféle színekkel jelöli: a narancssárga a gabonaféléket, szénhidrátokat, a zöld a zöldségeket, a vörös a gyümölcsöket, a sárga az olajokat, a kék a tejtermékeket, a lila pedig a húsokat, tojást és hüvelyeseket ábrázolja. Az igazi különbség az, hogy itt előtérbe kerül az egyéni testmozgás, kalóriaszükséglet, melyet az ábrán megjelenő alak igyekszik szemléltetni. Értelem szerűen a lépcsőn felfelé haladva egyre többet kell fogyasztanunk a különböző ételekből.

A Myplate[szerkesztés]

A „Myplate” program ikonja

2011 júniusában új táplálkozási iránymutatást adott ki az USDA (az Egyesült Államok Mezőgazdasági Hivatala), amely a „Myplate” elnevezést kapta. Az új ábra nem határozza meg, hogy pontosan mit fogyasszunk, inkább az alapanyagokra tér ki: a narancssárga ismét a gabonákat, szénhidrátokat jelöli, a zöld a zöldségeket, a piros a gyümölcsöket, a lila a fehérjét, a kék pedig a tejtermékeket hivatott jelölni. A „Myplate” egy kördiagramra emlékeztető tányért szimbolizál, ezzel azonban nem arra utal, hogy étkezésenként hasonlóan kell kinéznie az általunk fogyasztandó élelmiszereknek, ez az előbbiekhez hasonlóan egész napra vonatkozó útmutatást ad. A „Myplate” programra maga, Michelle Obama adta áldását, kihangsúlyozva továbbá a testmozgás fontosságát. A „Mypyramid” és a „Myplate” különös és egyben talán legnagyobb változása a fehérjék bevitelének megnövelése, amely százalékosan csak kevéssé tér el a szénhidrátokétól és az eddigieknél jóval nagyobb hangsúly kerül a zöldségek fogyasztására is.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Food guide pyramid című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

  • Daily Food Plan (angol nyelven). choosemyplate.gov. (Hozzáférés: 2014. november 22.)