Északi sárkányfű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Északi sárkányfű
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Magyarországon fokozottan védett
Természetvédelmi érték: 250 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Növények
Törzs: Zárvatermők
Csoport: Valódi kétszikűek
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids I
Rend: Ajakosvirágúak
Család: Árvacsalánfélék
Alcsalád: Nepetoideae
Nemzetség: Dracocephalum
Tudományos név
Dracocephalum ruyschiana
L.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Északi sárkányfű témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Északi sárkányfű témájú médiaállományokat és Északi sárkányfű témájú kategóriát.

Az északi sárkányfű (Dracocephalum ruyschiana) az árvacsalánfélék családjába tartozó, hidegkedvelő, hegyi vagy sztyeppi vadvirág. Magyarországon jégkorszaki reliktum, fokozottan védett.

Megjelenése[szerkesztés]

Az északi sárkányfű 20–60 cm magas, fűnemű évelő növény. Egy (esetenként több) szára egyenesen feláll, a szár merev, sima vagy alig pelyhes felületű, négyélű. A növény erős illatú. Egészen keskeny, ép szélű, szálas-lándzsás levelei a száron ülve, átellenesen helyezkednek el, színük mattzöld, hosszuk 3,5–6 cm. Az alsó leveleknek rövid kocsányuk lehet.

Július-augusztusban virágzik. A virágok szárvégi, tömött álfürtben helyezkednek el. Az egyes virágok pártái 2–3 cm-esek, zigomorf, kékeslila (ritkán fehér vagy rózsaszín) színű. Az ajak sötétkéken pöttyözött, kétkaréjú. Négy porzója - két rövid és két hosszú - van.

Termése négyosztatú makkocskatermás.

Elterjedése és termőhelye[szerkesztés]

Eurázsiai elterjedésű növény, eredetileg a hideg, dél-szibériai sztyeppek lakója, de jégkorszaki maradványként Európa több országában is megtalálható. Előfordul Dél-Skandináviában, az Alpokban, a Francia-Pireneusokban, a Baltikumban, a Keleti-Kárpátokban, a Kaukázusban, Ukrajnában és Oroszországban. Közép- és Nyugat-Európában mindenütt ritka és visszaszorulóban van. 2005-ben Szerbiában is megtalálták. Kelet felé egész Dél-Szibériában a Bajkál-tóig él, az Altájban gyakori. Magyarországon jégkorszaki reliktum, két helyen található meg a Bükkben, ahol hidegzugos töbrök alján, szőrfüves társulásokban él a Nagy-mező fokozottan védett területén.

Száraz és hideg sztyeppék, mészköves hegyoldalak, nyílt fenyvesek és vegyes erdők, erdős sztyeppék növénye. Hűvösebb éghajlatú országokban kerti dísznövényként ültetik.

Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.[1]

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. A magyar állami természetvédelem hivatalos honlapja. www.termeszetvedelem.hu. (Hozzáférés: 2020. július 21.)