És hamarosan a sötétség (film, 2010)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(És hamarosan a sötétség szócikkből átirányítva)
És hamarosan a sötétség
(And Soon the Darkness)
2010-es francia–amerikai film
RendezőMarcos Efron
ProducerChris Clark, Karen Lauder
Alapmű…és hamarosan a sötétség
Műfaj
ForgatókönyvíróJennifer Derwingson, Marcos Efron
Főszerepben
Zenetomandandy
OperatőrGabriel Beristain
VágóTodd E. Miller
Gyártás
GyártóRTBF
OrszágUSA
Nyelvangol + magyar
(szinkron)
Játékidő91 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 2010. december 17.
Magyarország (DVD-n)
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

Az És hamarosan a sötétség (eredeti cím: And Soon the Darkness) 2010-es amerikai thriller, melyet Marcos Efron rendezett.[1] A főszerepben Karl Urban, Amber Heard és Odette Annable látható.[2][3]

A film Robert Fuest brit rendező 1970-es hasonló című, Franciaországban játszódó thrillerének remake-je.[4]

Cselekmény[szerkesztés]

Két fiatal amerikai nő, Stephanie és Ellie úgy dönt, hogy utolsó argentínai éjszakájukat egy kis szállodában töltik. A helyi bárban átmulatott éjszaka után, ahol találkoznak néhány helybéli férfival, lekésik a buszt, amely elvitte volna őket úti céljukhoz. Mivel a busz naponta csak egyszer jár, gyalog indulnak el és a közeli folyóhoz mennek, hogy pihenjenek és élvezzék a plusz szabadnapot.

Az utazás váratlanul negatív fordulatot vesz, amikor egy heves vita után különválnak és Ellie-t elrabolják. Miközben Stephanie kétségbeesetten keresi barátnőjét, csatlakozik hozzá Michael, egy amerikai, aki azt állítja, hónapokkal korábban eltűnt barátnőjét keresi. A párosnak a város egyetlen rendőrtisztje segít, ám ő gyanúsan viselkedik. Stephanie végül megtalálja a rejtekhelyet, ahová az emberrabló elvitte Ellie-t, és sikerül kiszabadítania, de Ellie-t később menekülés közben megöli az őt elrabló férfi.

A rendőr megjelenik, és becsalja Stephanie-t az autójába. Stephanie megtalálja a járműben az útlevelét és rájön, hogy a rendőr áll az összes lány eltűnése mögött. Michael megszerzi a rendőr fegyverét. A rendőr felajánlja, hogy elcseréli Michael barátnőjét, Camilát Stephanie-ra. Michael beleegyezik, de a rendőr egy másik fegyverrel lelövi a férfit. A rendőr és az emberrabló hajóval viszik el Stephanie-t, hogy eladják, de sikerül megszöknie. Megöli az egyik emberrablót és a vízbe veti magát. A parton a vevő és a rendőr elkapja, de a lány ismét megszökik. Végül a paraguayi határ közelében sikerül megölnie a rendőrt.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[5]
Stephanie Amber Heard Vadász Bea
Michael Karl Urban Dolmány Attila
Ellie Odette Annable Pálmai Anna
Camila Gia Mantegna
Rosamaria Adriana Barraza Molnár Zsuzsa
Chucho Michel Noher Papp Dániel
Luca Luis Sabatini
Calvo César Vianco Végh Péter
Takarítónő Maria Salome Cari
Vékony srác Matias Paz Conde
Pincérnő Andrea Verdun

A film készítése[szerkesztés]

A filmet 2009 márciusában forgatták Argentínában.[4]

Bemutató és DVD megjelenés[szerkesztés]

A filmet 2010. február 18-án mutatták be Németországban, és a tervek szerint 2011. február 11-én került volna a mozikba az Optimum Releasing forgalmazásában az Egyesült Királyságban.[6] 2010. május 14-én az Anchor Bay megszerezte a film amerikai forgalmazási jogait, így a film 2010. december 17-től korlátozottan került a mozikba.

2010. december 28-án jelent meg DVD-n és Blu-ray lemezen.[7]

Fogadtatás[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes weboldalon hét kritikus véleménye alapján 14%-os minősítést kapott.[8]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az And Soon the Darkness (2010 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]