Érseki palota (Kalocsa)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Érseki palota
Az Érseki palota balra
Az Érseki palota balra
Ország Magyarország
Épült 1775
Építész Oswald Gáspár
Stílus barokk
Elhelyezkedése
Érseki palota (Magyarország)
Érseki palota
Érseki palota
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 31′ 48″, k. h. 18° 58′ 21″Koordináták: é. sz. 46° 31′ 48″, k. h. 18° 58′ 21″
A Wikimédia Commons tartalmaz Érseki palota témájú médiaállományokat.

Az érseki palota a római katolikus érsek székhelye Kalocsán.

Építése[szerkesztés]

A mai, barokk stílusú palota helyén már a középkorban is az érseki palota állt. A 18.század elején először ezt az épületet tették lakhatóvá. A mai palotát a korábbi falak elbontása után, Batthyány József érsek kezdte építtetni 1775-ben, Oswald Gáspár tervei alapján.Utódja, Patachich Ádám érsek, az Oswald-féle terveket módosíttatta Kronovetter Lipót Antal udvari mérnökkel, és 1780-ra a Franz Anton Hillebrandt által tervezett nagyváradi püspöki kastély stílusában építtette fel a főhomlokzatot és a keleti szárnyat. A keleti szárnyban kapott helyett híres magánkönyvtára is, amelyet egyesített a káptalani és a korábbi érseki könyvtárral, létrehozva a nevezetes Kalocsai Érseki Könyvtárat. A palota kápolnáját, az egyik kis termét, és a dísztermét Maulbertsch festette ki 1783-84-ben. Később a díszterem freskói a folyamatos beázások következtében megsérültek, végül 1868-ban a maradékait is leverték. Helyébe Haynald Lajos érsek a ma látható faburkolatot készíttette. [1] A palota dísztermében áll többek között Liszt Ferenc zongorája, amelyen több hangversenyt adott.

A nyugati  szárny befejezésére gróf Kollonich László érseksége idején került sor, ennek tervezője a kamara építésze Tallherr József volt.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Székesegyház és rezidencia a 18. században | Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár. archivum.asztrik.hu. (Hozzáférés: 2019. november 2.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]