Énekes István (koreográfus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Énekes István
Született 1959. október 20. (59 éves)
Ózd
Állampolgársága magyar
Foglalkozása koreográfus
Kitüntetései Harangozó Gyula-díj

Énekes István (Ózd, 1959. október 20. –) Harangozó Gyula-díjas magyar táncos, koreográfus, rendező.

Életpályája[szerkesztés]

Kezdeti éveiben a Jászság Népi Együttes táncosa volt, majd 1979-től a Timár Sándor vezette Bartók Béla Táncegyüttesben táncolt. Az 1983-as Országos Szólótánc versenyen Aranysarkanytús Táncos lett, mely a legnagyobb amatőr néptáncos elismerés Magyarországon. Miután tanítói diplomát szerzett a Budapesti Tanítóképző Főiskola ének-zene szakán, hivatásos táncművészi pályába kezdett, előbb a Novák Ferenc által újjászervezett Honvéd Művészegyüttesben, majd a Magyar Állami Népi Együttesben.

Koreográfusi pályáját már amatőr időszakában elkezdte, az 1980-as években számos alkalommal tűnt fel darabjaival a Szolnoki Néptánc Fesztiválon és Zalai Kamaratánc Fesztiválon, melynek Koreográfusi Nagydíját is megnyerte. A Honvéd Együttesben és az Államiban töltött ideje alatt érdeklődése egyre inkább a táncszínház felé fordult, így a nyolcvanas évek végén a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes koreográfusaként több sikeres fesztiválszereplése és táncszínházi bemutatója volt. 1988-ban alkalmai társulatot alapított Szögi Csaba (táncművész) oldalán, melyet Közép-Európa Táncszínházra kereszteltek, mely a mai napig a Bethlen téri Népszínház Táncegyüttes jogutódjaként működik. A táncszínház művészeti vezetőjeként 1993-ig dolgozott, ezen ciklus alatt mutatta be többek között a Vérnősző Barom visszatér, Állami Lábszínház, Derűs Meditáció és Egy Kiállítás Képei című rendezői-koreográfusi munkáit. 1989-ben a Pécsi Tudományegyetemen népművelői diplomát szerzett, a kilencvenes években pedig a Nemzeti Színház vendégkoreográfusaként is dolgozott olyan rendezőkkel, mint Sík Ferenc, Andrzej Wajda, Ivánka Csaba és Iglódi István.

A budapesti évek után 1993-tól a vidéki művészeti élet felpezsdítésén dolgozott, számos művészeti intézményében vállalt munkát, különös hivatástudattal fordult a határon túli színházak felé. Az egri, a kecskeméti és a zalaegerszegi munkák mellett Komáromban, Kassán, Losoncon és Beregszászon is közreműködött koreográfusként olyan rendezők mellett, mint Szegvári Menyhért, Ruszt József, Quintus Konrád, Telihay Péter és Vidnyánszky Attila (rendező), akinek beregszászi és Új Színházbeli indulását végigkísérte.

2002-ben kinevezték Zala megye táncreferensének, s ettől az évtől ő lett a Zala Kamaratánc Fesztivál igazgatója és főszervezője. Alapító tagja a Magyar Koreográfusok Társaságának, 2003-ban pedig az Alternatív és Független Színházak Szövetsége tagjaként rendezte meg a PSSZT! Fesztivált Egerben. 2004-ben székhelyet váltott, Zalaegerszeg után Szögi Csaba alkotótársával átvették a dunaújvárosi Bartók Táncszínház vezetését, mely a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza hivatásos tagozata. Itt művészeti projektvezetőjeként olyan rendezvények szervezése és menedzselése tartozott feladatkörébe, mint az általa elindított Monotánc Fesztivál[1] és az Ifjú Koreográfusok Fóruma. 2007-től 2013-ig a Bartók Táncszínház művészeti vezetője. Koreográfiái mellett rendezőként is letette a névjegyét olyan darabokkal, mint a Kabule kincse, vagy a Chioggiai csetepaté. Gyerekdarabjai (Zsiványtanya, A kisgömböc, Aranypendely, Nyihaha Kisasszony) számos alkalommal megjárták az országot, táncszínházi bemutatóinak (Ballada a Vasgyárról, Úton Bartókkal, Egy nehéz nap éjszakája) elismeréseképp pedig 2006-ban a Magyar Állam Harangozó Gyula-díjjal jutalmazta.

Manapság a füleki Apropó Kisszínpad tehetséges diákszínjátszóival dolgozik, akikkel az összes szlovákiai magyar nyelvű színházi díjat megnyerték. A Csillagszemű Gyermektáncegyüttes egri csoportját is tanítja, de már főleg mezőgazdasági termeléssel foglalkozik.

Családja[szerkesztés]

1985-ben házasodott össze Enyedy Gabriellával, három gyermekük született, Szabolcs, Zsófia és András.

Művei[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Magyar Színházművészeti Lexikon[2]

Web[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [http://www.monotanc.hu 8. MONOTÁNC fesztivál - Főoldal] (hu nyelven). www.monotanc.hu. (Hozzáférés: 2018. október 11.)
  2. Énekes István (en nyelven). mek.oszk.hu. (Hozzáférés: 2018. október 11.)