Én-Gedi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Én-Gedi
Héber neve: עֵין גֶּדִי
Arab neve: عين جدي
Közigazgatás
Ország Izrael
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Időzóna IST, UTC+2
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 31° 28′ 00″, k. h. 35° 23′ 40″Koordináták: é. sz. 31° 28′ 00″, k. h. 35° 23′ 40″
Én-Gedi weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Én-Gedi témájú médiaállományokat.

Én-Gedi (héber: עֵין גֶּדִי, arab:عين جدي, angol: Ein Gedi) kibuc és oázis Izraelben, a Holt-tenger nyugati partján, Kumrán (Qumran) és Masszáda romjai között.

Az Én szó jelentése: forrás, a Gedi szó: gida, gödölye.

A kibucot az 1950-es években alapították a mai menedékház helyén. A sivatagi környezet éles ellentéte ez a zöldellő oázis. Létét elsősorban egy bővízű forrásnak köszönheti, amely a Holt-tenger fölött 670 méter magasan egy sziklából ered. Nagy vízesésként zuhog alá az örökzöld növényektől körülölelt sziklafalról.

A kibuc területén található egy nemzetközileg elismert botanikus kert. Én-Gedit 1971-ben természetvédelmi területté nyilvánították. A közelben gyógyforrásokat is találunk, ahol kénes fürdők vannak és iszappakolással is gyógyítanak. Az idegenforgalom kiszolgálására turistaszálló is rendelkezésre áll.

Történelem[szerkesztés]

A terület már a Kr. e. 4. évezredben lakott volt.

A mai Én-Gedit az Ótestamentumban, Jósafát júdai király uralma alatt említett Hacecón-Támár-ral azonosítják.[1] az izraelita honfoglalás idejéből Józsué könyve is felsorol a települések között egy Én-Gedi nevű helyet Júda területén.[2]

Ide menekült a fiatal Dávid Saul üldözése elől.[3]

A hely az ókorban balzsamáról és fűszereiről volt híres.[4] Az ótestamentumi Énekek éneke alapján[5] arra következtethetünk, hogy a ciprus és a többi örökzöld növény is gazdag bujaságban virult itt az ókorban.

Én-Gedi lakossága gondoskodott az utolsó, Róma ellenes felkelés (Bar Kohba) idején a harcosok élelmezéséről.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Amikor megérkeztek, és jelentették Jósáfátnak, hogy a tenger túlsó széléről nagy sokaság jön ellene Edóm felől, és már Hacecón-Támárban, azaz Éngediben vannak 2. Krón 20, 2
  2. Józsué 15,62
  3. 1. Sám 24. rész
  4. Komjáthy Aladárné: A Szentföldön jártunk
  5. 1,14

Források[szerkesztés]

  • Goren Tamás: Izrael, 1988
  • Komjáthy Aladárné: A Szentföldön jártunk, 1985

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ein Gedi című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.