Életciklus-értékelés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az életciklus-elemzés (life-cycle assessment, LCA) más néven életciklus-becslés, életciklus-értékelés, vagy életciklus-vizsgálat egy termék, folyamat vagy szolgáltatás teljes életútja során vizsgálja annak környezetre gyakorolt potenciális hatásait. Egy termék életútjának nevezzük a szükséges nyersanyag bányászatától és előkészítésétől a termék gyártásán keresztül a termék használatáig és a használat után keletkező hulladék hasznosításáig vagy kezeléséig terjedő szakaszt. Folyamat, illetve szolgáltatás esetén az anyag- és energiafelhasználásnak, illetve magának a folyamatnak a környezeti hatásait vizsgálják.

Alkalmazása[szerkesztés]

Életciklus-elemzést gyakran végeznek akkor, amikor választani lehet az azonos funkciójú, de a környezetre eltérő mértékben ható termékek, folyamatok, szolgáltatások, illetve rendszerek közt. A környezeti hatások értékelésekor egyaránt figyelembe kell venni az emberi egészségre és az ökoszisztéma állapotára gyakorolt hatásokat, beleértve az erőforrások felhasználását is. Az életciklus-elemző tanulmányok elterjedése a kilencvenes évektől kezdődően gyorsult fel. A jelenlegi fejlesztések elsősorban az adatok hozzáférhetőségének és minőségének a javítására, egyre szélesebb körű adatbázisok létrehozására, az elemzés megbízhatóságának a növelésére irányulnak.

Szabványok[szerkesztés]

Az életciklus elemzéshez a nemzetközi környezetgazdálkodási ISO 14040-14044 szabványok rendelkezésre állnak.

Környezetközpontú irányítás. Életciklus-értékelés. Alapelvek és keretek (ISO 14040:2006)

Környezetközpontú irányítás. Életciklus-értékelés. Követelmények és útmutatók (ISO 14044:2006)

Alkalmazási példák[szerkesztés]

Közbeszerzések (Közbeszerzési Hatóság útmutatója),

Karbonlábnyom számítás (SZIE)

Villamosított utak, fémipar

Barnamezők revitalizációja

Termék életciklus menedzsment

Szoftver[szerkesztés]

Az életciklus számításhoz rendelkezésre állnak szoftverek, ill. olyan adatbázisok, melyek az illető szolgáltatás, anyag, termék adatait, előállításának anyag- és energiamérlegét, azok melléktermékeit tartalmazza.

Ilyen szoftver (angol nyelvű):

LCA Calculator: a szénlábnyomot adja, fenntartható tervezési megoldásokat választhatunk több változat összehasonlításával. 14 napos próba lehetőségét nyújtja, nem kell installálni, felhőalapú szoftver.

Core77 Life Cycle Analysis Calculator: szabadon használható online program. Megbecsülhető egy termék szénlábnyoma.  

Források[szerkesztés]