Éles csiga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Éles csiga
Planorbis planorbis 001.JPG
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Puhatestűek (Mollusca)
Altörzs: Héjasok (Conchifera)
Osztály: Csigák (Gastropoda)
Alosztály: Valódi csigák (Orthogastropoda)
Öregrend: Heterobranchia
Rend: Euthyneura
Alrend: Panpulmonata
Alrendág: Hygrophila
Öregcsalád: Planorboidea
Család: Planorbidae
Nem: Planorbis
Faj: P. planorbis
Tudományos név
Planorbis planorbis
Linnaeus, 1758
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Éles csiga témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Éles csiga témájú médiaállományokat és Éles csiga témájú kategóriát.

Az éles csiga vagy karimás tányércsiga[1] (Planorbis planorbis) Eurázsia északi részén elterjedt, tüdővel lélegző vízicsigafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A csigaház lapos korongszerű, 3–4 mm magas, 12–21 mm széles, 5-6 fokozatosan, lassan kiszélesedő kanyarulatból áll. A ház balra csavarodik, a kanyarulatok a felső oldalon domborúak, alul laposak. Az utolsó kanyarulat külső oldalán, alul, jól kivehető él, taraj fut körbe. A csigaház színe sárgás szaruszínű vagy vöröses. Az állat fekete-vörösesfekete, hengeres tapogatói hosszúak, kis fekete szemei a tapogatók tövében ülnek. Vére piros.

Elterjedése[szerkesztés]

Az éles csiga Eurázsia mérsékelt övi és mediterrán vidékein honos. Megtalálható egész Európában, Észak-Afrikában, valamint Oroszországban egészen a Bajkál-tóig. Európai elterjedésének északi határa Oslo környékén van. Svájcban 1900 méter magasságig megtalálható. Magyarországon az egyik leggyakoribb vízicsiga, főleg a sík- és dombvidékek vizeinek lakója. Európai populációjának létszáma lassú csökkenést mutat, de ezt részben ellensúlyozza az új élőhelyek meghódítása. Észak-Afrikában az éghajlat melegedésével fokozatosan északra húzódik.

Életmódja[szerkesztés]

Az éles csiga az iszapos aljzatú, növényzettel jól benőtt, kisebb-nagyobb, lassú folyású vagy állóvizeket kedveli. Előfordul időnként kiszáradó tavacskákban, árkokban, csatornákban is. Az erős vízmozgást nem bírja. Nem kopoltyúval lélegzik, hanem időnként a víz felszínére úszva köpenyüregébe levegőt szív. A víz sótartalmát 0,4%-ig viseli el, a pH 6,6-6,9 között, a hőmérséklet pedig 19 °C az optimális számára. Helyenként 100 példány is él négyzetméterenként.

Hermafroditák, de az önmegtermékenyítés nem jár utódokkal. Szaporodási ideje (Franciaországban) április és július közé esik, a párosodás után 6 nappal 8-10 petecsomagot (3-30 petével) raknak le. A peték 20 °C-on 11-14 nap múlva kelnek ki. Élettartamuk 3-11 év.

Az éles csiga több mételyfajnak (pld Echinoparyphium recurvatum) is köztesgazdája lehet.

Magyarországon nem védett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Domokos Tamás, Pelbárt Jenő:A magyarországi recens puhatestűek (Mollusca) magyar köznyelvi elnevezései Archiválva 2013. október 19-i dátummal a Wayback Machine-ben (2011) Malakológiai Tájékoztató, 25–39, 2011.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]