Éjszaka Chilében

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Éjszaka Chilében
Az Éjszaka Chilében magyar fordításának borítólapja (1. kiadás)
Az Éjszaka Chilében magyar fordításának borítólapja (1. kiadás)
SzerzőChile Roberto Bolaño
Eredeti címNocturno de Chile
Ország Spanyolország
Nyelvspanyol
Műfajregény
Kiadás
KiadóEditorial Anagrama
Kiadás dátuma2000
Magyar kiadóEurópa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma2010
FordítóScholz László
Oldalak száma150
ISBNhelytelen ISBN kód: 84-339-2464-8 84-339-2464-8, helytelen ISBN kód: 978-84-339-2464-3 978-84-339-2464-3
SablonWikidataSegítség

Az Éjszaka Chilében (Nocturno de Chile) Roberto Bolaño chilei szerző 2000-ben kiadott regénye. Magyarul 2010-benb jelent meg Scholz László fordításában. Ez az első magyarra lefordított regény Bolañótól.

Rövid történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A ’60-as évek Chiléjében játszódó eseményeket Sebastián Urrutia Lacroix atya meséli el egyetlen éjszakás monológban. A 150 oldalas kisregénybe Bolaño a huszadik századi Chile társadalmi, politikai átalakulásának történetét sűrítette bele, pontosan azt a fordulatot adva gyújtópontnak, amikor Augusto Pinochet katonai puccsal átveszi a hatalmat. Ebben az időben a kínvallatások elől az értelmiségi kör jó része – Bolañót is beleértve – elmenekült az országból. Ebben a regényben Urrutia atyán keresztül Bolaño mégis „lejátszhatja” a soha létre nem jött találkozást, a túlélés és az erkölcs ütközése, az esendő ember életének töréspontjainak be- és felismerése. Urrutia atya, ahogy maga Bolaño is, költő. Ám a bennük élő költő nem elég a fennmaradáshoz, így Urrutia fő foglalkozásaként kritikus, Bolaño pedig regényeket kezdett írni megélhetési forrásként a költemények helyett és mellett.

A regényt át-átszövik a mozgalmas, életteli anekdoták, tipikus dél-amerikai környezetet ismerhetünk meg, ahol a világ egy fülledt, velejéig romlott, ám mégis megbocsátóan rossz közeg. Borgesen kívül Márquez elbeszélőtechnikája is visszaköszön, nagyszerűen.

Fontos szerepet kap a regényben (az olvasók számára A Da Vinci-kódból ismert) Opus Dei, amelynek Urrutia atya is tagja a maga liberális módján és hozzáállásával. Az Opus Deit Madridban alapították 1928-ban, a szervezet a katolikus egyház része 1951 óta. A szervezet meghirdetett célja a tagjai, követői részére a keresztény szellemiség, a katolicizmus erősítése saját hivatásbeli munkával, a családi és a társadalmi életben végzett szerepvállalással.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Éjszaka Chilében; ford. Scholz László; Európa, Bp., 2010

Források[szerkesztés]