Éjszaka Chilében

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Éjszaka Chilében
Az Éjszaka Chilében magyar fordításának borítólapja (1. kiadás)
Az Éjszaka Chilében magyar fordításának borítólapja (1. kiadás)
Szerző Chile Roberto Bolaño
Eredeti cím Nocturno de Chile
Ország  Spanyolország
Nyelv spanyol
Műfaj regény
Kiadás
Kiadó Editorial Anagrama
Kiadás dátuma 2000
Magyar kiadó Európa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma 2010
Fordító Scholz László
Oldalak száma 150
ISBN 84-339-2464-8, 978-84-339-2464-3

Az Éjszaka Chilében Roberto Bolaño chilei szerző 2000-ben kiadott regénye. A Nocturno de Chile című regényt magyarra Scholz László fordította le, 2010-ben jelent meg Éjszaka Chilében címmel. Ez az első magyarra fordított regény Bolañótól.

Rövid történet[szerkesztés]

A ’60-as évek Chiléjében játszódó eseményeket Sebastián Urrutia Lacroix atya meséli el egyetlen éjszakás monológban. A 150 oldalas kisregénybe Bolaño a huszadik századi Chile társadalmi, politikai átalakulásának történetét sűrítette bele, pontosan azt a fordulatot adva gyújtópontnak, amikor Augusto Pinochet katonai puccsal átveszi a hatalmat. Ebben az időben a kínvallatások elől az értelmiségi kör jó része – Bolañót is beleértve – elmenekült az országból. Ebben a regényben Urrutia atyán keresztül Bolaño mégis „lejátszhatja” a soha létre nem jött találkozást, a túlélés és az erkölcs ütközése, az esendő ember életének töréspontjainak be- és felismerése. Urrutia atya, ahogy maga Bolaño is, költő. Ám a bennük élő költő nem elég a fennmaradáshoz, így Urrutia fő foglalkozásaként kritikus, Bolaño pedig regényeket kezdett írni megélhetési forrásként a költemények helyett és mellett. Az Éjszaka Chilében c. regényt át-átszövik a mozgalmas, életteli anekdoták, tipikus dél-amerikai környezetet ismerhetünk meg, ahol a világ egy fülledt, velejéig romlott, ám mégis megbocsátóan rossz közeg. Borgesen kívül Márquez elbeszélőtechnikája is visszaköszön, nagyszerűen.

Fontos szerepet kap a regényben az olvasók számára A da Vinci-kódból ismerhető Opus Dei, amelynek Urrutia atya is tagja a maga liberális módján és hozzáállásával. Az Opus Deit Madridban alapították 1928-ban, a szervezet a katolikus egyház része 1951 óta. A szervezet meghirdetett célja a tagjai, követői részére a keresztény szellemiség, a katolicizmus erősítése saját hivatásbeli munkával, a családi és a társadalmi életben végzett szerepvállalással.

Források[szerkesztés]