Átviteli rendszerirányító

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az átviteli rendszerirányító (angolul: Transmission system operator, röviden: TSO) az együttműködő földgázrendszer,[1] illetve a villamosenergia-rendszer[2] olyan szereplője, mely nemzeti, illetve - egyes nagyobb országokban - regionális szinten látja el a vezetékes földgázszállítói,[3] illetve a villamosenergia átviteli[4] feladatait, továbbá felel az egyes szállítórendszerek energiaegyensúlyáért. Ez a fajta tevékenység - az egész nemzetgazdaságot érintő központi - jellegéből fakadóan természetes monopólium a világ legtöbb országában, mely azonban erősen szabályozott jogi környezetben és szigorú felügyelet mellett végezheti a tevékenységét. Magyarországon a TSO szerepét jelenleg a MAVIR Zrt., illetve az FGSZ Zrt. tölti be, a hatósági felügyeletüket pedig a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) látja el.

A villamosenergia szektorban a TSO egyfelől a külföldről importált, illetve a hazai erőművek által megtermelt villamosenergiát szállítja el saját átviteli hálózatán, mint infrastruktúrán keresztül a villamosenergia elosztókhoz (DNO-k vagy DSO-k), másfelől a helyben fel nem használt villamosenergiát szállítja át az országon és adja át a határmetszékeken a szomszédos TSO-knak. Földgáz tekintetében hasonló a helyzet, csak erőmű helyett a földgázkitermelésből, illetve földgáztározókból és importból származó, onnan az együttműködő földgázrendszerbe betáplált földgázt szállítja el a gáz TSO a földgázelosztókhoz, illetve szállítja ki az országból és adja át a szomszédos TSO-knak. A villamos TSO, azaz a MAVIR a villamosenergia-rendszer egyensúlyának nyomon követésére, az esetleges beavatkozások elvégzésére országos hatókörű diszpécser központot (ODSZ) működtet.

Hasonló iparági szereplő még a független rendszerirányító (angolul: Independent System Operator, röviden: ISO), mely abban különbözik a TSO-tól, hogy nem birtokolja az energiaszállításhoz használt infrastruktúrát. ISO azonban jelenleg Magyarországon nem működik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. GET 3.§ 10.
  2. VET 3.§ 70.
  3. GET 3.§ 34.
  4. VET 3.§ 1.

Vonatkozó jogszabályok[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Transmission system operator című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.