Átviteli függvény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az átviteli függvényeket az irányításelméletben és a rendszertechnikában használják a rendszerek bemenete, illetve kimenete közötti kapcsolat megadására, azaz gyakorlatilag egy rendszermodelltípus. Az átviteli függvények általában Laplace-transzformált- vagy z-tartományon értelmezett függvények, és értékük a transzformált kimeneti és bementi függvény hányadosával egyenlő.

Az átviteli függvények az egy bemenetű, egy kimenetű rendszerek leírására használatosak.

Az átviteli függvények származtatása[szerkesztés]

Az átviteli függvényeket az egy bemenetű, egy kimenetű időben folytonos, illetve időben diszkrét kimenet-bemenet modellekből lehet származtatni.

Időben folytonos modellből történő származtatás[szerkesztés]

Az időtartományon folytonos bemenet-kimenet modell általában differenciálegyenletet, vagy differenciálegyenleteket takar, melyeknek időtartományon történő megoldása nehézkes, vagy nem is lehetséges. Azonban ha ezen differenciálegyenleteket Laplace-transzformáljuk, a transzformáció tulajdonságaiból kifolyólag algebrai egyenleteket kapunk, melyeket lényegesen könnyebb kezelni.

Folytonos, egy bemenetű, egy kimenetű bemenet-kimenet modell általános alakja:

Az egyenlet mindkét oldalán Laplace-transzformációt kell végrehajtanunk:

A következő lépés az átviteli függvény, azaz a transzformált kimeneti függvény és a transzformált bemeneti függvény hányadosának felírása:

Az egy bemenetű, egy kimenetű, időben folytonos bemenet-kimenet modellnek megfelelő átviteli függvény. Ehhez hasonlóan más folytonos modellek átviteli függvényei is felírhatók.

Időben diszkrét modellből történő származtatás[szerkesztés]

Az egy bemenetű, egy kimenetű időben diszkrét bemenet-kimenet modell differenciaegyenletének általános alakja:

Az időben diszkrét modellek esetében a z-transzformáció áll rendelkezésre, ezt kell elvégezni a differenciaegyenlet mindkét oldalán:

Ezután, az időben folytonos esethez hasonlóan felírható az átviteli függvény, a transzformált kimeneti függvény és a transzformált bemeneti függvény hányadosa:

Az időben diszkrét rendszerek átviteli függvényét impulzusátviteli függvénynek is nevezik.

Az átviteli függvények tulajdonságai[szerkesztés]

A fenti levezetésekből látható, hogy az átviteli függvények gyakran polinomok hányadosaiként, illetve polinomok hányadosainak számszorosaként állnak elő. Ezekben az esetekben a számlálóban szereplő polinom gyökeit zérusoknak, a nevezőben szereplő polinom gyökeit pedig pólusoknak nevezzük.

Néhány gyakori rendszermodellhez tartozó átviteli függvény[szerkesztés]

Elsőrendű, időben folytonos rendszer átviteli függvénye

Elsőrendű, időben folytonos holtidős rendszer átviteli függvénye

Másodrendű, időben folytonos rendszer átviteli függvénye

Elsőrendű, időben diszkrét rendszer átviteli függvénye