Ártatlanságra ítélve (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ártatlanságra ítélve
(Presumed Innocent)
1990-es amerikai film
RendezőAlan J. Pakula
ProducerSydney Pollack
Mark Rosenberg
AlapműScott Turow
Műfaj
ForgatókönyvíróFrank Pierson
Alan J. Pakula
FőszerepbenHarrison Ford
Brian Dennehy
Raúl Juliá
Bonnie Bedelia
ZeneJohn Williams
OperatőrGordon Willis
VágóEvan A. Lottman
JelmeztervezőJohn Boxer
Gyártás
GyártóWarner Bros. Pictures
Mirage
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínNew Jersey
Játékidő122 perc
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Warner Bros.
Magyarország InterCom
BemutatóUSA 1990. július 27.
Magyarország 1991. május 10.
BevételUSA 86,3 millió amerikai dollár[1]
221,3 millió amerikai dollár[1]
Kronológia
KövetkezőInnocent
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Ártatlanságra ítélve (Presumed Innocent) 1990-ben bemutatott amerikai bűnügyi film, melyet Scott Turow azonos című regénye alapján, Alan J. Pakula és Frank Pierson forgatókönyvéből Alan J. Pakula rendezett. A főbb szerepekben Harrison Ford, Brian Dennehy, Raúl Juliá, Bonnie Bedelia, Paul Winfield és Greta Scacchi látható.

Cselekmény[szerkesztés]

Caroline Polhemust, az ambiciózus és sikeres fiatal ügyésznőt brutális kegyetlenséggel meggyilkolják. A jelek szerint Caroline-t megerőszakolták, mielőtt megölték, és a jelek arra mutatnak, hogy a gyilkos az áldozat ismerőse volt, hiszen nem történt a lakásba erőszakos behatolás. A gyanú a mindaddig feddhetetlen hírben álló államügyész-helyettesre, Rusty Sabichre terelődik. A nős férfi – több más kollégájához hasonlóan – valóban viszonyt folytatott a gyönyörű Caroline-nal, a nő azonban szakított a férfival, mikor ráébredt arra, hogy Rusty segítségével nem építheti tovább a karrierjét. Rusty nehezen nyugodott bele a szakításba, de közeledési próbálkozásait Caroline folyamatosan visszautasította.

A bűntény helyszínén megtalálják Rusty lakásából származó szőnyegszöveteinek szálait, Rusty vércsoportja pedig megegyezik a nő hüvelyében talált sperma izolálása során meghatározott vércsoporttal. A fő bizonyíték a Rusty ujjlenyomatait tartalmazó pohár lenne, de az eltűnik a nyomozás során. Rusty felesége nehezen viseli az eljárás során ért megaláztatásokat.

A család felfogad egy igen drága sztárügyvédet, aki tökéletes profizmussal védi a férfit a bűnvádi eljárás során. A bírósági tárgyalások alatt fény derül arra is, hogy Caroline a halála előtt egy megvesztegetési ügyben nyomozott, amibe – Rusty ügyvédje gyanúja alapján – a vád bírája is belekeveredett. A hosszas tárgyalások alatt nem kerül elő perdöntő bizonyíték Rusty bűnösségét illetően, így a bíró felmenti a férfit.

A tárgyalás másnapján Rusty felesége elmegy doktori disszertációjának megvédésére, Rusty pedig otthon marad kerti munkát végezni. Szerszámkeresgetés során talál egy olyan kalapácsot, amelynek véres a feje, és egy szőke hajszál van beleragadva. Ráébred, hogy a felesége ölte meg Carolynt. Lemegy a pincébe, és megmossa a tárgyi bizonyítékot. A felesége hazajön, és mindent bevall: féltékenységből tette, és mindent megrendezett azért, hogy a gyanú a férjére terelődjön. Rusty úgy dönt, hogy nem jelenti fel a feleségét, mivel nem akarja elvenni az anyját a fiától, valamint ugyanazon ügyben nem lehet két eljárást elindítani az amerikai jogrend szerint.

Annak ellenére, hogy egyes jeleneteket Rusty szemszögéből mutatnak, a film végéig nem derül ki, valóban ő-e a bűnös.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Harrison Ford Rusty Sabich Papp János
Raúl Juliá Sandy Stern Szokolay Ottó
Brian Dennehy Raymond Horgan Kránitz Lajos
Bonnie Bedelia Barbara Sabich Simon Mari
Greta Scacchi Caroline Polhemus Prókai Annamária
Paul Winfield Larren Lyttle Kárpáti Tibor
John Spencer Lipranzer nyomozó Felföldi László

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Ártatlanságra ítélve Box Office Mojo
  2. Ártatlanságra ítélve - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. november 22.)

További információk[szerkesztés]