Ánizsszagú fűrészgomba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ánizsszagú fürészgomba
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák (Fungi)
Törzs: Bazídiumos gombák (Basidiomycota)
Rend: Russulales
Család: Auriscalpiaceae
Nemzetség: Lentinellus
Tudományos név
Lentinellus cochleatus

(Persoon) P. Karsten

Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ánizsszagú fürészgomba témájú médiaállományokat és Ánizsszagú fürészgomba témájú kategóriát.

Ánizszsagú fűrészgomba
mikológiai jellemzői
Étkezési érték:
fogyasztásra alkalmatlan
Életmód
Tráma
Spórapor

szaprotróf

lemezes

fehér
Kalap
Lemezek
Tönk

tölcséres

lefutók

csupasz

Az ánizsszagú fűrészgomba vagy ánizsszagú fagomba (Lentinellus cochleatus) Magyarországon is előforduló, élősködő gomba. Általában elhalt fákon, gyökereken és lehullott korhadt ágakon terem, de egészséges fatörzseken is előfordulhat.

Előfordulása[szerkesztés]

Európában általános elterjedésű faj, a tengerparti régióktól az alpesi völgyeik megtalálható. Magyarországon nem gyakori faj. Lombos fák törzsén vagy tuskóján ősszel nő. Gyakran korhasztja a talajfelszínhez közel fekvő elhalt, vastagabb fagyökereket és ha ezeken kezd teremni, úgy tűnik mintha népes csoportja nem is a fán, hanem a talajon ülne.

Megjelenése[szerkesztés]

Kalapja 2,5-7 (9) cm széles, tölcsér formájú, gyakran féloldalas, szabálytalanul lebenyes és hajlott. Színe többé-kevésbé fakóbarna, vörösesbarna vagy világos bőr sárga. A sűrűn álló lemezek a tönkre mélyen lefutók, keskenyek, és az élük fűrészesen cakkozott. Először fehérek, később halvány hússzínűek.

A bordás-ráncos tönkje 3–9 cm hosszú és kb. 0,5-1,5 cm vastag, lefelé elvékonyodó. Egy tőből rendszerint több termőtest fejlődik ki, csoportos növésű. A felülete többnyire kalapszínű, az alsó része sötétebb vörösbarna.

Húsa vékony, fehéres vagy halványvöröses, bőrszerű, szívós, intenzív ánizsszagú, enyhe ízű.

Spórapora fehér.

Felhasználhatósága[szerkesztés]

Ehető gomba, de nagyon szívós húsú. Fűszerként is alkalmazható szárítás és őrlés után.

Összetéveszthetősége[szerkesztés]

Néhány mikológus a Lentinellus cochleatus var. inolens változatot is megkülönbözteti. Ennek nincs ánizsszaga, Európa egyes részein ismert, így Franciaországban, Csehországban, Szlovákiában és Németországban. A köldökös fagomba (L. Omphalodes) többnyire a földben levő fadarabokon, különösen égeren terem. Az (L. Vulpinus) is csoportos, többnyire nagyobb, de rövidebb tönkű, és nem ánizsszagú. Lombosfa- és fenyőtuskókon nő.

Megjegyzés[szerkesztés]

A Lentinellus nemzetséget 9 faj képviseli Európában. Szívós, excentrikus vagy oldaltálló, gyakran tönk nélküli termőtest, fűrészes lemezélek jellemzik. Fán vagy famaradványokon teremnek. A cochleatus jelentése csiga vagy fül formájú.

Források[szerkesztés]

  • Természetkalauz: Gombák. Magyar Könyvklub. 1995.