Álomcsapat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Álomcsapat
(The Dream Team)
1989-es amerikai film
RendezőHoward Zieff
Vezető producerJoseph M. Caracciolo Jr.
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróJon Connolly,
David Loucka
FőszerepbenMichael Keaton
Christopher Lloyd
Peter Boyle
Stephen Furst
ZeneDavid McHugh
OperatőrAdam Holender
VágóCarroll Timothy O'Meara
Gyártás
GyártóImagine Entertainment
Ország USA
Nyelvangol
Játékidő113 perc
Költségvetés15 000 000 USD
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1989. április 7.
Korhatár12 II. kategória (F/1152/J)
Bevételamerikai 28 890 240 USD
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Álomcsapat (The Dream Team) egy 1989-es amerikai filmvígjáték, melyet Howard Zieff rendezett. A főbb szerepeket Michael Keaton, Christopher Lloyd, Peter Boyle és Stephen Furst játsszák, mint egy New Jersey-i elmegyógyintézet ápoltjai, akik kikapcsolódásképpen pszichológusukkal elindulnak egy baseball meccsre New Yorkba, azonban orvosukat leütik egy sikátorban, így magukra maradnak a nagyvárosban sajátos problémáikkal. A forgatókönyvet John Connolly és David Loucka írta.

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Dr. Jeffrey Weitzman (Dennis Boutsikaris) pszichológusként dolgozik egy New Jersey-i elmegyógyintézetben. Csoportfoglalkozásának betegei Billy, Henry, Jack és Albert. Billy (Michael Keaton) a legnormálisabb a csoportban és a csapat nem hivatalos vezetője, noha beteges hazudozó erőszakos természettel, aki nagyzási hóbortban is szenved. Henry (Christopher Lloyd) paranoid szkizofrén, aki azzal csapja be magát, hogy ő is a kórház egyik orvosa, gyakran jár jegyzettartóval, orvosi köpenyben és sztetoszkóppal. Jack (Boyle) korábban reklámszakértő, aki azt gondolja magáról, hogy ő Jézus Krisztus. Végül Albert (Furst) egy felnőtt testben élő gyermek, aki csak a baseball játékban hallott dolgokkal tudja kifejezni magát.

Dr. Weitzmannak meggyőződése, hogy betegeinek szüksége van némi friss levegőre, hogy egy kis időt a szanatóriumtól távol töltsenek. Sikerül meggyőznie a szanatórium vezetését, hogy a betegeket elengedjék vele egy baseball meccsre a New York-i Yankee stadionba. A városba érkezve Albertnek vizelnie kell, és mivel működő mellékhelyiséget nem találnak, dr. Weitzmannal egy sikátorba mennek a 48. utcánál, ahol a doktor szemtanúja lesz, amint két rendőr megöl egy harmadikat. Az orvost ezután leütik, majd kórházba szállítják. A csoport a városban reked és immár vezető nélkül kénytelen lesz megbirkózni a hellyel, amely gyakran még a szanatóriumnál is bizarrabb. Először mindenki a maga útjára próbál indulni, különféle vicces helyzetekbe kerülnek a betegségeik miatt, de végül visszamennek a tilosban parkoló autójukhoz.

Hogy megmentsék az orvost, aki hitt bennük és segített nekik, összefognak, még korábbi életük fontosabb embereivel is találkoznak, elmennek családjukhoz, régi munkahelyükre és igyekszenek mindent elkövetni orvosuk megmentése érdekében, amelyben részt vesz Billy korábbi barátnője, Riley (Lorraine Bracco) is. A csapat elmegy a rendőrségre, de ott nem foglalkoznak érdemben bejelentésükkel. Ezért Billy vezetésével saját kezükbe veszik a nyomozást. Mivel a doktort ájultan vitték kórházba, ezért névtelen betegként kezelik valahol, így elkezdik felkeresni a kórházak névtelen betegeit. Mivel a gyilkosok tudják, hogy van egy szemtanú, megpróbálják felkutatni és megölni a doktort. Az egyik kórházban Albert felismeri az elkövetőket és jelzi a csoportnak, hogy a doktor bajban van.

A filmben időről időre feltűnik a két rossz zsaru (Philip Bosco és James Remar), akik megölték Alvarez rendőrt, de nem sikerül tervük, az orvos megölése és végül maguk is rendőrkézre kerülnek. Amikor dr. Weitzmant kiengedik a kórházból, Billy vezetésével visszaindulnak a szanatóriumba. Mivel pénzük megmaradt és Billy szavaival sok hasznát az előző alkalommal sem vették a doktornak, ezért úgy döntenek, elmennek a meccsre.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Dream Team (film) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]