Álom Afrikáról

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Álom Afrikáról
(I Dreamed of Africa)
2000-es amerikai film
RendezőHugh Hudson
ProducerStanley R. Jaffe
AlapműI Dreamed of Africa
Műfaj
ForgatókönyvíróPaula Milne
Főszerepben
ZeneMaurice Jarre
OperatőrBernard Lutic
VágóScott Thomas
Gyártás
GyártóColumbia Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínKenya
Játékidő110 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2000. május 5. (Amerikai Egyesült Államok)[1]
  • 2000. május 24. (Franciaország)[1]
  • 2000. szeptember 28. (Németország)[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Álom Afrikáról (eredeti cím: I Dreamed of Africa) 2000-ben bemutatott amerikai életrajzi filmdráma. A filmet Hugh Hudson rendezte. A film producere Stanley R. Jaffe és Allyn Stewart. A forgatókönyvet Paula Milne és Susan Shiliday írta. A film zenéjét Maurice Jarre szerezte. A film operatőre Bernard Lutic.

2000. május 5-én mutatták be.

Cselekmény[szerkesztés]

1970. Kuki elvált olasz nő, aki 7 éves fiával, Emanuelével Velencében él, míg volt férje az USA-ban maradt új feleségével. Egy este néhány barátjával elmegy szórakozni, de autóbalesetet szenved, kórházba kerül, és ott találkozik Paolo Gallmannal, akibe beleszeret. Egy idő után összeházasodnak, és Kuki úgy dönt, hogy férjével és fiával Afrikába költözik.

Amikor megérkeznek Kenyába, egy 400 négyzetkilométeres birtokra költöznek, ahol Kuki elkezdi új, álomszerű életét, ahol hamarosan magával ragadja az ország varázsa. Ott szem elől veszti Emanuele-t, aki bentlakásos iskolába megy tanulni. Néhány évvel később Kuki teherbe esik Paolótól, akitől lánya, Sveva születik. De mielőtt megszülné a gyermeket, Paolo meghal egy autóbalesetben Mombasa és Nairobi között. Évekkel később az immár tizenhét éves Emanuele visszatér az édesanyjához, de egy tragikus haláleset következtében meghal.

Bár Afrika elvitte életének legfontosabb dolgait, Kuki továbbra is azon a földön él, amely annyira lenyűgözte, és 1984-ben létrehozta a „Gallmann Emlékalapítványt”.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
Kim Basinger Kuki Gallmann Bánsági Ildikó
Vincent Pérez Paolo Gallmann Kőszegi Ákos
Liam Aiken Emanuele (7 éves) Bíró Attila
Garrett Strommen Emanuele (17 éves) Minárovits Péter
Eva Marie Saint Franca Kassai Ilona
Daniel Craig Declan Fielding Gergely Róbert
Lance Reddick Simon
Connie Chiume Wanjiku

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az I Dreamed of Africa című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sognando l'Africa című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Internet Movie Database (angol nyelven)
  2. film-dienst (német nyelven)
  3. Álom Afrikáról - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. szeptember 3.)

További információk[szerkesztés]