Államszerkezet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az államszerkezet az állami főhatalom belső, területi megosztásának módja, ami lehet unitáris vagy föderatív. Az unitárius állam területén nincsenek önálló államisággal rendelkező egységek, a központi hatalom nem osztja meg hatalmát mással, míg a föderatív állam esetén az egyes tagállamok megőrzik önálló államiságukat, területükön az állami feladatokat saját állami szerveikkel valósítják meg.

Csoportosítás[szerkesztés]

Föderatív állam[szerkesztés]

Föderatív, ha több állam egyesüléséből olyan új állam keletkezik, amely a szuverenitásból eredő jogosítványokat a lehető legmagasabb szinten gyakorolja, de a tagállamok többé-kevésbé megtartják az önállóságukat. Lehet területi alapú vagy nemzeti alapú.[1]

Jelenlegi föderatív államok[szerkesztés]

Amerikai Egyesült Államok Amerikai Egyesült Államok, Argentína Argentína, Ausztrália Ausztrália, Ausztria Ausztria, Belgium Belgium, Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina, Brazília Brazília, Comore-szigetek Comore-szigetek, Dánia Dánia, Arab Emírségek Egyesült Arab Emírségek, Etiópia Etiópia, Hollandia Hollandia, India India, Irak Irak, Kanada Kanada, Malajzia Malajzia, Mexikó Mexikó, Mikronézia Mikronézia, Németország Németország, Nigéria Nigéria, Oroszország Oroszország, Pakisztán Pakisztán, Saint Kitts és Nevis Saint Kitts és Nevis, Spanyolország Spanyolország Svájc Svájc, Szudán Szudán, Tanzánia Tanzánia, Venezuela Venezuela.

Egységállam[szerkesztés]

  • Unitáris (egységállam), ha az államon belül nincsenek olyan részek, amelyek az önálló államiság jegyeivel rendelkeznek (jegyek: terület, népesség, főhatalom). Ilyen az összes többi állam.
  • Autonóm területtel rendelkező egységállam.

Történelmi[szerkesztés]

  • Perszonálunió: két vagy több államnak közös államfője van.
  • Reálunió: a két vagy több állam közös államfőjén kívül létrejönnek közös szervek a közös ügyek intézésére.
  • Konföderáció: államok szövetsége, de nem jön létre új állam, csak több állam egyesül, a megállapodás gazdasági, politikai és kulturális, a célok hatékonyabb megvalósulása céljából.

Források[szerkesztés]

  1. Pénzes Ferenc: Közpolitika