Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért
CCHR.jpg

Alapítva 1969
Székhely Los Angeles (90028, Amerikai Egyesült Államok)
Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért témájú médiaállományokat.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (angol nevén Citizens Commission on Human Rights, CCHR) egy civil szervezet (advocacy group), amelyet a Szcientológia Egyház és Dr. Thomas Szasz, a New York-i Állami Egyetem nyugalmazott pszichiáter professzora alapított 1969-ben.

Célkitűzései[szerkesztés]

A szervezet legfontosabb célkitűzése, hogy kiderítse és feltárja a pszichiátriai kezelések során elkövetett bántalmazásokat, visszaéléseket[1] és megvédje az egyén emberi jogait ezen visszaélésektől. Sikeresen akadályoztak meg több olyan törvény hatályba lépését,[1] amelyek csökkentették volna a beteg jogait és igazságtalan felhatalmazásokkal ruházták volna fel a pszichiátereket, pszichológusokat.

A néha jogos kritika mellett – amelyet a pszichiáterek is elfogadnak – a szervezet nem beszél a pszichiátria fontosságáról és szükségességéről, ehelyett összességében tagadja e tudományág és foglalkozás eredményeit és hasznosságát.

Kiadványai[szerkesztés]

Kiadványaikban fokozottan felhívják a figyelmet a pszichiátria sötét múltjára és szerintük társadalompusztító jelenkori ténykedéseikre:

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b CCHR az emberi jogok védelmében Hozzáférés:2019. március 17.

További információk[szerkesztés]