Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (angol nevén Citizens Commission on Human Rights, CCHR) egy civil szervezet (advocacy group), amelyet a Szcientológia Egyház és Dr. Thomas Szasz, a New York-i Állami Egyetem nyugalmazott pszichiáter professzora alapított 1969-ben. A CCHR legfőbb feladata, hogy kivizsgálja és feltárja a pszichiáterek által elkövetett visszaéléseket, és így megvédje az egyéneket és azok emberi jogait ezektől a visszaélésektől.[1]

Célkitűzései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szervezet legfontosabb célkitűzése, hogy kiderítse és feltárja a pszichiátriai kezelések során elkövetett bántalmazásokat, visszaéléseket[2] és megvédje az egyén emberi jogait ezen visszaélésektől. Sikeresen akadályoztak meg több olyan törvény hatályba lépését[2], amelyek csökkentették volna a beteg jogait és igazságtalan felhatalmazásokkal ruházták volna fel a pszichiátereket, pszichológusokat.

A néha jogos kritika mellett - amelyet a pszichiáterek is elfogadnak - a szervezet nem beszél a pszichiátria fontosságáról és szükségességéről, ehelyett összességében tagadja e tudományág és foglalkozás eredményeit és hasznosságát.

Kiadványai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kiadványaikban fokozottan felhívják a figyelmet a pszichiátria sötét múltjára és szerintük társadalompusztító jelenkori ténykedéseikre:

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]