Állami főhivatal (Egyesült Királyság)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az állami főhivatal (angolul Great Offices of State) fogalma alatt az Egyesült Királyságban a brit kormány négy legmagasabb rangú és legnagyobb presztízsű tagját értik.[1][2]

Ők a miniszterelnök (Prime Minister), a pénzügyminiszter (Chancellor of the Exchequer), a külügyminiszter (Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs) és a belügyminiszter (Home Secretary).

Az állami főhivatal fogalma az Egyesült Királyságban nem összekeverendő az Állami főhivatalnok (Great Officers of State) fogalmával.

A hagyomány szerint amikor a miniszterelnök bejelenti a kormánya névsorát, először a pénzügyminisztert, a külügyminisztert és a belügyminisztert nevezi meg.[1][3][4]

Jelenlegi betöltői[szerkesztés]

Hivatal Betöltője Hivatali ideje kezdete
Miniszterelnök Rishi Sunak 2022. október 25.
Pénzügyminiszter Jeremy Hunt 2022. október 14.
Külügyminiszter James Cleverly 2022. szeptember 6.
belügyminiszter Suella Braverman 2022. október 25.

Története[szerkesztés]

James Callaghan volt az egyetlen, aki mind a négy pozíciót betöltötte.[1][5] Az elmúlt száz évben többen is majdnem eljutottak idáig: Herbert Henry Asquith és Winston Churchill mindketten szolgáltak miniszterelnökként, pénzügyminiszterként és külügyminiszterként. Rab Butler és Sir John Simon számára a négyből a miniszterelnökség nem volt meg.

Gyakran történt, hogy a hivatalok közül kettőt is viselt egyszerre ugyanaz a személy. A legutóbb Ramsay MacDonald volt egyszerre miniszterelnök és külügyminiszter, 1924-ben. Az egyetlen személy, aki egyszerre viselt hármat e hivatalok közül Arthur Wellesley wellingtoni herceg volt, aki a Wellington-féle ügyvezető minisztérium fejeként 1834-ben egyszerre volt ideiglenesen miniszterelnök, külügyminiszter és belügyminiszter.

A közrendiházi idők[szerkesztés]

Nők[szerkesztés]

Ez ideig csak hat nő viselte valamelyik állami főhivatalt. Pénzügyminiszter még sosem volt nő az Egyesült Királyságban. Theresa May korábbi belügyminiszter (2010–2016) és korábbi miniszterelnök (2016–2019) az első nő, aki két főhivatalt is betöltött. Amikor May 2016. július 13-án elfoglalta a miniszterelnöki hivatalt és a belügyminiszteri posztra Amber Ruddot nevezte ki, ez volt az első alkalom, hogy egyszerre két főhivatalt is nő foglaljon el.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c McKie, David. „Lord Callaghan”, politics.guardian.co.uk, Guardian Unlimited, 2005. március 28. (Hozzáférés ideje: 2008. június 10.) „He had held all four of the great offices of state” 
  2. Eason, Gary. „Callaghan's great education debate”, BBC News, 2005. március 27. 
  3. Open Politics”, news.bbc.co.uk, BBC News (Hozzáférés ideje: 2007. július 26.) 
  4. Article by John Rentoul”, comment.independent.co.uk, The Independent, 2004. december 5.. [2007. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2007. július 26.) 
  5. Lady Callaghan of Cardiff”, The Independent, 2005. március 30. [halott link]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Great Offices of State című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.