Álanya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Álanya jelenlétére utaló keret, szélén fedett herefiasítással dolgozósejtben

Az álanya dolgozó méh, aki anya hiányában megtermékenyítetlen petét rak. Ezekből a petékből legtöbbször csak herék lesznek. Néhány megtermékenyítetlen petéből nőstény méh is fejlődhet, ennek azonban az esélye legfeljebb 1% a házi méh esetében. Ez túl kevés ahhoz, hogy biztosítsa a család fennmaradását.[1] Az első álanya megjelenése az anya halála után bő egy hónappal várható, amennyiben nem volt legfeljebb három napos dolgozófiasítás.[2]

Előfordulása[szerkesztés]

Még anya jelenlétében is a dolgozók 1%-ának elég fejlett ahhoz a petefészke, hogy petézzen. 10 634 dolgozó átvizsgálásakor csak 1 érett és 7 majdnem érett petét találtak.[3] Csak anya hiányában raknak sokkal több petét.

Kialakulása[szerkesztés]

Álanyák csak nyílt fiasítás hiányában jelennek meg, különben a nyílt fiasításból származó feromonok blokkolják a dolgozók petefészkének működését. Ilyen helyzet állhat elő, ha rajzáskor elmegy a termékeny anya, vagy anyaváltás van, és az új anya is elvész.[4] Az álanyák megjelenéséhez heteknek kell eltelnie az anya elvesztése után. Szervezetük a garatmirigy terhére növeli meg és teszi működőképessé petefészküket.[5][6] Külsőleg nem különböznek a többi dolgozótól, és a többi méh nem alkot körülötte udvartartást.

Felismerése[szerkesztés]

Az álanya jelenlétének igazolására meg kell vizsgálni a fiasítást. A méhésznek a következő jeleket kell keresnie, ha álanyára gyanakszik:

  • Lyukacsos fiasítás. Az anya hormonjainak hiányában a többi dolgozó eltávolíthatja a petéket.
  • Sejtenkénti peteszám: Az anya, ha már elmúlt néhány hetes, akkor minden sejtbe egy petét tesz. Az álanya gyakran egy sejtbe több petét is lerak.
  • A pete elhelyezkedése: Az anya hosszú potrohával elér a sejtek legmélyére, és a sejt alján, középre teszi a petét. Mivel a dolgozók potroha rövidebb, ezért az álanya nem tudja így lerakni a petét, ezért az nem középre kerül, hanem gyakran a falon található.
  • Herefiasítás dolgozósejtben: Az anya a herefiasítást heresejtbe petézi, ami nagyobb átmérőjű, mint a dolgozósejt. Az álanya dolgozósejtbe petézik, de mivel majdnem minden utóda hím, ezért fiasítását kúposan fedik le, mint a herefiasítást. Ez az álanya egyértelmű jele.
Lehetnek az álanyás családban laposan fedett sejtek is. Az álanyásság kezdetén nevelt herék elérik az anyától származó herék méretét.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Michael Bush. Laying workers. Bushfarms.com
  2. http://meheszkedunk.blogspot.hu/2011/08/alanyas-csaladot-talaltam.html
  3. Thomas D. Seeley (1996). The Wisdom of the Hive
  4. Family disputes create rebel bees. BBC Nature News. BBC, 2012. május 1. [2015. szeptember 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 1.)
  5. doi:10.1016/j.cub.2012.03.018
  6. Woyciechowski, Michał (2012). „Swarming Generates Rebel Workers in Honeybees”. Current biology 22 (8). DOI:10.1016/j.cub.2012.02.063.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Laying worker bee című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.