Ágaskodó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ágaskodó
Ágaskodó oroszlán
Ágaskodó oroszlán

Névváltozatok
Magyarul
ragadmány után készülő (Nagy Iván III. 270.), mászó [sic] (Nagy Iván V. 86.), befelé ágaskodó (Gudenus I. 340.), támadó oroszlán
Más nyelveken
en: rampant, de: aufbäumend <főleg ló>

Rövidítések jelentése
A Wikimédia Commons tartalmaz ágaskodó témájú médiaállományokat.

Az ágaskodó a címerekben előforduló állatok egyik póza. Olyan címerállat, melynek teste (szinte teljesen) egyenesen felfelé áll, a mellső lábait kinyújtja (gyakran vadul, kimeresztett karmokkal, zsákmány után kapva) és az egyik hátsó lábán ágaskodik. Ez a póz az oroszlánoknál a leggyakoribb. Kialakulását a korai hárömszögű pajzs formája eredményezte, melynek mezőjét úgy lehetett a legjobban kitölteni, ha az állatot felegyenesedett testtel és egy lábon állva ábrázolták, mert a pajzs aljának hegyes szöge miatt már nem maradt elég hely arra, hogy az állat mindkét hátsó lába egyvonalban lehessen. Így az ágaskodó póz az egyik vagy talán a legrégibb heraldikai póz. Szokásos helyzetében az állat jobbra néz, amit nem kell külön megemlíteni a címerleírásban, csak azt, ha az állat balfelé néző ágaskodó vagy másféle pózú.

Az angol heraldikában ez az oroszlán legelterjedtebb póza (en: rampant), ahol az szinte mindig csak az egyik lábán áll és a két lábon álló pózt, az álló oroszlánt, melyet a későbbi szélesebb aljú pajzsformák és az egyéb címerkompozíciók tettek lehetővé (például hármas halmon álló) szinte nem is ismerik.

Változatai[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

póz, megkülönböztető jegyek, oroszlán (heraldika)