Ácsán Vaén Szucsinnó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vaén Szucsinnó
Életrajzi adatok
Születési névLok Ta Szoung
Címtudós szerzetes, író
Született1887. február 16.
Mueang Loei
Nemzetiségthai
Elhunyt1985. július 2. (98 évesen)
Csiangmaj tartomány
Munkássága
Vallásbuddhizmus
Felekezetthai erdei hagyomány
A Wikimédia Commons tartalmaz Vaén Szucsinnó témájú médiaállományokat.


Luang Pu Vaén Szucsinno (thai: หลวงปู่แหวน สุจิณโณ, (Mueang Loei, 1887. február 16. – Csiangmaj tartomány, 1985. július 2.)) thai buddhista szerzetes (bhikkhu), meditációs mester volt. A tiszteletreméltó Ácsán Mun tanítványaként a 20. századi thai erdei hagyomány egyik legjelentősebb meditációs mestere és tanítója volt.[1]

Élete[szerkesztés]

1896-ban, kilenc éves korában állt be papnövendéknek a halálosan beteg édesanyja kérésének eleget téve. Általános iskolába nem járt azelőtt. A kolostorban tanult meg írni és olvasni. Húsz éves korára megkapta a teljes rangú szerzetesi felavatást a Saang Taw kolostorban, a preceptora (nevelője) Phra Ácsán Vaén lett.[2]

Miután az összes eredeti tanítója felhagyott a szerzetesi élettel új tanító után kellett néznie. Ez a valaki Ácsán Mun lett, akinek 1918-ban vált a tanítványává. Három évvel később találkozott Tan Chaó Khun Upáli Guṇúpamádzsánnal, aki nagy tiszteletben álló szerzetes volt, maga Ácsán Mun is tisztelte. Vaén Szucsinnó áttért a szintén théraváda Dhammajuttika rendbe, ahol az új preceptora Guṇúpamádzsa lett valamikor 1921 és 1931 között. 1955-ben találkozott Phra Ácsán Noo Szucsittóval, aki később meghívta őt, hogy térjen át a Doi Maé Pang kolostorba, ahol Luang Pu, ahol egészen az 1985-ban történt haláláig marad.[3]

Tanításai[szerkesztés]

"Bárkit, akit érdekelnek a világi emberek, igazán csak a szerzés érdekli." - ez volt Luang Por Vaén egyik fontos kijelentése. Őt nem érdekelték a világi emberek. Ugyanígy nem érdekelték sem a pap növendékek, sem az apácák. Véleménye szerint az ezek iránti érdeklődést kizárólag a szerzés vágya, a dicséret és a hírnév vezérli.

Ácsán Munhoz hasonlóan Luang Por Vaén is thudong szerzetesként, szigorú aszkézis követve élte az életét. Később a vándorszerzetesi életmódot le kellett hagynia mozgásszervi problémák miatt. Egyedül élt és gyakorolt az erdők mélyén, hiszen első sorban a magányt részesítette előnyben.

Egyedi módon használta tanításaiban a dhammo szót, amelyből a mo thai nyelven azt jelenti, hogy részeg. A jövőre és a múltra egyaránt úgy utalt, hogy dham-mo, azaz részeg dhamma. A jelen pillanatot nevezte úgy, hogy dhammo. Az általános tanácsa az volt, hogy 'Ne gondolja a múltra és a jövőre. Az csak részeg Dhamma.

Népszerűsége[szerkesztés]

Luang Por Vaén egy rejtett gyémánt volt csupán Thaiföld eldugott, félreeső területein, amíg egy nap a thai légierő egyik pilótája ki nem szúrta őt a levegőből, ahogyan ülő meditációt végez. Ezt követően az évtized legnépszerűbb szerzetesévé vált Thaiföldön, jóllehet kerülte a népszerűséget. A thai nemesség és maga IX. Ráma thaiföldi király is Luan Por Vaén követőivé váltak. Élete késői szakaszában a kolostorában, ahol élt, az apátnak létszám korlátozást kellett bevezetnie a Luang Por Vaénhez érkező látogatók nagy száma miatt.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További hivatkozások[szerkesztés]

  • Acariya Maha Boowa: Venerable Acariya Mun Bhuridatta Thera, a Spiritual Biography. Wat Pa Baan Taad 2003, Baan Taad, Amphoe Muang, Udon Thani, 41000 Thailand here Archiválva 2011. március 7-i dátummal a Wayback Machine-ben)
  • "The Life and Teachings of Luang Pu Waen Sucinno" Wat Doi Mae Pang 2015, Ingyen letölthető[halott link]