Ábel Amerikában (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ábel Amerikában
1998-as magyar film
RendezőMihályfy Sándor
AlapműTamási Áron regénye
MűfajDráma
vígjáték
ForgatókönyvíróMenyhárt Tamás
FőszerepbenIllyés Levente
Horváth Sándor
Bánsági Ildikó
Miske László
ZeneFátyol Tivadar
Selmeczi György
OperatőrGombos Tamás
Lukács Lóránt
VágóTombor Andrea
JelmeztervezőWieber Marianna
Gyártás
GyártóMagyar Televízió
Clamatel Filmstúdió
Ország Magyarország
Nyelvmagyar, angol, német
Játékidő134 perc
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország MOKÉP-Pannónia Kft. (DVD)
BemutatóMagyarország 1998. április 12.
Kronológia
ElőzőÁbel az országban
Kapcsolódó filmÁbel a rengetegben
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Ábel Amerikában Tamási Áron azonos című regényéből 1997-ben forgatott, 1998-ban bemutatott színes, két részes magyar tévéfilm, Mihályfy Sándor rendezésében. Az Ábel trilógia harmadik, egyben befejező része.

Cselekmény[szerkesztés]

Ábel, a székely fiú sok sorstársával együtt Amerikában próbál szerencsét. New Yorkba érkezik, ahol Kelemen pap rokonainál talál szállást. Itt megismerkedik a nagyszalontai Toldi Miklóssal, és egy öntödében helyezkedik el. Ám ráun a kilincs formázásra, és inkább autót tanul vezetni. De azt is megunja, és Virginiába utazik bankárnak. De bárhová is utazik, rájön, hogy ő itt nem tudd otthon lenni.

Szereplők[szerkesztés]

Valamint: Dörner György, Horkai János, Agárdy Gábor, Szabó Sándor, Sinkovits-Vitay András, Mertz Tibor, Kálid Artúr, Ambrus András, Hollai Kálmán, Zalányi Gyula, Harkányi János, Gyürki István, Lukács Csaba, Tarján Gyula, Uri István, Fonyó József, Benkő Nóra, Csurka Dóra, Dalanics Zoltán, Erdélyi Lászlóné, Christpher Ireland, Meleg Vilmos, Szabó Zsuzsa, Tomanek Gábor, Tőzsér Ádám

Érdekesség[szerkesztés]

  • A korábbi két filmmel ellentétben ezt a filmet már nem filmre, hanem a tévéjátékokhoz hasonlóan videóra rögzítették, mivel itt jóval több a belső, stúdiós felvétel. A könnyedebb hangvétele miatt pedig több jelenetet a burleszkeket idéző gyorsított felvételen láthatunk, hozzájuk illő zenével.
  • Ábel visszaemlékezései során többször láthatóak részletek a korábbi két filmből.
  • Miske László, Horváth Gyula, Dengyel Iván, Kun Vilmos, Hollai Kálmán és Uri István a korábbi filmekben is feltűntek, de más szerepben.
  • Szabó Sándornak ez volt az utolsó filmszerepe, a neve már gyászkeretben van feltüntetve a stáblistán.
  • Ez a film 2009-ben jelent meg először DVD-n, míg a film előzménye az Ábel az országban csak 4 évvel később, 2013-ban jelent meg először DVD-n. (Az Ábel a rengetegben 2006-ban jelent meg először DVD-n).

Külső hivatkozások[szerkesztés]