„Vérátömlesztés” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Voxfax (vitalap | szerkesztései)
Készült a(z) „Bluttransfusion” oldal lefordításával
(Nincs különbség)

A lap 2021. január 27., 11:11-kori változata

Vérvétel a könyökvénából

A vérátömlesztés intravénás (transzfer vagy Infúzió ) vörösvértestkivonat (eritrociták = vörösvértestek) vagy (ma már nagyon ritkán, teljes) vér intravénás beadása, egyfajta szervátültetés. Amennyiben a vér vagy a vérkomponensek idegen véradóktól származnak, azt idegen vérből és idegen véradásból történő (allotransfúzió) véradásnak nevezzük. Amennyiben a véradó és a fogadó ugyanaz a személy, akkor autológ véradásnak (autotranszfúzió). Sejtes vérkészítmények alkalmazása, hasonló a thrombocyta- és granulocita-koncentrátumok beadásához.

A sikeres transzfúzió feltétele, hogy a beadott vér vagy a vérkomponensek vércsoport-kompatibilisek legyenek. Minden vérátömlesztéshez a beteg beleegyezése szükséges az orvos megfelelő tájékoztatása után, [1] amitől csak indokolt sürgősségi helyzetekben lehet eltérni.

Az átvitt vérkomponensek

Vörösvérsejt-koncentrátum (sejtes vérkomponensek)
Trombocitakoncentrátum (sejtes vérkomponensek)

Teljes vérátömlesztést manapság ritkán hajtanak végre, a vért most alkotórészeire választják szét, és komponensenként adják be.

Ennek két előnye van: egyrészt a beteg csak azokat a vérkomponenseket kapja, amelyek hiányoznak, például vérszegénység esetén csak az eritrocitákat (vörösvértesteket), a plazmafehérjék hiánya esetén csak a plazmát . Másrészt a vérkomponensek külön formában sokkal hosszabb ideig tárolhatók. A teljes vérnek legfeljebb 4 °C hőmérsékletűnek szabad lennie, ellenkező esetben az eritrociták és különösen a vérlemezkék ( trombociták ) károsodnak. Ezen a hőmérsékleten a plazmafehérjék (különösen a koagulációs faktorok ) napokon belül elveszítik hatékonyságukat. Másrészt, ha szétválasztjuk a plazmát, lefagyasztva hónapokig tárolhatjuk felhasználhatóságának elvesztése nélkül.

Transzfúzió során átvitt összetevők:

 • Vörösvértest-koncentrátumok (EK): vérszegénység ( vérszegénység ) esetén
 • Granulocita-koncentrátumok: granulociták hiánya ( granulocytopenia) és súlyos fertőzések esetén.
 • Trombocita koncentrátumok (PC): vérlemezkék hiánya ( thrombocytopenia ) és vérzésre való hajlam esetén.
 • Plazma (FFP = frissen fagyasztott plazma ): ha hiányzik a plazmafehérjékből (pl. nagyobb vérveszteség után), vagy ha hajlamos a vérzésre
 • Vér őssejt készítmények id Általában őssejt-transzplantációval összefüggésben
 • Alvadási faktor koncentrálódik: ha hiányzik a koagulációs faktor
 • Antitesthiányos, fertőzésre hajlamos immunglobulinok
 • Humán albumin tüneti albuminhiány (hipoalbuminémia) esetén

A vérkomponensek transzfúziójának indikációja

A vérkomponenseket a

 • akut vérveszteség és vérzéses sokk (pl baleset, művelet ) masszív transzftúzióigu
 • krónikus vérbetegségek vérképzési rendellenesség esetén ( vérszegénység, hemoblasztózis, agranulocitózis )

Hemoglobint (Hb) használnak a terápia . A férfiak normális Hb-értéke 8,6–11,2 mmol / l (14–18 g / dl), a nőknél 7,4–10 mmol / l (12–16 g / dl). A veleszületett hematopoietikus rendellenességeknek vannak olyan formáki, amelyekben a beteg születése óta nagyon alacsony Hb-értékkel rendelkezik, de jól képes megbirkózni evvel a mindennapi életben. Másrészt a kifejezett szívelégtelenségben és más, már meglévő szívbetegségekben, például a szívkoszorúér-betegségben szenvedőknél a Hb-értékek már 9,0 g / dl alatt e tünetek jelentkezhetnek: légszomj, rossz keringés stb. Ezért amikor egy transzfúziót el kell végezni, egyedileg kell eldönteni. Alapvetően egy lassú (pl. a hónapok alatt kialakult vérszegénységet a beteg jobban tolerálja, mint azt, amely órákon belül hatalmas vérzés következtében jelentkezik.

Az EU Bizottság megbízásából készült SANGUIS-tanulmány (1994) megállapította, hogy az egyes európai kórházak között gyakran nagyon eltérő döntéseket hoznak arról, hogy mikor kell vérátömlesztést végrehajtani és mennyit kell átadni. Az előírt mennyiség 10-szeres mértékben különbözött a kórháztól és a régiótól függően. Ezeket az eredményeket jelzésként tekintjük arra, hogy általában túl sok vért transzfundálnak. [2]

Plazma vagy thrombocyta transzfúzió is alkalmazható a vérzés megelőzésére olyan betegeknél, akiknek vérzési rendellenességei vannak a különböző műtéti beavatkozások előtt. A Cochrane Hematology közzétett néhány véleményt erről. [3] [4] [5]

Ezen túlmenően vérlemezke-transzfúzióra is szükség lehet hematológiai rendellenességekben szenvedő betegeknél, akik kemoterápián vagy őssejt-átültetésen esnek át. [6] [7]

Kompatibilitás (kompatibilis vércsoportok)

A vércsoport kompatibilitása az eritrocita transzfúzióval ("vörös vér")
vevő Donor
0 0
A. A és 0
B. B és 0
TÓL TŐL AB, A, B és 0
A vércsoport kompatibilitása a vérplazmával
vevő Donor
0 AB, A, B és 0
A. A és AB
B. B és AB
TÓL TŐL TÓL TŐL

A sejtes vérkészítmények és a vérplazma transzfúziója során figyelembe kell venni a vércsoport különféle jellemzőit . Csak a vércsoporttal kompatibilis vér vihető át, különben életveszélyes immunológiai reakció lép fel az idegen vérre. Ebben az összefüggésben különösen fontos az AB0 vércsoport rendszer és a rhesus faktor . Míg a legtöbb más vércsoport-rendszerben az idegen tulajdonságokkal szembeni antitestek csak transzfúzió után képződnek, ezért leghamarabb csak néhány nappal később lépnének kapcsolatba, új transzfúzió esetén az AB0 rendszerben az ilyen antitestek alapvetően minden Az AB0 tulajdonságok, amelyekkel a befogadó maga rendelkezik, nincsenek.

Ha az „A” vércsoportú személy „B” típusú adományt kap, akkor hemolitikus reakció válthat ki, amely sok vörösvértestet elpusztít. Ha egy Rh-negatív személyt Rh-pozitív donor vérének tesznek ki, rhesus antitestek alakulhatnak ki, amelyek Rh-pozitív vörösvérsejtek pusztulását okozzák. A sejtekből ily módon felszabaduló anyagok miatt az eritrociták pusztulása hátrányos és végzetes lehet.

Az AB0 esetében a vércsoport kompatibilitása a plazma transzfúziójával pontosan ellentétes az eritrociták transzfúziójával (lásd a szomszédos táblázatokat), vagyis pontosan akkor, amikor A személy vörös vért adhat B személynek, B személy plazmát is adhat A személynek.

Mellékhatások és kockázatok

Lásd még: hemovigilancia

Mint bármely más gyógyszer, a vérkészítmények is okozhatnak mellékhatásokat és mellékhatásokat.

úgynevezett. Éjjeli teszt a vércsoportok ellenőrzésére

Immunológiai mellékhatások

A transzfúziós esemény súlyos oka a vérellátás összekeverése. Az AB0-inkompatibilis vér transzfúziója akut hemolitikus transzfúziós reakcióhoz (HTR) vezethet. Ezért közvetlenül a transzfúzió előtt a beteg ágyánál végzett ágy melletti tesztre van szükség a címzett (AB0) vércsoportjának tesztkártyán történő teszteléséhez. Különbséget tesznek az akut hemolitikus transzfúziós reakció (AHTR) és a késleltetett (VHTR) között.

A nem hematolitikus transzfúziós reakciók (NHTR) magukban foglalják az anafilaxiaig terjedő allergiás reakciókat, a transzfúzió utáni purpura előfordulását és a transzfúzióval összefüggő akut tüdőkárosodást (TRALI). Ez az egyik legveszélyesebb transzfúziós reakció (1: 2500 - 1: 100 000 gyakoriság). A tüdőerek károsodása (trauma, műtét, gyulladás, mérgezés) a tüdőben bekövetkező hatalmas folyadéktúlterheléssel jár, amely tüdőelégtelenséghez vezet. A kezelés intenzív orvosi ellátás, általában szellőzés szükséges. A halálozás 15-ig terjed %.

Immunhiányos betegeknek továbbítva a replikációra képes fehérvérsejtek a graft-versus-host reakciót is okozhatják (transzplantáció-gazda reakció), amelyben az idegen leukociták megtámadják a befogadó szervezetet. Emiatt 2001 óta Németországban csak azokat a teljes vérkészítményeket, vörösvértest-koncentrátumokat és vérlemezke-koncentrátumokat forgalmazzák, amelyek leukocitatartalma kevesebb, mint 1 000 000 egységenként (vértartalék) ( leukocita-kimerült készítmények ). A vérkészítmények besugárzása szintén csökkentheti a GvH-reakció kockázatát.

Fertőzések

Baktériumok (pl. B. Treponema pallidum ) és vírusok ( HIV, hepatitis C vírus (HCV), hepatitis B vírus (HBV)) és ritkán protozoonok és prionok terjednek.

Manapság a gondos donorválasztásnak és a molekuláris biológiai vizsgálati módszerek bevezetésének köszönhetően a HBV, HCV és HIV átadásának kockázata rendkívül alacsony (egyenként kevesebb, mint 1: 1 millió). Amíg ezeket a vizsgálati eljárásokat az 1980-as évek közepén nem fejlesztették ki, Németországban több mint 1500 embert fertőzött meg HIV-fertőzés vérátömlesztéssel, különösen a hemofilokat érintették a HIV és a HCV fertőzések. 1985 óta a transzfúzióval kapcsolatos HIV-átvitelek száma drasztikusan csökkent az antitest teszteknek és a rendkívül specifikus polimeráz láncreakciónak (PCR) köszönhetően. Hepatitis esetén C. 1991-ben bevezették az antitest tesztet. Ezt megelőzően a HCV volt a fő oka a transzfúzió utáni hepatitisnek. [8] A leggyakoribb vírustovábbítás a citomegalovírust (1:10 - 1:30) és az Epstein-Barr vírust (1: 200) érinti, amelyek relevánsak immunhiányos betegeknél. 2019 októberétől kötelező a hepatitis E tesztje. [9] [10]

A bakteriális fertőzések szinte kizárólag a thrombocyta-készítményeket érintik, amelyeket szobahőmérsékleten kell tárolni.

Egyéb mellékhatások

További lehetséges mellékhatások a vas túlterhelése ( hemosiderosis ) a hosszú távú transzfúziós terápia során, valamint a tartalmazott citrát hatásai, a hipotermia és a test túlterhelése nagy transzfúziós mennyiségekkel .

Eddig nem volt világos, hogy a ( szubklinikai ) rákban szenvedő betegek véradása nagyobb kockázatot jelent-e később a befogadó számára a rák kialakulásában . A The Lancet folyóiratban 2007-ben megjelent tanulmány kimutatta, hogy ez nem így van: még akkor is, ha a véradónak később rákja lesz, a vérátömlesztés nem növeli a rák kockázatát a befogadó számára. [11]

Az International Journal of Cancer-ben megjelent epidemiológiai tanulmányban Jan. 2009 szeptemberében azonban kimutatták, hogy a beadott vérátömlesztés növeli a nyirokrák kialakulásának valószínűségét. [12]

Véradó

véradók gondos kiválasztása elengedhetetlen a vérátömlesztés sikeréhez. A hemoterápiáról szóló irányelv [13] a következő kritériumokat határozza meg:

A véradó vizsgálata

 • Alter bei Erstspende 18 – 60 Jahre, bei Wiederholungsspende – 68 Jahre
 • Körpergewicht mindestens 50 kg
 • Hämoglobin mindestens 7,75 mmol/l Blut bei weiblichen und 8,35 bei männlichen Spendern
 • Blutdruck systolisch: 100 – 180 mm Hg, diastolisch: unter 100 mm Hg, Pulsfrequenz 50 – 110/min
 • kein Fieber
 • Haut an der Punktionsstelle frei von Läsionen (keine Verletzung oder Entzündung)

A donorok kizárása a következő betegségek esetén

 • súlyos szív- és érrendszeri betegségek
 • a központi idegrendszer súlyos betegségei
 • klinikailag releváns vérzési rendellenességek
 • ismételt ájulás vagy görcsök
 • a gasztrointesztinális, urogenitális, hematológiai, immunológiai, metabolikus, vese- vagy légzőrendszer súlyos aktív vagy krónikus betegségei
 • rosszindulatú, invazív daganatok
 • A diabetes mellitus inzulint igénylő

A donorok kizárása a következő fertőző betegségek esetén

 • HIV- 1 vagy HIV-2, AIDS
 • B vagy C hepatitis, a máj fertőző gyulladása
 • 1. vagy 2. típusú HTLV (vírusfertőzés)
 • Protozoonoses: babesiosis, trypanosomiasis (például B. Chagas- kór), leishmaniasis : egysejtű kórokozók
 • szifilisz
 • malária
 • tuberkulózis
 • egyéb krónikusan tartós bakteriális fertőzések

A donorok kirekesztése, ha fennáll a szivacsos agyvelőbántalmak (TSE) átadásának kockázata

 • emberi agyalapi mirigy kivonatokkal történő kezelés után
 • a dura mater kézhezvétele után - ill. Szaruhártya- transzplantációk (emberi agyhártya vagy a szem szaruhártyája)
 • igazolt vagy feltételezett TSE ( Creutzfeldt-Jakob-kór vagy más TSE) esetén
 • Creutzfeldt-Jakob-kór vagy más TSE vér szerinti rokonokban
 • miután az Egyesült Királyságban több mint 6 hónapig élt 1980–1996-ban
 • műtét vagy transzfúzió után az Egyesült Királyságban 1 után 1980. január

A donorok kizárása kockázatos életmód esetén

 • Drogfüggőség
 • szexuális kockázati magatartás

A donorok ideiglenes elhalasztása

A véradó intézményért felelős orvos különböző okokból időkorlátos adománykizárást határozhat meg. Ennek oka lehet például a malária területén maradás vagy a betegség tisztázatlan, megmagyarázhatatlan tünetei.

Mint minden orvosi beavatkozásnál, a véradás csak a lehetséges mellékhatásokról és szövődményekről szóló részletes információk és beleegyezés után történhet.

Alternatívák

Autológ hemoterápia

Az autológ kezelési folyamat a beteg saját vérének összegyűjtését és felhasználását jelenti. Ez történhet autotransfúzióval vagy akut normovolémiás hemodilúcióval (vérgyűjtés és infúzióval történő pótlás későbbi transzfúzióval) a műtét előtt, valamint automatikus autotranszfúzióval (MAT, autológ vér visszanyerése az operált vérből) és vérmentő alkalmazásával. sebészeti technikák. A különböző módszerek kombinációja növeli a hatékonyságot.

Vérpótlók

A perfluor-szénhidrogén és a hemoglobin készítményeken alapuló mesterséges vérpótlókat intenzíven kutatják, de még nem használják rutinszerűen.

Plazma-helyettesítők és plazmatágítók

Bizonyos körülmények között a szintetikus plazmapótlók alternatívát kínálnak a vérátömlesztéssel szemben: A vérveszteséget ( hipovolémia ) vérmentes infúziókkal lehet kompenzálni. Megfelelőek a mesterségesen előállított, dextránon, hidroxietil-keményítőn (HES) vagy zselatinon alapuló kolloid oldatok, amelyeket a folyadék mennyiségének "feltöltésére" és a vérnyomás fenntartására használnak. [14] Ezek a kolloid térfogatpótlók elősegíthetik az akut veseelégtelenséget.

Előnyei az intolerancia vagy a fertőzések alacsonyabb kockázata, az olcsóbb előállítás és tárolás, valamint az, hogy a betegek elfogadják a vérátömlesztést ideológiai vagy etikai [15] vagy erkölcsi vagy vallási okokból (pl. B. Sok Jehova Tanúja ). Hátrányok lehetnek a zselatin alapú plazmapótlók lehetséges allergiás reakciói, a véralvadás károsodása, valamint az a tény, hogy nem tartalmaznak oxigénhordozókat (hemoglobint).

Jogi alap

Sablon:Staatslastig

A német transzfúziós rendszert jogi szinten szabályozza a transzfúzióról szóló törvény. A szabályozás konkrét végrehajtása megtalálható a német orvosgyógyászati szövetség hemoterápiás és iránymutatásaiban, amelyek közül néhány nagyon részletesen meghatározza, hogy miként kell végrehajtani az egyes lépéseket a donor kiválasztásától a recipiens monitorozásáig.

Vérkészítményeket (pl. B. kórházak, orvosi praxisok stb.) A transzfúzióról szóló törvény 15. cikke kötelezi a minőségbiztosítási rendszer felállítására. A minőségbiztosítás magában foglalja azokat a személyes, szervezeti, technikai és normatív intézkedéseket, amelyek alkalmasak a betegellátás minőségének biztosítására és javítására, valamint az orvosi és tudományos ismeretekkel összhangban történő továbbfejlesztésére (135a., 136. és 137. szakasz, Ötödik Könyv a szociális törvénykönyv (SGB V)).

A minőségbiztosítási rendszer részeként meg kell határozni a felelős személyek képesítését és feladatait.

Jogi követelmény minden olyan intézmény számára, amely vérkészítményeket használ, annak megrendelésére

 • Transzfúziós tisztek (az egész létesítmény számára),
 • Transzfúziós tiszt (minden kezelési központ / osztály számára)
 • Minőségügyi tiszt (az egész létesítmény számára).

Az akut gondozású létesítményeknek a transzfúziós gyógyszerekkel kapcsolatos bizottságot is fel kell állítaniuk (transzfúziós bizottság).

Jogi követelmények

Általában a vér és a vérkészítmények (azaz a sejtes és a nem sejtes vérkészítmények) beadása egy gyógyszer alkalmazását jelenti. Ezért ezek a vérkészítmények gyógyszerek a német gyógyszertörvény (AMG) 4. szakaszának (2) bekezdése értelmében . [16] Ezért meg kell számolni az emberi vérből származó szérumokat (nem sejtes vérkomponenseket) és a sejtek vérkomponenseit is, amelyek hatóanyagok vagy készítmények előállítására szolgálnak, a 2. § (1) bekezdése és a 4. § (2) és (3) bekezdése értelmében. ) az AMG a gyógyszerekről szóló, a transzfúzióról szóló törvény (TFG) [17] §-ával. Ezért rájuk a gyógyszerjog rendelkezései vonatkoznak.

sztori

A kezdetek

Nagyon korán a vért valami nagyon értékesnek tartották; Így továbbították a vért az ókorban, de italként adták be (például állati vért az epilepszia gyógymódjaként). Az állati vagy emberi vér beadása (italként vagy dörzsölésként) elsősorban azon az elképzelésen alapult, hogy képesek legyenek erőt, vitalitást, egészséget, jellemet átadni, vagy fiatalító élet útján meghosszabbítani az életet. [18] A vérrel történő terápia első kísérleti kezdeteinek leírása napjainkban félelmetesnek tűnik: 1492 júliusában a haldokló VIII. orvosi ajánlásra - három tízéves fiú vérét itták. Állítólag azt remélték, hogy megfiatalítja az egyház idős fejedelmét. A három gyermek állítólag nem élte túl a kísérletet, és a pápa ugyanolyan beteg maradt, mint korábban. [19] Mivel az egyetlen jelentés erről a vérátadásról a radikális antipápista Stefano Infessura tollából származik, a valóságosság nagyon ellentmondásos. De még a firenzei orvos, Marsilio Ficino is ajánlotta gerokomikus "fiatalító szerként " már 1489-ben, hogy az idős emberek egy vagy két unciát szívjanak ki a frissen nyílt bal kar vénájából, mint a piócák. [20]

Az első véradag, amelyet citrátoldattal tartósítottak. 9-én 1914. november a Rawson de Buenos Aires ( Argentína ) kórházban Luis Agote (1868-1954) vezetésével .
Fecskendő a második világháborúból két ember közötti közvetlen vérátömlesztéshez

Csak William Harvey angol tudós volt a 17-én Miután felfedezte a 19. századi vérkeringést és 1656-ban feltalálta az intravénás injekciót, létrejöhetett az infúziók és transzfúziók alapja.

1628 William Harvey entdeckt den Blutkreislauf.
Februar 1666 Der englische Arzt Richard Lower führt erstmals eine erfolgreiche Transfusion bei Hunden durch.
15. Juni 1667 Jean-Baptiste Denis vollführt die erste aufgezeichnete erfolgreiche Blutübertragung von Tierblut (einem Lamm) zum Menschen (ein 15-jähriger Junge). Im selben Jahr berichtet auch Richard Lower eine erfolgreiche Blut-Transfusion von Lamm zu Mensch.
1668 Die erste Bluttransfusion auf deutschem Boden führte Matthäus Gottfried Purmann in Frankfurt (Oder) durch. Ein Herr Welslein wurde durch übertragenes Lämmerblut vom Aussatz (Lepra) geheilt – 200 Jahre bevor der Wiener Pathologe Karl Landsteiner geboren wurde, der das AB0-Blutgruppensystem entdeckte.
1. September 1818 Die erste Bluttransfusion von Mensch zu Mensch fand im Londoner St. Guy’s Hospital statt. Der Patient von James Blundell erhielt etwa einen halben Liter Blut verschiedener Spender. Er überlebte den Eingriff nicht.
1873 Der Arzt Franz Gesellius schlägt die Transfusion von Lammblut vor, die noch im selben Jahr von Oscar Hasse in mehreren Fällen ausgeführt wird. In der Folge werden zahlreiche Übertragungen von Lammblut auf den Menschen durchgeführt und in Fachpublikationen veröffentlicht. Auch der Deutsche Chirurgenkongress beschäftigte sich 1874 mit der Frage von Lammblutinfusionen auf den Menschen.
1875 Leonard Landois lehnt nach eingehenden physiologischen Studien und der Auswertung von Fallbeispielen die Lammbluttransfusion ab und warnt vor dem tödlichen Potential dieser Operation. Landois beschreibt dabei den Vorgang der Agglutination bzw. Hämolyse, ohne deren Bedeutung zu erkennen.
1884 Salzlösung wird aufgrund der gehäuften Abwehrreaktionen gegen Milch als Blutersatz verwendet.
1901 Der Wiener Pathologe Karl Landsteiner entdeckt das AB0-Blutgruppensystem. Er erhielt im Jahre 1930 den Nobelpreis für diese Entdeckung.
1902 Alfred von Decastello und Adriano Sturli entdecken die vierte Bluthauptgruppe AB.
1907 Ludvig Hektoen schlägt den Kreuztest als Verträglichkeitstest vor, um unverträgliche Kombinationen auszuschließen. In der Folge erkennt Reuben Ottenberg die mendelschen Vererbungsmerkmale, und dass die Gruppe 0 als Universalspender dienen kann.
1914 Luis Agote vom Hospital Rawson de Buenos Aires (Argentinien) wendet am 9. November 1914 erfolgreich eine mit Citratlösung haltbar gemachte Blutkonserve an.
1915 Richard Lewisohn vom Mount Sinai Hospital in New York verwendet erfolgreich Natriumcitrat als Gerinnungshemmer. Damit entfällt die Notwendigkeit, das Blut direkt vom Spender zum Empfänger zu übertragen.
1925 Karl Landsteiner entdeckt zusammen mit Phillip Levine 3 weitere Blutgruppen: N, M und P.
1930er Oehlecker-Probe, Verträglichkeitstest (mittlerweile außer Gebrauch)
8. Dezember 1933 Beginn des Blutspendewesens in Deutschland (Direkt-Transfusion mit der Beck’schen Mühle in Leipzig)
1939/1940 Das Rhesus(Rh)-Blutgruppensystem wird von Karl Landsteiner, Alexander Solomon Wiener, Philip Levine und Rufus E. Stetson entdeckt und als Ursache für die meisten negativen Reaktionen ausgemacht. Verlässliche Tests vermindern die negativen Reaktionen.
1940 Edwin Cohen entwickelt eine Methode, das Blutplasma in Fraktionen zu zerlegen. In der Folge wurde Albumin (erhöht den kolloidosmotischen Druck), Gammaglobulin (früherer Name für Antikörper) und Fibrinogen (Basis für Gerinnungsmittel wie Faktor VIII, stillt Blutungen) für die klinische Verwendung verfügbar.
Anfang der 1940er Jahre Samuel Mitja Rapoport findet einen Zusatz, der die Haltbarkeit der Blutkonserve auf drei Wochen verlängert.
1963 Die erste intrauterine Bluttransfusion gelingt William Liley in Neuseeland.
1985 Die ersten HIV-Tests für Blutkonserven werden in den USA eingeführt.
1987 Zwei indirekte Tests auf Hepatitis B werden entwickelt und eingesetzt: Hepatitis-B-Core-Antigen-Test (Verzögerung Tage bis Wochen) und der Alaninaminotransferase (ALT)-Test, der jedoch frühestens 4 Wochen bis maximal 12 Wochen nach Infektion die erhöhte ALT erkennen kann.
1990 Der erste Test für Hepatitis C wurde eingeführt.
1992 Spenderblut wird auf HIV-1- und HIV-2-Antikörper getestet.
1996 Start der Tests auf das HIV-Antigen p24. Dies verbesserte und beschleunigte die Tests, da nun nicht mehr indirekt die Antikörper detektiert wurden, die erst 3–5 Wochen nach der Infektion nachgewiesen werden können, sondern ein spezielles Virus-Protein.
1999 Die Nukleinsäure-Amplifikations-Technik (NAT=PCR) wird implementiert. NAT kann direkt die genetischen Bestandteile von HCV und HIV feststellen.
2001 Die Leukozytendepletion wird verbindlich vorgeschrieben.
2003 Einführung des Predonation-Samplings.
2005 Anzucht von Hepatitis-C-Viren
Heute … werden bei der Verträglichkeitsbestimmung bis zu 40 Merkmale und außerdem die für die Transplantat-Abstoßung verantwortlichen Gewebeantigene berücksichtigt. Es gibt 15 bis 19 bekannte Blutgruppen-Systeme. Es wurden über 400 bekannte Rote-Blutkörperchen-Antigene erkannt und charakterisiert. Im Rhesus-Blutgruppensystem können bis zu 300 Rhesusbluttypen theoretisch erkannt werden.

Vérátömlesztés állatokban

Macskák

Macskáknál vérátömlesztésre lehet szükség, ha súlyos vérveszteség vagy vérszegénység van más okból, például macskák újszülött izoeritrolíziséből vagy veseelégtelenségből . A vércsoport meghatározása feltétlenül szükséges a transzfúzió előtt. A donor állatok súlya meghaladja az 5 kg-ot, fertőző betegségektől mentesek és rendszeresen féreghajtók. A hematokritnak 35 felett kell lennie. A vért a külső nyaki vénából veszik, amely általában érzéstelenítést igényel. A levett vér maximális mennyisége nem haladhatja meg a 11 ml / kg-ot. A vért a cefalis vénán keresztül juttatják a befogadó állathoz, nagyon kicsi macskák vagy nehezen hozzáférhető állapotok esetén a combcsont csontvelőjébe is átvihető. [21]

Lásd még

 • Antigén-antitest reakció
 • Fetofetális transzfúziós szindróma ikrekben
 • Halálra vérzik
 • Vérdopping
 • Automatizált autotranszfúzió

irodalom

 • Kretschmer, Gombotz, Rump: Transzfúziós orvoslás - Klinikai haemoterápia. Thieme, Stuttgart 2008, ISBN 978-3-13-145751-6 .
 • Egmont R. Koch, Irene Meichsner: ROSSZ VÉR. Egy orvosi botrány története. Hoffmann és Campe, Hamburg 1990/1993, ISBN 3-455-10312-X .
 • CN Nemes: A transzfúzió előtti és korai története 1900-ig. (Rövid változat; további részletekért lásd a 2. és 3. részt: Tabellárium), p. 1-65.
 • Jost Benedum (†): vérátömlesztés. In: Werner E. Gerabek, Bernhard D. Haage, Gundolf Keil, Wolfgang Wegner (szerk. Szerk.) ): Orvostörténeti enciklopédia. De Gruyter, Berlin / New York 2005, ISBN 3-11-015714-4, 195. o.
 • Robert Offner: transzfúziós gyógyszer. In: Werner E. Gerabek u. a. (Szerk. ): Orvostörténeti enciklopédia. 2005, 1407. o.

web Linkek

Egyéni bizonyíték

 1. Frank Wahner: Die Aufklärung des Patienten - aus juristischer Sicht (mit Beispielen). (PDF) 40. Jahreskongress der DGTI – 18. September 2007.
 2. Use of blood products for elective surgery in 43 European hospitals. The Sanguis Study Group. In: Transfus Med. 4(4), 1994 Dec, S. 251–268. PMID 7889138
 3. Jonathan Huber, Simon J Stanworth, Carolyn Doree, Patricia M Fortin, Marialena Trivella. Prophylactic plasma transfusion for patients without inherited bleeding disorders or anticoagulant use undergoing non-cardiac surgery or invasive procedures. DOI: 10.1002/14651858.CD012745.pub2 (2019. november 28.) 
 4. Lise J Estcourt, Reem Malouf, Carolyn Doree, Marialena Trivella, Sally Hopewell. Prophylactic platelet transfusions prior to surgery for people with a low platelet count. DOI: 10.1002/14651858.CD012779.pub2 (2018. szeptember 17.) 
 5. Lise J Estcourt, Reem Malouf, Sally Hopewell, Carolyn Doree, Joost Van Veen. Use of platelet transfusions prior to lumbar punctures or epidural anaesthesia for the prevention of complications in people with thrombocytopenia. DOI: 10.1002/14651858.CD011980.pub3 (2018. április 30.) 
 6. Lise Estcourt, Simon Stanworth, Carolyn Doree, Sally Hopewell, Michael F Murphy. Prophylactic platelet transfusion for prevention of bleeding in patients with haematological disorders after chemotherapy and stem cell transplantation. DOI: 10.1002/14651858.CD004269.pub3 (2012. május 16.) 
 7. Lise J. Estcourt, Simon J, Stanworth, Carolyn Doree, Sally Hopewell, Marialena Trivella. Comparison of different platelet count thresholds to guide administration of prophylactic platelet transfusion for preventing bleeding in people with haematological disorders after myelosuppressive chemotherapy or stem cell transplantation. DOI: 10.1002/14651858.CD010983.pub2 (2015. november 18.) 
 8. C. G. Schüttler, G. Caspari u. a.: Hepatitis C virus transmission by a blood donation negative in nucleic acid amplification tests for viral RNA. In: Lancet. 355 (9197), 1. Jan 2000, S. 41–42. PMID 10615893
 9. https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/95901/Paul-Ehrlich-Institut-ordnet-Hepatitis-E-Virus-Testung-von-Blutspenden-an
 10. https://www.swr.de/swr2/programm/sendungen/impuls/neue-regeln-fuer-blutspende/-/id=1853902/did=22260032/nid=1853902/4glp96/index.html
 11. Gustaf Edgren u. a.: Risk of cancer after blood transfusion from donors with subclinical cancer: a retrospective cohort study. In: The Lancet. Band 369, S. 1724–1730. PMID 17512857. Siehe auch: 'Tumorzellen im Spenderblut.. wissenschaft.de. (Hozzáférés: 2019. szeptember 8.)
 12. Lymphdrüsenkrebs häufiger nach Bluttransfusion. International Journal of Cancer, Band 125 (6), neu erschienen. Deutsches Krebsforschungszentrum Heidelberg
 13. Richtlinie zur Gewinnung von Blut und Blutbestandteilen und zur Anwendung von Blutprodukten (Richtlinie Hämotherapie). (Hozzáférés: 2019. augusztus 15.)
 14. Pschyrembel Klinisches Wörterbuch. 256. Auflage, S. 1309–1310 „Plasmaersatzstoffe“.
 15. Journal of the American Medical Association, 27. November 1981, Band 246, Nr. 21, S. 2471, 2472.
 16. Gesetz über den Verkehr mit Arzneimitteln (Arzneimittelgesetz – AMG). Stand 21. September 2005
 17. Transfusionsgesetz. Gesetz zur Regelung des Transfusionswesens
 18. Offner (2005), S. 1407.
 19. Historie der Bluttransfusion[halott link]
 20. Jost Benedum †: Bluttransfusion. In: Werner E. Gerabek, Bernhard D. Haage, Gundolf Keil, Wolfgang Wegner (Hrsg.): Enzyklopädie Medizingeschichte. De Gruyter, Berlin / New York 2005, ISBN 3-11-015714-4, S. 195 f.; hier: S. 195.
 21. Michael Streicher: Bluttransfusion bei der Katze. In: Kleintiermedizin. Nr. 11/12, 2009, S. 329–331.

Sablon:Rechtshinweis