Fehéres apróbagoly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Pseudeustrotia candidula szócikkből átirányítva)
Fehéres apróbagoly
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Magyarországon nem védett
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Család: Bagolylepkefélék (Noctuidae)
Nem: Pseudeustrotia candidula
Faj: P. candidula
Tudományos név
Pseudeustrotia candidula
(Denis & Schiffermüller, 1775)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fehéres apróbagoly témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fehéres apróbagoly témájú kategóriát.

A fehéres apróbagoly (Pseudeustrotia candidula) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Közép-és Délkelet-Európában és Oroszország európai részén gyakori. Az Atlanti-óceán part menti régióiban Franciaország, Belgium és Hollandia, valamint a Brit-szigetek területén előfordulása csekély, hiányzik az Ibériai-félszigeten (kivéve a spanyol Pireneusok) és a földközi-tengeri szigeteken. Keleten megtalálható Kis-Ázsiában, Oroszországban a kaukázusi térségben és az Urálban; Iránban, Közép-Ázsiában, Dél-Szibériában, Mongóliában, Észak-Kínában, a Koreai-félszigeten és Japánban.

Megjelenése[szerkesztés]

  • lepke: szárnyfesztávolsága: 23–26 mm. Az első szárnyak alapszíne halvány rózsaszín, két hullámos keresztirányú vonallal, sötét háromszög folttal, innen a lepke neve. A hátsó szárnyak fehérek, az elülső élük barna.
  • pete: félgömb alakú, erős hosszanti bordákkal.
  • hernyó: zöld, sárga szegmensvonalakkal, a hátsó oldalvonal zöld és fehér.
  • báb: sárgásbarna.

Életmódja[szerkesztés]

  • nemzedék: egy vagy két nemzedéke lehet egy évben, az első május végétől július közepéig rajzik, a második generáció csak kedvező éghajlati vagy időjárási feltételek esetén repül augusztustól szeptemberig. A lepkék a réti füzény (Lythrum salicaria) virágain táplálkoznak.
  • hernyók tápnövényei: juhsóska (Rumex acetosella), kígyógyökerű keserűfű (Polygonum bistorta) és egyéb kisebb növények. A báb telel át.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dreieck-Grasmotteneulchen című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.