Phuket (település)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Phuket (város) szócikkből átirányítva)
Phuket (เทศบาลนครภูเก็ต)
Phuket címere
Phuket címere
Közigazgatás
Ország Thaiföld
Alapítás éve1912. március 17.
PolgármesterSomjai Suwansupana
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség77 610 fő (2014. dec. 31.)[1]
Földrajzi adatok
Terület12 km²
IdőzónaUTC+7
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 7° 53′ 17″, k. h. 98° 23′ 51″Koordináták: é. sz. 7° 53′ 17″, k. h. 98° 23′ 51″
Phuket weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Phuket témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Phuket városa (thaiul írva: เทศบาลนครภูเก็ต) Thaiföld délnyugati részén az azonos nevű Phuket sziget és tartomány székhelye és legnagyobb települése. Lakossága 75 ezer fő volt 2012-ben.

Phuket város jelentősége a 19. század eleje körül nőtt meg, amikor a sziget ónbányái sok ezer kínai bevándorlót vonzottak ide. Sok kereskedő gazdagodott meg az ónból, pompás épületeket emeltek és gyerekeiket a brit Pinangra küldték tanulni. A hokkien kínait beszélő ónbányászok a helyi thaiokkal házasodtak. A kínai örökség tovább él a kínai-portugál üzletházakban, templomokban, a helyi ételekben és a Vegetáriánus Fesztiválban.

Látnivalók[szerkesztés]

  • Kínai udvarházak. Mára kissé lestrapált, gyarmati stílusú lakóházak. Többségük 1850-1910 között épült.
  • A friss áruk piaca (Ranong utca)
  • Bang Niew templom (Phuket utca). Belső körzetét a kínai mitológia számos istenének szentelték. A Vegetáriánus fesztivál idején a naga hívők itt felmásznak a késekből álló létrára.
  • Chui Tui templom (Ranong utca)
  • Wat Mongkol Nimit (Yaowarat utca). A szentély közösségi házként működik, ahol a szerzetesek tak-raw-t játszanak a helyiekkel.
  • A város mellett 3 km-re északra a Pillangókert és Akvárium (Phuket Butterfly Garden and Aquarium). Több száz trópusi lepkével, bogárral, skorpióval, rovarokkal.
  • A város mellett a Thai Village (Falu). Kulturális műsorok és állatbemutató. Muay thai boksz, hagyományos táncelőadás, kakasviadal, kardvívás, elefántbemutató és thai esküvő bemutatása. A Thai Village területén van egy orchideakert is.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Útitárs: Thaiföld, 2009.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Phuket (Stadt) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]