Nederlandse Publieke Omroep

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nederlandse Publieke Omroep

Alapítva2002
Típusadminisztratív szervezet
SzékhelyHilversum, Hollandia
TagságEBU
A Nederlandse Publieke Omroep weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nederlandse Publieke Omroep témájú médiaállományokat.

A Nederlandse Publieke Omroep (rövidítése: NPO, magyarul: Holland Közszolgálati Műsorszóró) a hollandiai közszolgálati médiát irányító szervezet neve. Feladata a különböző holland közszolgálati műsorszórók adminisztratív irányítása.[1] Az NPO központja Hilversumben található, ahol számos stúdió és gyártóbázis található. Az Európai Műsorsugárzók Uniójának tagja.[2]

Története[szerkesztés]

Hollandiában a közszolgálati médiarendszer egyedi módon alakult ki: a különböző holland társadalmi csoportoknak a saját műsorszóró társaságuk jött létre, amik különböző rádiós és televíziós műsorokat gyártottak az akkoriban NTS által fenntartott rádiós és televíziós csatornáknak. A műsorszórók különböző politikai nézeteket, társadalmi rétegeket képviselnek, amik a tagságuk számarányában kapnak műsoridőt. 2002-ig az adminisztratív irányítás kizárólag a NOS feladata volt, mára a NOS a hír-, politikai és sport műsorok készítésével van megbízva. A 2008-ban életbe lépett törvénnyel az NPO feladata lett még az országos csatornák fenntartása.

Jogszabályi háttér[szerkesztés]

Működését a 2008-ban elfogadott holland médiatörvény szabályozza. Ennek értelmében az NPO, mint állami szervezet feladata a közmédiumok irányítása Hollandiában 2020-ig. A szervezet élén két irányító testület van: az igazgatótanács és a felügyelő bizottság (raad van toezicht) . Az igazgatótanács feladata vezetni az országban levő közszolgálati műsorszórókat illetve felügyelni azok működését.

Az NPO céljai[szerkesztés]

Az NPO céljai között szerepel a műsorszórók közti együttműködés és kohézió elősegítése, a költségvetés megosztása a műsorszórók között, értékesítési csatornák biztosítása illetve a közszolgálati médiumok fogyasztói imázsának kutatására és a minőség-ellenőrzés fenntartására.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Welke rol speelt de NPO als organisatie binnen het Nederlandse omroepbestel? (dutch nyelven). NPO (PubliekeOmroep.nl). [2013. április 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 23.)
  2. EBU - Active Members”, European Broadcasting Union (Hozzáférés: 2014. november 23.) 
  3. Welke rol speelt de NPO als organisatie binnen het Nederlandse omroepbestel?. [2013. április 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 17.)

Források[szerkesztés]