Újlaki-hegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Újlaki-hegy
Az Újlaki-hegy a Homok-hegyről fényképezve
Az Újlaki-hegy a Homok-hegyről fényképezve
Magasság449 m
Hely Magyarország,
Budapest
HegységBudai-hegység
Elhelyezkedése
Újlaki-hegy (Budai-hegység)
Újlaki-hegy
Újlaki-hegy
Pozíció a Budai-hegység térképén
é. sz. 47° 33′ 07″, k. h. 18° 59′ 20″Koordináták: é. sz. 47° 33′ 07″, k. h. 18° 59′ 20″
Újlaki-hegy (Budapest)
Újlaki-hegy
Újlaki-hegy
Pozíció Budapest térképén
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Újlaki-hegy témájú médiaállományokat.

Az Újlaki-hegy a Budai-hegység egyik, 449 méteres magaslata Budapest II. kerületének északkeleti részén, a Hármashatár-hegy tömbjében. A 495 méteres magasságig emelkedő főcsúcs legközelebbi előhegye nyugati irányból.

Leírása[szerkesztés]

Alapkőzete a Hármashatár-hegy egészéhez hasonlóan elsősorban felső triász kori fődolomit, amire a későbbi földtörténeti korokban nummuliteszes mészkő és budai márga rakódott. Az egész hegytömb talán legkevésbé frekventált magaslata, amely ezidáig szinte teljesen elkerülte a beépítést is.

Fekvése[szerkesztés]

Csúcsa nyugati irányban emelkedik a Hármashatár-hegy csúcsától; tömbjét kettészeli a II. kerületi Kővár és Szépvölgy városrészek határvonala. Nyugat felé aránylag meredek lejtőkkel tekint le Pesthidegkút, illetve a hármashatárhegyi repülőtér felé – ezen adottsága miatt kedvelt starthely a siklóernyősök között –, déli irányban pedig a lejtői a Határnyereg felé futnak le, amely tulajdonképpen a Felső-Szép-völgyi-medence nyugati végpontja is. Észak felől legközelebbi szomszédja a Vihar-hegy.

Megközelítése[szerkesztés]

Az Újlaki-hegy fővárosi közösségi közlekedéssel minden irányból csak hosszabb-rövidebb sétával érhető el. A legegyszerűbb útvonal azonban még így is a Szépvölgyi út felől adódik, mert abból az irányból kell a legkevesebb szintkülönbséget gyalogszerrel leküzdeni. A Kolosy tértől induló 65-ös busz bizonyos időszakokban egészen megközelíti az Újlaki-hegyet, mert tényleges utazási igény esetén a felső végállomása a Szépvölgyi dűlőnél van, ahonnan már csak kb. negyedórát kell felfelé kapaszkodni. Ettől eltérő időszakokban a 65-ös végállomása a Fenyőgyöngye Vendéglőnél van, ahonnan erőnléttől függően 30-40 percet kell számítani a hegy eléréséhez.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Dr. Pécsi Márton - Budapest természeti földrajza (Akadémiai Kiadó, 1959) ISBN 2399983105337