Észak-Karolina tavai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ez a lista Észak-Karolina fontosabb tavait sorolja fel.

Megyék listája, ahol tavak vannak[szerkesztés]

A tavakhoz közeli városok listája[szerkesztés]

  • Albemarle, Asheville
  • Boone, Brevard, Burlington
  • Charlotte-Gastonia-Concord
  • Dunn, Durham
  • Elizabeth City
  • Fayetteville, Forest City
  • Goldsboro, Greensboro-High Point, Greenville
  • Henderson, Hickory-Morganton-Lenoir
  • Jacksonville
  • Kill Devil Hills, Kinston
  • Laurinburg, Lexington-Thomasville, Lincolnton, Lumberton
  • Morehead City, Mount Airy
  • New Bern, North Wilkesboro
  • Raleigh-Cary, Roanoke Rapids, Rockingham, Rocky Mount
  • Salisbury, Sanford, Shelby, Southern Pines, Statesville-Mooresville
  • Washington, Wilmington, Wilson, Winston-Salem

Észak-Karolina nagyobb tavainak listája[szerkesztés]

  • Badin Lake (22 km²), Belews Lake (16 km²), Bladen Lake Group, Blewett Falls Lake (10 km²), Buckhorn Reservoir
  • Carolina Bay, Lake Crabtree(2.1 km²)
  • Falls Lake(51 km²), Fontana Dam, Fontana Lake,
  • Lake Gaston (80 km²), Lake Glenville(5.9 km²), Lakes Lure (2.9 km²)
  • Harris Lake (Highlands, North Carolina), Harris Lake (New Hill, North Carolina), High Rock Lake(61 km²), Hiwassee River, Hiwassee, North Carolina, Hyco Lake
  • Lake James(26 km²), Jones Lake State Park, Jordan Lake (56.4 km²) (Chatham megye), Lake Junaluska (15.1 km²)
  • Kerr Lake(200 km²).
  • Lake Lure (3.1 km²), North Carolina
  • Lake Mattamuskeet, Mayo Lake, Lake Michie(1.92 km²), Mountain Island Lake (13 km²), *Lake Norman (22.5 km²),
  • Lake Phelps,
  • Randleman Lake,
  • Lake Santeetlah, Lake Seven (25.4 km²), Singletary Lake State Park(2.7 km²), Singletary Lake(2.7 km²),
  • Lake Tillery,(20 km²) Lake Toxaway, Tuckertown Reservoir,
  • Lake Waccamaw(36 km²), Lake Wylie(54 km²), km²). ,[1]

Tavak leírása[szerkesztés]

Badin tó[szerkesztés]

Koordinátái: 35°25′11″Eszak, 80°05′34″Nyugat A Badin tó ahhoz a tó csoporthoz tartozik, amelyet Yadkin-Pee Dee folyó duzzasztógátjához hoztak létre az Uwharrie tó körzetében Stanly és Montgomery megyékben. A tavat 1917-ben az Amerikai Aluminum Company hozta létre Badin városánál. A tó legnagyobb mélysége 58 méter, 22 km² területet foglal el, és partvonala 185 km hosszú. A víz nyári átlagos hőmérséklete 29.1 °C, s a téli átlagos hőmérséklete 10.3 °C. A Badin tavon nem közlekedik komp, és hidat sem építettek keresztül. A tó szépségét a Morrow Mountain State Park csak növeli. A tó keleti partja a Uwharrie National Forest tartozik.[2]

Fontana tó[szerkesztés]

Az állam délnyugati csücskében hatalmas tórendszer van, a Fontana Lake, amely 45 km hosszan húzódik végig a Great Smoky Nationa Park és a Nantalaha Parkerdő között. A mesterséges tó úgy jött létre, hogy gáttal elzárták a Little Tennessee River völgyét.

Fontana Dam[szerkesztés]

A Fontana duzzasztó gát hatalmas építmény: legnagyobb magassága több mint 150 m. A gáton vízierőmű van.

Belews tó[szerkesztés]

Belews tó mesterséges tó Stokes, Rockingham, és Forsyth megyékben közel a Stokesdale és Walnut Cave-hoz (barlang). 1973-ban a Duke Energy vállalat hozta létre, hogy hűtő vizet biztosítson a Belews Creek Steam Station (energia termelő) szénégető erőművéhez. A tó felülete 16 km² kiterjedésű, s a partja 142 km hosszú, amelyet föld és cement gát tart vissza. Az északi része kb. 30 m mély, de néhol eléri a 40 méter mélységet is. A tavon nem építettek hidroelekrikai erőművet, így a tó körül nincsenek szigorú szabályozások. Belews Creek folyik a tóba s a lefolyását is a Belews Creek biztosítja. Észak-Karolina főútvonaláról a „Highway 65”-ről és sok más mellékútról megközelíthető. Csónakázás, és vízi síelés kedvenc szórakozása a pihenni vágyóknak.[3]

Bladen tó csoport[szerkesztés]

A Bladen tó csoport Észak-Karolina déli részén helyezkedik el. Egyes vélemények szerint meteorit (meteorit zuhany) becsapódások nyomán keletkezett. A sok kis tó egy időben keletkezett, mindegyik ovális formájú, és egyirányú a szögük, amely alátámasztja a meteorit-becsapódás teóriáját.

Blewett Falls tó[szerkesztés]

A Blewett Falls tó egy mesterséges tó, amely Anson és Richmond megyékben van. Hidat nem építettek felette. A Uharrie tó-vidék egyik fő, s egyben a legszélesebb tava a tó-láncolatban. A Great Pee Dee folyó duzzasztójához alakították ki. Az duzzasztót elektromos energia termelésére hozták létre a 20. század elején. Koordinátái 34°58′58″Észak, 79°52′40″ Nyugat, Kiterjedése: 10 km², s partvonala 55 km.[4]

Buckhorn víztározó[szerkesztés]

A Buckhorn víztározó (Buckhorn Reservoir) egy mesterséges tó, amely Wilson megye vízellátását biztosítja. Koordinátái: 35°41′29″Észak, 078°07′12″Nyugat. Az eredeti Buckhorn duzzasztót 1974-ben építették.[5] A víztározó 800 millió gallon vizet gyűjtött össze. Az 1999-ben épült az új sokkal nagyobb kapacitású duzzasztó, amely 7 billió gallon vizet képes tárolni. 2,25 km hosszú, s a víz tükrének tengerszint feletti magassága 53 méter, de a duzzasztót csak 20 méter magasságig töltik fel. A 2007-es szárazság idején a víz szintje 60%-kal csökkent, amely felvetette a víztározó kapacitásának növelése kérdését.

A víztározót két patak táplálja, a Turkey Creek és a Moccasin Creek. A kivezető csatorna a Contentnea Creek, amely a vizet a Wiggins Mill vízgyűjtőbe vezeti, s a Wiggins Mill Water Treatment Plant erőművet működteti.

James tó[szerkesztés]

James tó egy nagy vízgyűjtő Észak-Karolina nyugati részén Burke és McDowell megyékben. Nevét James Buchanan Duke, a híres dohány milliomos után kapta. A tó négy duzzasztó gát mögött van. A Duke Power építette 1916 és 1923 között elektromos energia termelésére[6] Ma is üzemel. Lake tó 26 km² területet foglal el, s partja 240 km hosszú. Az 1980-as években a tó déli és keleti részén lakóházak építkezésekbe kezdtek.[7] A legtöbb terület a James tó körül a Crescent Resources, Inc.,tulajdona.

Lake James State Park a tó déli partján található. 2004-ben Crescent Resources és a State of North Carolina együtt dolgoztak a part kiterjedésének növelésén, s az eredeti 605 acres területhez 3000 acres további területet csatoltak.

A tó körzetében előforduló települések lakói a közeli Saint Paul's Episcopal Church-ben találkoznak. 1992-ben az Utolsó Mohikán forgatásának egyik színhelye a James tó környéke volt.

2006. őszén a National Park Service új ösvényeket hitelesített. A csapásokat a „Overmountain Men” hazafiak emlékének szentelik, akik a Függetlenségi Háború idején az angolokat a Kings Mountain csatában megverték.

Karolina-öböl[szerkesztés]

A Karolina-öböl elliptikus formájú horpadás, amely az Atlanti-óceán partja mentén (Delaware, Maryland, New Jersey, Észak-Karolina, Dél-Karolina, Virginia, Georgia, és északközép Florida) helyezkedik el (Prouty 1952, Kaczorowski 1977). Maryland államban Maryland medencének hívják (Rasmussen and Slaughter 1955). Ehhez hasonló szárazföldi behorpadás, mint a Karolina-öböl nagyon ritka. Alabama és Mississippi délkeleti részén a Mexikói-öböl partján van hasonló behorpadás, amelyet Grady tavak vagy Citronelle tavak néven ismerünk. (Otvos 1976, Folkerts 1997).

Források[szerkesztés]

  1. "https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Lakes_of_North_Carolina"
  2. uwharriepoint.com - Badin Lake information , http://www.uwharriepoint.com/geninfo/badinlake.asp Archiválva 2007. július 2-i dátummal a Wayback Machine-ben
  3. Duke Energy - Belews Lake http://www.duke-energy.com/lakes/facts-and-maps/belews-lake.asp, Stokesdale News On Belews Lake http://www.stokesdalenews.com/2007072101.html Archiválva 2007. szeptember 27-i dátummal a Wayback Machine-ben
  4. Blewett Falls Lake - Anson County, North Carolina
  5. WilsonTimes.com. [2008. április 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 14.)
  6. NC Division of Parks and Recreation Lake James State Park
  7. Western Piedmont Council of Governments Economic Indicators Newsletter Fall 2006