Érd tömegközlekedése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Érd tömegközlekedése
  Vasútvonalak   Volánbusz helyközi vonalai   Budapesti buszjáratok
  Vasútvonalak
  Volánbusz helyközi vonalai
  Budapesti buszjáratok
Adatok
Ország Magyarország
VárosÉrd
Vonalak száma
Nappali21
Éjszakai2
Üzemeltetés
ÜzemeltetőVolánbusz Zrt.
A Volánbusz honlapja

Érd közösségi közlekedése két ágazatból, az autóbusz-hálózatból, illetve a vasútból áll. A buszjáratok üzemeltetéséről a Volánbusz gondoskodik 17 helyközi és 4 helyi viszonylaton. A város központjában két távolsági busz is megáll, ezek Budapest, illetve Százhalombatta, Dunaújváros és Pécs irányába közlekednek. Érden négy vasútállomás található, az autóbusz-állomás közvetlen közelében elhelyezkedő Érd alsó a Budapest–Székesfehérvár-vasútvonalon található, a másik három (Budapest felől: Érdliget, Érd felső, Érd) a Budapest–Pusztaszabolcs-vasútvonal mentén helyezkedik el. A vasúti személyszállítást a MÁV-START Zrt. végzi, személy-, gyorsított személy- és zónázóvonatokkal.

Autóbusz[szerkesztés]

A helyi- és helyközi járatok üzemeltetője a Volánbusz. A város nyugati csücskében található a helyi járatok depója.

Vonalszám Útvonal Jellege Megjegyzés
700 Érd, autóbusz-állomás – Budapest, Budatétény vasútállomás (Campona) Helyközi
705 Adony, községháza – Budapest, Népliget Helyközi Adony felé csak felszállás, Budapest felé csak leszállás céljából áll meg Érden.
710 Százhalombatta, autóbusz-forduló – Diósd – Budapest, Kelenföld vasútállomás Helyközi
712 Százhalombatta, autóbusz-forduló – Diósd – Budapest, Kelenföld vasútállomás Helyközi Útvonala a 710-essel azonos, de Százhalombattán betér a Régészeti Parkhoz is.
715 Százhalombatta, Régészeti Park – Diósd – Budapest, Kelenföld vasútállomás Helyközi A 710-es és a 712-es busz gyorsjárata.
720 Érd, autóbusz-állomás – Diósd – Budapest, Kelenföld vasútállomás Helyközi Hétvégente éjszaka is közlekedik.
722 Pusztazámor, autóbusz-forduló – Diósd – Budapest, Kelenföld vasútállomás Helyközi
724 Pusztazámor, autóbusz-forduló – Budapest, Kelenföld vasútállomás Helyközi A 722-es gyorsjárata, csak néhány menete érinti Érdet.
731 Érd, autóbusz-állomás – Parkváros – Érd, Bem tér – Budapest, Kelenföld vasútállomás Helyközi Csak a kora hajnali és a késő esti órákban jár. Parkvároson belül a Bajcsy-Zsilinszky úton át közlekedik.
732 Érd, Bem tér – Parkváros – Budapest, Kelenföld vasútállomás Helyközi Parkvároson belül mindkét irányban a Szövő utca – Ötvös utca – Iparos utca útvonalon halad.
733 Érd, autóbusz-állomás – Parkváros – Érd, Bem tér Helyi Parkvároson belül az Ürmös utcán át közlekedik.
734 Érd, autóbusz-állomás – Parkváros – Érd, Bem tér – Budapest, Kelenföld vasútállomás Helyközi Parkvároson belül a Lőcsei utcán át közlekedik.
735 Érd, autóbusz-állomás – Parkváros – Érd, Bem tér – Budapest, Kelenföld vasútállomás Helyközi Parkvároson belül a Bajcsy-Zsilinszky úton át közlekedik.
736 Érd, autóbusz-állomás – Parkváros – Érd, Bem tér (– Budapest, Kelenföld vasútállomás) Helyközi Budapestet csak munkanapokon, csúcsidőszakban érinti. Parkvároson belül az Ürmös utcán át közlekedik.
738 (Érd, autóbusz-állomás →) Bem tér → Favágó utca (Teleki iskola) → Bem tér (→ Autóbusz-állomás) Helyi Csak iskolai előadási napokon közlekedik. A zárójelben lévő szakaszt csak a nap első és utolsó járata érinti, ezek a Lőcsei úton át közlekednek.
741 Érd, autóbusz-állomás – Kossuth Lajos utca – Tárnok, autóbusz-forduló Helyközi
742 Érd, autóbusz-állomás – Velencei út – Tárnok, autóbusz-forduló Helyközi
744 (Érd, Tesco →) Autóbusz-állomás → Kossuth Lajos utca → Velencei út → Autóbusz-állomás (→ Érd, Tesco) Helyi A zárójelben lévő szakaszt csak 8 és 19 óra között érinti. Ellenkező irányban a 745-ös busz közlekedik, a Tesco érintése nélkül.
745 Autóbusz-állomás → Velencei út → Kossuth Lajos utca → Autóbusz-állomás Helyi Ellenkező irányban a 744-es busz közlekedik, ami bizonyos időszakokban a Tescót is érinti.
746 (Érd, Tesco –) Autóbusz-állomás – Érd, Minaret Helyi A zárójelben lévő szakaszt csak 8 és 21 óra között érinti.
755 Érd, autóbusz-állomás – Parkváros – Érd, Bem tér – Budaörs, Lakótelep Helyközi Parkvároson belül a Lőcsei utcán át közlekedik.
756 Százhalombatta, Vasútállomás – Parkváros – Érd, Bem tér – Budapest, Waldorf Általános Iskola Helyközi Parkvároson belül a Bajcsy-Zsilinszky úton át közlekedik.
1120 Dunaújváros, autóbusz-állomás – Budapest, Népliget Távolsági Dunaújváros felé csak felszállás, Budapest felé csak leszállás céljából áll meg Érden.
1134 (Siklós, autóbusz-állomás –) Pécs, autóbusz-állomás – Budapest, Népliget Távolsági Siklós felé csak felszállás, Budapest felé csak leszállás céljából áll meg Érden.

Vasút[szerkesztés]

A MartonvásárDéli pályaudvar menetrend szerinti személyvonat Érd felsőn

Vasút szempontjából Érd meglehetősen remek helyen fekszik, hiszen két fővonal is érinti:

Az ütemes menetrend bevezetésének köszönhetően óránként közlekednek vonatok Martonvásár, Székesfehérvár illetve Pusztaszabolcs felé; Budapest felé átlagosan 30 percenként, de csúcsidőben akár 5-10 percenként is. A város valamennyi vasútállomása (Érdet leszámítva) úgy lettek kialakítva, hogy a FLIRT motorvonatokra történő felszállás kerekesszékkel is megoldható legyen. A 2010-es években a két vasútvonallal együtt mind a négy vasútállomás rekonstrukción esett át. A legforgalmasabb Érd alsó és Érd felső megállóhelyet egyaránt teljesen átépítették, amelynek keretében korszerű, fedett vágányok jöttek létre és mindegyik vágány akadálymenetesen megközelíthető. Jegypénztár és váróterem is helyet kapott.

További információk[szerkesztés]