Ásóbékafélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ásóbékafélék
Evolúciós időszak: Késő jura - jelen
Barna ásóbéka (Pelobates fuscus)
Barna ásóbéka (Pelobates fuscus)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Alrend: Mesobatrachia
Öregcsalád: Pelobatoidea
Család: Pelobatidae
Bonaparte, 1850
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ásóbékafélék témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ásóbékafélék témájú kategóriát.

Az ásóbékafélék (Pelobatidae) a kétéltűek (Amphibia) osztályába és a békák (Anura) rendjébe tartozó család, melyből manapság már csak egyetlen egy nem maradt fenn.

Tudnivalók[szerkesztés]

A békák egy ősi vonalát képezik, hiszen már a késő jura korszakban, azaz 155 millió éve jelentek meg.[1] A legrégebbi fajt az Elkobatrachus brockit 2006-ban fedezték fel és írták le.[2]

A ma élő fajok Európában és a Földközi-térségben - beleértve Észak-Afrikát és Ázsia nyugati részét is - fordulnak elő. Akár a 10 centiméteres hosszúságot is elérhetik. Felső állkapcsuk fogas, lábujjízeik egyszerűek. Pupillájuk függőleges, rés alakú. Mint minden békák, az ásóbékafélék is mindent felfalnak ami a szájukba belefér; az ebihalak, ha nem jók az életfeltételek, kannibálokká válhatnak.[3]

Rendszerezés[szerkesztés]

A családba 1 élő nem és 3 fosszilis nem tartozik:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Foster, J. (2007). "Pelobatidae indet." Jurassic West: The Dinosaurs of the Morrison Formation and Their World. Indiana University Press. p. 137.
  2. (2006) „Elkobatrachus brocki, a new Pelobatid (Amphibia: Anura) from the Eocene Elko Formation of Nevada”. Annals of Carnegie Museum 75 (1), 11–35. o. DOI:[11:ebanpa2.0.co;2 10.2992/0097-4463(2006)75[11:ebanpa]2.0.co;2].  
  3. Zweifel, Richard G.. Encyclopedia of Reptiles and Amphibians. San Diego: Academic Press, 88. o. (1998). ISBN 0-12-178560-2 
  4. 'Pelobates fuscus (Laurenti, 1768). Lisanfos KMS. Version 1.2. Online reference accessible at http://www.lisanfos.mncn.csic.es/. Museo Nacional de Ciencias Naturales, MNCN-CSIC, Madrid (Spain), 2014. [2014. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 3.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az European spadefoot toad című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.