Álomlovag (Bűbájos boszorkák)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Álomlovag
Bűbájos boszorkák
1. évad, 5. epizód
Eredeti címDream Sorcerer
FőszereplőShannen Doherty (Prue), Holly Marie Combs (Piper), T. W. King (Andy), Dorian Gregory (Darryl), Alyssa Milano (Phoebe)
VendégszereplőMatt Schulze (Whitaker Berman), Neil Roberts (Rex), J. Robin Miller (Skye), Alex Mendoza (Jack Manford), Tim Herzog (Hans)
ÍróConstance M. Burge
RendezőNick Marck
Gyártási szám4398002
Első sugárzás1998. november 4.
Kronológia
ElőzőHalálos szerelem
KövetkezőPokoli menyegző
A Bűbájos boszorkák epizódjainak listája

Az Álomlovag a Bűbájos boszorkák című televíziós sorozat első évadjának ötödik epizódja, melyben Prue, a legidősebb Halliwell-testvér álmában kerül összetűzésbe egy gonosztevővel, ami még inkább megnehezíti a nővérek dolgát abban, hogy a pokolra küldjék az álmokban vájkáló illetőt - aki történetesen egy halandó ember.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A három Halliwell, Prue, Piper és Phoebe a Quake-ben beszélgetnek, amikor Skye, az étterem egyik újdonsült pincérnője egy pohár italt szolgál fel Prue-nak. Elmondása szerint egy férfi küldi számára a kellemes italt, de Prue amellett, hogy megköszöni a gesztust, visszautasítja az ajánlatot. Mikor Skye ezt közli a tolókocsihoz kötött úrral, számára is megadatik a lehetőség egy pohár frissítő elfogyasztására, de Prue-hoz hasonlóan Skye sem fogadja el az ajánlatot arra hivatkozva, hogy munkaidőben nem szabad a vendégekkel együtt fogyasztania.

A következő jelenetben Skye épp készülődik nyugovóra térni munkaideje lejártát követően. Pontosan hajnali 2 óra 30 perckor azonban felébred, s egy férfi áll mellette. A férfi a Quake-ből ismert tolószékes úr, aki ezúttal azonban saját lábain közlekedik. Elmondása szerint behatolt Skye álmaiba, amelyeket tud befolyásolni és irányítani, s hogy Skye azért kapja ezt a büntetést, mert visszautasította a Quake-ben. Rövid táncolgatás után a férfi lehajítja a lányt az emeletes ház tetejéről.

A főcímet követően a rendőrség másnap reggel rátalál Skye holttestére, azonban nem a járdakövön, hanem a saját szobájában, az ágyában. Darryl elmondja Andy-nek, hogy a boncnok megállapítása szerint a lány csontjai úgy törtek ripityára, mintha egy húszemeletes házról esett volna le, ami felettébb különösnek tűnik számukra.

Piper a házban épp arról panaszkodik, kétheti aerobik edzés után miért nem sikerült egyetlen izomköteget sem megnagyobbítania, s beszél arról is, hogy már végre romantikára és egy biztos szerelmi kapcsolatra vágyik. Mialatt Andy és Darryl arra kezdenek gyanakodni, hogy Skye esete gyilkosság lenne, Phoebe a Quake konyhájában közli Piper-rel, hogy talált egy kitűnő igézetet az Árnyékok Könyvében, amely megoldja Piper minden problémáját, de a középső testvér egyelőre visszakozik a varázslattól.

Aznap este Piper és Phoebe a szerelmi kötés létrehozását tervezik – Phoebe-nek mégis sikerült meggyőznie Piper-t. Prue kissé elmebetegnek tartja húgai ötletét, ezért nem is hajlandó részt venni benne. Piper és Phoebe azonban – miután felolvasták egymásnak álompárjuk tulajdonságait – létrehozzák a kötést. Prue eközben telefonhívást kap a Quake-ben látott tolókocsis vendégtől, aki ezúttal randevúra óhajtja hívni a lányt, azonban Prue ismét visszautasítja a férfit, majd elmegy venni egy fürdőt. Fürdőzés közben elalszik, ekkor érkezik hozzá a telefonáló férfi. Prue megpróbálja édesanyja régi módszerével elhitetni magával, hogy nem valóság az, amit lát. A férfi megsebesíti a lányt, majd a fejét a víz alá dugja. Prue életét az menti meg, hogy Piper kopog, amire Prue természetesen felébred. Kikelve a kádból azonban észreveszi, hogy a karcolások valódiak…

Másnap reggel Prue elpanaszolja Piper-nek, nem érti, hogyan tudhatott az álmában megjelenő férfi olyan sok mindent a családjáról, s hogyan tűnhettek el a karcolások a válláról, Piper azonban úgy gondolja, Prue a kimerültségtől részese hasonló álmoknak; épp már a harmadik kávéját issza, s még szombaton is aukciókra jár. Prue azonban váltig állítja, hogy az álom valódinak tűnt. Ekkor egy idegen férfi toppan be a konyhába, s iszik egy üveg tejet a hűtőből. Később kiderül, hogy Phoebe hálótársa volt az éjjel - ezek szerint a szerelmi bűbáj működött. A rendőrségen Andy arra gyanakszik az FBI jelentéseiből, hogy sorozatgyilkosságról van szó, hiszen az áldozatok Skye-hoz hasonló módon vesztették életüket.

A Quake-ben Phoebe igyekszik meggyőzni Piper-t, hogy a bűbáj az, ami miatt rátalált újdonsült udvarlójára, Hans-ra, Piper azonban még mindig a hormonokra gyanakszik, egészen addig, míg az úr, akinek minden nap a szokásos menüjét szolgálja fel, aznap megszólítja, s elhívja vacsorázni. Piper rögtön fut a telefonhoz, ahol egy újabb úr hívja meg, ezúttal egy párizsi repülőútra. Prue azonban rendkívül elfoglalt, ezért nem igazán ér rá húgával foglalkozni.

Este Piper beszámol Phoebe-nek hosszas kávészünetükről Jack-kel, azzal az úrral, aki a Quake-ben meghívta vacsorázni. Phoebe nagyon lelkesen indul el újabb randevújára Hans-szal, Piper azonban nem igazán lelkesedik a bűbájért. Egy laboratóriumban Andy és Darryl meglátogatja Whitaker Bermant, a tolószékes férfit, akit Skye meggyilkolásával vádolnak. Kikérdezik, de a férfi nem igazán válik gyanúsítottá az ügyben a válaszai alapján.

Piper ezalatt Jackkel vacsorázik, s érdekesnek tartja, hogy semmi olyan dolgot nem tud mondani, ami visszataszítani a férfit. Egy kevésbé tartalmas csók után aztán észreveszi, hogy a Quake összes férfija őt sasolja, s a kínos jelenetet egy nevetéssel oldja fel. A laboratóriumban ezalatt Berman újabb utazásra készül, ezúttal kétszeres adagot kér az androvinből, majd a Buckland aukciós házban Prue elalszik. Berman behatol az álmába, és egy tetőn találják magukat, ahol Berman egy gurulós székben tolja Prue-t a tető széle felé. Prue természetesen védekezik, s egy óvatlan pillanatban egy papírvágó kést szúr Berman kézfejébe. Már épp lehajítaná a nőt, amikor a valóságban megszólal az iroda telefonja; Andy a megmentő, épp csak hallani akarta Prue hangját. Prue a beszélgetés után megrendülve tapasztalja, hogy a papírvágókés, amivel Bermant álmában megsértette, a valóságban is véres…

Andy a rendőrségen arról próbálja meggyőzni Darrylt, hogy - mivel Berman épp egy álmokkal kapcsolatos kísérletet végez, amelyben azt vizsgálja, hogyan lehet behatolni mások álmába - bizonyára ő követte el a gyilkosságokat a nők álmában, akik visszautasították őt. A Halliwell-házban a hazatérő Phoebe-t egy virágokban fürdő Piper fogadja, aki azonban nem örül a rengeteg növénynek. Phoebe elmeséli, hogy a bárban minden férfi csak őt nézte, s hogy Hans le sem vette róla a kezét, Piper-t pedig az frusztrálja, hogy tudja, hogy ez csak varázslat, és hogy Jack a valóságban nem mondana neki ilyet, így megbeszélik, hogy megszakítják a bűbájt. Beszélgetésüknek Prue telefonja vet véget, aki elmondja, hogy az aukciós házban ismét megtámadta a magát Álomlovagnak nevező férfi, s hogy csak addig maradhat életben, amíg ébren van. Húgai semmit nem találnak az Árnyékok Könyvében az Álomlovagról, ezután érkezik egy újabb telefonhívás.

Prue már az autóban igyekszik hazafelé, s arra kéri húgait, tartsák őt ébren, nehogy elaludjon. Phoebe hozzá is kezd a feladathoz, azonban ekkor Hans dörömbölve ront be a házba, mondván, hogy Phoebe elhagyta őt. Miután Pipernek sikerül megfagyasztania az elvadult férfit, Prue már álmaiban vezet az úton, s hamarosan Bermannek köszönhetően egy fával ütközik össze.

Az autóbalesetet szenvedett Prue-t hamarosan kórházba szállítják, ahol rövid idő alatt ismét eszméletlen lesz, így Berman megint lecsaphat rá. Az érkező Piper és Phoebe csak bátorítani tudja a lányt, s egyre csak az mondják neki, hogy ne adja fel, s használja az erejét. Időközben Andy és Darryl a kutatóközpontban arra kérik Berman egyik munkatársát, hogy ébresszék fel a férfit azonnal. Berman már épp lehajítaná Prue-t a magas építmény tetejéről, amikor Prue az erejét használva a mélybe taszítja a férfit, akit a laboratóriumban holtan találnak, Prue pedig felébred, s gyenge mosollyal fogadja húgait.

Nem sokkal később Piper és Phoebe, látogatóban Prue-nál, elmesélik nővérüknek, hogyan szüntették meg bűbájukat, s hogy az érintett férfiak semmire nem emlékeznek velük kapcsolatban. Az érkező Andy is boldogan köszönti Prue-t, aki az autóbalesetben szerencsére „egy csontját sem törte össze”…

Árnyékok Könyve[szerkesztés]

Ellenségek[szerkesztés]

Álomlovag - Mr Whitaker Burman

Ember. Egy kutatóközpontban mesterséges álomba merülve, álombeli épület tetejéről löki le őket, ami miatt azok álmukban meghalnak. Prue-t is megtámadja, mert korábban visszautasította az italt, amit Burman neki küldött korábban a Quake-ben. Azonban Prue végül legyőzi őt a saját fegyverével: álmában letaszítja telekinézis használatával az álomépület tetejéről, ahonnan az a többi lány után őt is le akarta lökni.

Igézetek[szerkesztés]

Megidézlek Téged, megidézlek Téged. Én vagyok a királynő, te pedig a herceg. Amit én kívánok, az úgy is legyen.

Szereplők[szerkesztés]

Állandó szereplők[szerkesztés]

Mellékszereplők[szerkesztés]

  • Rex Buckland (a Buckland aukciós ház vezetője) szerepében Neil Roberts

Epizódszereplők[szerkesztés]

  • Whitaker Berman (az Álomlovag) szerepében Matt Schulze
  • Skye (a Quake pincérnője) szerepében J. Robin Miller
  • Jack Manford (a Quake egyik vendége, Piper „álompasija”) szerepében Alex Mendoza
  • Hans (Phoebe „álompasija”) szerepében Tim Herzog
  • Férfi #1 szerepében Rainoldo Gooding
  • Kecskeszakállas férfi szerepében James O'Shea
  • Üzletember szerepében Bo Clancey
  • Laboratóriumi dolgozó #1 szerepében James Howell
  • Dr. Black szerepében Marie O’Donnell
  • Sürgősségi nővér szerepében Todd Howk
  • Orvossegéd szerepében Trish Suhr
  • Nővér szerepében Doug Spearman

Érdekességek[szerkesztés]

  • Ez az első epizód, hogy Phoebe-nek nincs látomása.
  • Az épület, melyben Skye-t holtan találják, többször megjelenik a sorozat jeleneteiben.
  • Ez az első epizód, hogy a lányok nem mágikus ellenséggel kell hogy szembenézzenek.
  • A három főszereplő színésznő abban a ruhában pózol, amit az évad promóciós képeinek készítéséhez használtak.
  • Ez az egyetlen epizód, amelyben a második fürdőszoba is egy jelenet helyszínéül szolgál. Később ugyan utalást tesznek rá, feltehetőleg egy kisebb helyiséggé alakítják át a sorozat előrehaladtával.

További információk[szerkesztés]

Álomlovag az Internet Movie Database oldalon (angolul)