Apache Axis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Apache Axis
FejlesztőApache Software Foundation
Programozási nyelvJava és C++
Operációs rendszerMulti-platform
KategóriaWebszolgáltatás
LicencApache Licenc 2.0
Az Apache Axis weboldala

Az Apache Axis egy nyílt forráskódú XML alapú webszolgáltatás keretrendszer. A SOAP szerver Java nyelvű és C++ nyelvű implementációját tartalmaz, továbbá számos segédprogramot és APIkat a web szolgáltatás alkalmazások generálásához és telepítéséhez. Az Apache Axis használatával a fejlesztők készíteni tudnak interoperábilis, elosztott számítási alkalmazásokat. Az Axist az Apache Software Foundation keretein belül fejlesztik.

Axis Java megvalósítása[szerkesztés]

Az Axis Java verziójának használatakor kétféleképpen lehet a Java kódot webszolgáltatásként kiajánlani. A legegyszerűbb módja az Axis natív JWS (Java Web Service) fájljainak használatán keresztül. A másik lehetőség a egyedi telepítés használata. Az egyedi telepítés lehetővé teszi az erőforrások testre szabását, amit aztán ki lehet ajánlani webszolgáltatásként.

Lásd még: Apache Axis2.

JWS Web szolgáltatás létrehozása[szerkesztés]

A JWS fájlok között vannak a Java osztályok forráskódjai is, amelyek kiajánlhatók webszolgáltatásokként. A fő különbség a közönséges java fájlok és a jws fájlok között a fájl kiterjesztés. A másik különbség az, hogy a jws fájlok forráskódként is telepíthetők és nem szükséges lefordítani őket.

A következő példa az Axis felhasználói kézikönyv éből szárazik. A Calulator osztály add és subtract metódusát fogja kiajánlani webszolgálatatásként.

 public class Calculator {
   public int add(int i1, int i2) {
     return i1 + i2; 
   }
 
   public int subtract(int i1, int i2) {
     return i1 - i2;
   }
 }

JWS webszolgáltatás telepítés[szerkesztés]

Amint az Axis servlet telepítése megtörtént, a jws fájlt csak be kell másolni az Axis könyvtárában a szerveren. Ez Apache Tomcat konténer használatakor működni fog. Más web konténer használatakor, testre szabott WAR archív fájl létrehozása szükséges.

JWS webszolgáltatás elérése[szerkesztés]

A fenti JWS webszolgáltatás következő URL használatával érhető el: http://localhost:8080/axis/Calculator.jws. Testre szabott konfigurációval rendelkező Apache Tomcat vagy egy másik konténer használata esetén az URL ettől különbözhet.

Testre szabott telepített webszolgáltatás[szerkesztés]

Testre szabott webszolgáltatás telepítéshez szükséges specifikus telepítési leíró, melyet WSDD (Web Service Deployment Descriptor). Erőforrás specifikációra használható, amely webszolgáltatásként kiajánlható.

A jelenlegi verziója (1.3) támogatja a következőket:

WSDL automatikus generálása[szerkesztés]

A webszolgáltatás felfedése esetén, az Axis automatikusan generál WSDL fájlt, a webszolgáltatás URL-jének elérésekor, az URL-hez hozzárakva a ?WSDL kiegészítést.

Axis C++ megvalósítása[szerkesztés]

Az Axis-CPP kézikönyvben található példa egy egyszerű webszolgáltatás implementációjára és telepítésre az Axis C++-os változatával (webcíme a Külső hivatkozások részben található).

A szükséges lépések:

  • wsdl fájl készítése
  • kliens és szerver csonk készítése a wsdl2ws használata segítségével
  • szerver oldali web szolgáltatás implementációja (pl. a calculator szolgáltatás add metódusa )
  • a szerver oldali kód build-elése és a generált deploy.wsdd frissítése a .dll elérési útvonallal
  • a bináris telepítése a wsdd-ben meghatározott könyvtárban
  • kliens build-elése
  • futtatás és kész...

További információk az Axis kézikönyvben találhatók.

Kapcsolódó technológiák[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Apache Axis című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.