Tóparti kísértetek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tóparti kísértetek
SzerzőStephen King
Eredeti címBag of Bones
Ország USA
Nyelvangol
Témaamerikai irodalom
Műfajhorror
Díjak
Kiadás
KiadóCharles Scribner’s Sons
Kiadás dátuma1998
Magyar kiadóEurópa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma1999
FordítóSzántó Judit
Média típusakönyv
Oldalak száma720 (1999)
ISBNISBN 9630766132 (1999)
SablonWikidataSegítség

A Tóparti kísértetek (Bag of Bones) Stephen King amerikai író 1998-ban megjelent regénye. Magyarul először az Európa Könyvkiadónál jelent meg a regény, Szántó Judit fordításában, 1999-ben.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Mike Noonan, egy ismert és közkedvelt fiatal író egy forró augusztusi napon elveszíti feleségét, aki ráadásul épp a gyermeküket várta, amiről Mike mit sem sejtett. Ettől a naptól kezdve a férfi képtelen akár egyetlen sor szépirodalomra is. Még van ugyan néhány regénye a tarsolyban, de Mike maga is nagyon jól tudja, hogy eljön az a pillanat, amikor ismét el kell kezdenie új műveket gyártania, vagy pályájának végképp befellegzett.

Így aztán négy év elteltével Derryből Castle Rock közelébe, a Sötét Tükör tó partjára költözik, ahol feleségével együtt még évekkel ezelőtt vettek egy nyaralót, amely a Nevető Sara nevet viseli. Mike – aki itt is még vár arra az inspiráló pillanatra, amelyben két mondatnál többet tud papírra vetni – röviddel érkezése után megmenti egy hároméves kislány, egy bizonyos Kyra életét. Megismerkedik vele, és édesanyjával, Mattie-vel, aki elvesztette férjét.

Ettől a naptól kezdve felgyorsulnak az események: Mike úgy dönt, hogy segít mindkettőjükön, mert a gazdag Max Devore, Kyra nagyapja, azzal fenyegeti Mattie-t, hogy elveszi tőle a kislányát. Ráadásul további gondok is felmerülnek: Mike továbbra is képtelen az írásra – bár azért költözött a tópartra, hogy sikerrel járjon –, üzeneteket hall és olvas a házban, és két nőről álmodik, akik már mindketten meghaltak: feleségéről, Joról és Sara Tidwellről, arról az énekesnőről, akiről elnevezték Mike és Jo nyaralóját.

A történet zöme két fiktív városban, illetve annak közelében zajlik: Derryben és Castle Rock környékén. Ebből kifolyólag jó néhány szereplővel találkozhatunk, akik ismerősek lehetnek más Stephen King-regényekből, mint például az Az, a Nem jön szememre álom vagy a Hasznos Holmik címűekből.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Tóparti kísértetek; ford. Szántó Judit; Európa, Bp., 1999

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]