Mustafa Demir

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mustafa Demir
Törökország
közmunka- és lakásügyi miniszter
Hivatali idő
2009. május 1. – 2011. július 6.
ElődFaruk Nafız Özak
UtódErdoğan Bayraktar

Született1961. január 18. (63 éves)
Törökország Şalpazarı, Törökország
PártIgazság és Fejlődés Pártja
VálasztókerületSamsun

Házastársaİmuhhan Demir
Foglalkozáspolitikus, építészmérnök
IskoláiKaradeniz Technical University
VallásIszlám

Mustafa Demir[1] török politikus, parlamenti képviselő, miniszter (Şalpazarı, 1961. január 18. –). Recep Tayyip Erdoğan kormányában közmunka- és lakásügyi miniszter[2] 2009. május 1. és 2011. július 6. között, valamint alapítója és egykori elnöke az AKP Samsun tartományi szervezetének.

Életrajz[szerkesztés]

A Fekete-tengeri régióban született Şalpazarı településen Trabzon tartományban egy 9 gyermekes családba. Apja, Hüseyin Demir (beceneve Bakirci Hüseyin) egy híres rézműves volt.

1979-ben érettségizett, majd a Fekete-tengeri Műszaki Egyetemen[3] építészként szerzett diplomát. Ezt követően réz és alumínium tányérok, konyhai termékek gyártásával, nagykereskedelmével foglalkozott, majd építési vállalkozóként, építészként tevékenykedett. 1991-től tartós fogyasztási cikkekkel kereskedett.

2001. szeptember 29-én megalapította az AKP Samsun tartományi szervezetét, 2002-ben a parlamenti választásokon a parlament tagja lett, majd 2007-ben és 2011-ben is újraválasztották. 2002–2009 között a török parlament Közmunkaügyi, Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottságának volt az elnöke.[1]

Magánélete[szerkesztés]

Nős, öt gyermeke van.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Hivatalos életrajz (török nyelven). (Hozzáférés: 2014. július 15.)
  2. Az új török kormánytagok névsora (török nyelven). [2014. július 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 15.)
  3. Karadeniz Teknik Üniversitesi honlapja (török nyelven). (Hozzáférés: 2014. július 15.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mustafa Demir című török Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mustafa Demir című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.