Michael Massee

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michael Massee
Született1952. szeptember 1.
Kansas City
Elhunyt2016. október 20. (61 évesen)[1]
Los Angeles
Állampolgárságaamerikai
Gyermekeikét gyermek
Foglalkozása
  • színész
  • televíziós színész
  • filmszínész
  • szinkronszínész
IskoláiHunter College
Halál okagyomorrák
Színészi pályafutása
Aktív évek1984–2016

A Wikimédia Commons tartalmaz Michael Massee témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Michael Massee (Kansas City, Missouri, 1952. szeptember 1.Los Angeles, Kalifornia, 2016. október 20.) amerikai színész.

Élete és pályafutása[szerkesztés]

Egyéves korában Párizsba költöztek írói ambíciókat dédelgető édesapjával, aki az UNESCO-nál kapott munkát. Massee később visszaköltözött az Egyesült Államokba, ahol a New York-i Hunter College színház és dráma tagozatán végzett 1987-ben.

Ezután Los Angelesbe költözött, ahol eleinte pincérkedett, miközben beindította filmes karrierjét. A Jelenések című vallásos drámasorozatban Isaiah Haden sátánista sorozatgyilkost alakította. A bűn városa című bűnügyi drámában egy szegénynegyedben élő orvost, A Macskanő (2004) című szuperhősfilmben a fagyos szupermodell, Laurel Hadare jobbkezét alakította.

A holló című fantasyfilmben egy erőszakos utcai banda tagját, a drogos Mókást formálta meg. A film forgatása során történt balesetben Massee kezében volt az a fegyver, amely kioltotta Brandon Lee életét. Az esetet kivizsgálták és Michael Massee-t semmilyen szempontból nem találták bűnösnek. 2005-ben adott először interjút az esettel kapcsolatban. „Abszolút nem kellett volna ennek megtörténnie. Nem is az én feladatom lett volna a fegyver kezelése, amíg el nem kezdtük forgatni a jelenetet és a rendező közben változtatott rajta” – mondta el Massee. Állítása szerint a tragédia után egy évig nem dolgozott: „Ami Brandonnal történt, tragikus baleset volt... nem hiszem, hogy valaha is képes lehetsz túltenni magad egy hasonló dolgon.”[2]

Egyik legismertebb szerepe a 24 című televíziós sorozatban volt, melyben a terrorista Ira Gainest játszotta.

Magánélete[szerkesztés]

Babaruha-tervező feleségével élt Los Angelesben, akivel 1997-ben házasodtak össze, két gyermekük született.[3] A forgatások közötti szünetekben a családi babaruha-boltban segített be eladóként.

2016. október 20-án hunyt el rákban, egy Los Angeles-i klinikán, halálának hírét csak pár nap után hozták nyilvánosságra.[3][4][5]

Filmjei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Michael Massee, actor who played 24 villain Ira Gaines, dies at 64
  2. Williams, Steven: Michael Massee Finally Talks About Accidentally Killing Brandon Lee (angol nyelven). Contract Music, 2005. május 4. (Hozzáférés: 2016. szeptember 6.)
  3. a b Nolfi, Joey: Michael Massee, actor who played 24 villain Ira Gaines, dies at 64 (angol nyelven). Entertainment Weekly, 2016. október 26. (Hozzáférés: 2016. október 27.)
  4. Barnes, Mike: Michael Massee, Actor Involved in Fatal Accident During Filming of 'The Crow,' Dies at 61 (angol nyelven). The Hollywood Reporter, 2016. október 26. (Hozzáférés: 2016. október 27.)
  5. Varga, Ferenc: http://www.origo.hu/filmklub/blog/halal/20161027-meghalt-a-szinesz-aki-veletlenul-megolte-brandon-lee-t-michael-massee-a-hollo-hetedik.html (magyar nyelven). Origo.hu, 2016. október 27. (Hozzáférés: 2016. október 27.)

További információk[szerkesztés]